Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Manchester er med sine flere end to millioner indbyggere et af de største byområder uden for London, og som turist oplever man et spændende og blomstrende kulturliv og et væld af aktivitetsmuligheder i den historiske industriby. Det hyggelige centrum med mange fornemme opførelser fra årtierne omkring år 1900 er mange spadsereture værd.

Selve byen Manchester udgør hjertet af det industriområde, hvor ikke mindst tekstilproduktion lagde grunden til områdets velstand og vækst. De mange industribygninger sætter stadig sit præg på byens centrum og omgivelser, og blandt de mange højdepunkter er den gamle Liverpool Road Railway Station og Videnskabs- og Industrimuseet.

Der er flere interessante museer i Manchester. Naturhistorie og arkæologi er fokus på Manchester Museum, og man kan også opleve interessant kunst og dele af Storbritanniens militærhistorie på Imperial War Museum North, der ligger i det revitaliserede dokområde.

For mange fans over hele verden er en tur til Manchester også et besøg til fodboldens by, og det er der flere muligheder for at udleve. Byens to store fodboldklubber er Manchester United og Manchester City, og i centrum af byen ligger Det Nationale Fodboldmuseum.

Topseværdigheder

    Manchester Cathedral

    Manchester Katedral
    Manchester Cathedral

    Dette er Manchesters katedral og derved sædet for den anglikanske biskop i byen. Kirken blev i sin oprindelige udgave grundlagt som sognekirke i 1215, og den daværende kirkebygning blev udbygget gennem de følgende mange århundreder. Stilen er primært den såkaldt perpendikulære gotik, der blev anvendt i England som en gotisk variant med særlig vægt på vertikale linjer i arkitekturen.

    I den lange periode med udbygninger kom der også fine interiørarbejder til løbende; et eksempel er kirkens smukke træskærerarbejder. I 1847 blev kirken ophøjet til status af katedral. Bygningen blev et par meter højere i 1860erne, da det oprindelige tårn måtte rives ned grundet fare for sammenstyrtning. Et nyt blev opført som en lidt højere kopi af den første.

    Under de tyske bombardementer under 2. Verdenskrig bliv domkirken delvist ødelagt; kirkens victorianske glasmosaikker gik tabt, og de er siden da blevet erstattet af nogle moderne udgaver af klassiske mosaikvinduer.

    Ved siden af katedralen er der siden da blevet opført et nyt og moderne museum, der på interaktiv vis formidler katedralens historie og det kirkelige bånd til Manchester. En af museets kendte effekter er The Hanging Bridge fra 1421. Det er en bro, der var skjult i mange år, før den blev udgravet i 1880erne.

     

    Manchester Rådhus
    Manchester Town Hall

    Manchester Town Hall er byens rådhus. Det blev opført i fornem victoriansk nygotik i perioden 1868-1877. Stilen blev dels bestemt af datiden arkitektur og dels gennem et valg om at minde om Manchesters stolte handelstraditioner med blandt andet tekstiler med Hanseforbundet. Rådhuset blev udvidet i årene 1934-1938.

    Udefra er bygningen domineret af det 85 meter høje klokketårn. Inden for i den store hal kan man se 12 vægmalerier udført af kunstneren Ford Madox Brown fra 1879 til 1893. Malerierne afspejler nogle gennemgående temaer fra Manchesters historie fra romernes fort til kristendom, handel og tekstilindustri. Madox Browns værker kendes som The Manchester Murals.

     

    Imperial War Museum North, Manchester

    Imperiets Krigsmuseum Nord
    Imperial War Museum North

    Imperial War Museum North er et krigsmuseum, hvor man blandt andet kan se og opleve kampvogne og andet materiel samt skildringer om fx krigsfanger og to verdenskrige. Museet er særdeles informativt opbygget, og det er en afdeling af Imperial War Museum i London.

    Her i Manchester beskrives de krige og stridigheder, britiske og andre Commonwealth-soldater har været indblandet i siden begyndelsen af 1900-tallet. Som en start på de store samlinger kan man se The Big Picture, der er et audio-visuelt show, der binder både Storbritanniens krige og museets effekter og temaer sammen.

    Museumsbygningen blev tegnet af Daniel Libeskind, og hans værk står som en af Manchesters mest karakteristiske moderne bygningsværker. Museet åbnede 2002.

     

    Videnskabs- og Industrimuseet
    Museum of Science and Industry

    Museum of Science and Industry er et museum, der byder besøgende velkommen til en verden i videnskabens og teknikkens tegn. Omdrejningspunktet i museets samlinger er Manchesters bidrag til og brug af videnskab og teknik i forskning og industri. Det har fostret mange temaudstillinger som blandt andet drejer sig om papirproduktion og kulminedrift.

    Museet er indrettet i forskellige, forhenværende industri- og transportbygninger. Den historisk mest interessante bygning er den tidligere endestation for jernbanen Liverpool and Manchester Railway, der åbnede i 1830 som verdens første passagerjernbanelinje. Stationen hed Liverpool Road Railway Station. Den fungerede som endestation indtil 1844, hvor banen blev forlænget til Hunt’s Bank Station, der er den nuværende Manchester Victoria Station. Liverpool Road blev benyttet af British Rail som godsbanegård indtil 1975.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Manchester her.

Andre seværdigheder

    Chinatown, Manchester

    Den Kinesiske Bydel
    Chinatown

    I Manchester blev de første kinesiske restauranter åbnet i årene efter 2. Verdenskrig. Flere kom til i 1960erne, og på trods af nogle lukninger af stederne, kom der særligt i 1970erne en del kinesiske spisesteder og forretninger til. De tidligere magasinbygninger omkring Faulkner Street, George Street og Nicholas Street blev anvendt, og efterhånden havde et egentligt kinesisk kvarter set dagens lys; Chinatown var derved en realitet.

    I dag bliver der også arrangeret en del kulturelle aktiviteter i Chinatown, og ved store begivenheder som det kinesiske nytår bliver der fejret på ægte kinesisk vis med blandt andet farverige drager og sprudlende fyrværkeri.

    Den kinesiske portal i Faulkner Street står som et symbol på hele bydelen Chinatown. Portalen blev opført i 1987, og den står udarbejdet i traditionel kinesisk stil.

     

    Den Kongelige Børs
    Royal Exchange

    Børsbygningen Royal Exchange blev opført i årene 1867-1874. Den blev bygget som erstatning for byens tidligere varebørs, der var blevet for lille. I den nye børsbygning blev der ikke mindst handlet med bomuld og tekstiler, der var områdets store eksportvare.

    I 1968 ophørte handelen i Royal Exchange, der kom til at stå tom de følgende fem år. I 1973 blev der for første gang opført teaterforestillinger i bygningen, og siden 1976 har Royal Exchange Theatre haft til huse her. Nu er der også indrettet et butikscenter, der giver mulighed for at komme indenfor i den historiske bygning.

     

    St. Anne's Church, Manchester

    Skt. Annæ Kirke
    St. Ann’s Church

    St. Ann’s Church er en kirke, der blev opført 1709-1712 på et sted, hvor der dengang var marker. Stilen er nyklassicisme, og der blev anvendt lokale sandsten som byggemateriale. Ved opførelsen var interiøret mere simpelt end i dag, fx kom de blyindfattede vinduer først til i 1800-tallet.

    Udbygningen omkring kirken skete i årtierne efter indvielsen af St. Ann’s Church. Selve pladsen St. Ann’s Square blev anlagt 1720, og fra 1730erne kom der for alvor fart i byggeriet, og nye gader som King Street blev udlagt.

     

    Albert Mindesmærke
    Albert Memorial

    På den centrale plads Albert Square kan man se mindesmærket Albert Memorial. Mindesmærket blev rejst som monument for dronning Vicorias mand, prins Albert. Der står en marmorstatue af prinsen i midten af Albert Memorial, og den blev designet af Matthew Noble og skabt i årene 1862-1867. Omkring statuen er der et ciborium, hvor der er symboler for kunst, handel, landbrug og videnskab.

     

    Manchester Art Gallery

    Manchester Kunstgalleri
    Manchester Art Gallery

    Manchester Art Gallery er et fint kunstgalleri, der er ejet af Manchester. Derfor er det naturligt, at samlingerne taget sit udgangspunkt i kunstværker og kunstnere, der har noget med Manchester at gøre. Blandt de bemærkelsesværdige værker er en række af den franske impressionist Pierre Adolphe Valette. Valette malede i Manchester i begyndelsen af 1900-tallet.

    Manchester Art Gallery er indrettet i flere bygninger. Den mest karakteristiske bygning er den tidligere Royal Manchester Institution, der blev opført i græsk nyklassicistisk stil 1825-1835. Royal Manchenster Institution blev etableret i 1823 af nogle af byens førende købmænd, kunstnere med videre. Formålet var at styrke Manchesters kulturelle status. Fra starten arrangerede institutionen udstillinger og andet, der øgede bevidstheden om kunst i byen.

     

    Castlefield Romerske Fort
    Castlefield Roman Fort

    Stedet Castlefield var der, hvor romerne i sin tid anlagde en militær forpost i denne region. Man kan stadig se en del af forsvarsmuren og det egentlige fort, hvis rester er blevet restaureret og genopbygget. Bygningerne stammer fra omkring år 200 f.Kr.

    Fortet, der førhen lå på marker, gav navn til området Castlefield, hvor der i industrialiseringens tid blev opført en række kanaler, sluser, viadukter, industri- og magasinbygninger her. De står i dag som et symbol på byens storhedstid i industrisamfundets England.

    Hele området er nu en del af landets første byhistoriske bevaringsområde; det kaldes Castlefield Conservation Area. Det kan anbefales at tage en spadseretur i kvarteret for at indsnuse stemningen fra den succesrige industrialisering.

     

    Victoria Baths, Manchester

    Victoria Bade
    Victoria Baths

    Victoria Baths slog dørene op 1906 til nogle ganske luksuriøse badefaciliteter med offentlig adgang. Manchester var dengang en rig by, og derfor blev bygningen opført solidt og med mange fine detaljer. Det gælder blandt andet facadens terracottadekorationer og de smukke, dekorative mosaikvinduer. Bygningen minder udefra om et lille château, og stilen er stærkt inspireret af nederlandsk renæssance.

    Ved åbningen var der flere bassiner og et tyrkisk bad. I 1952 blev stedet det første i England, hvor der blev installeret boblebad med offentlig adgang.

     

    The Manchester Museum

    Manchester Museum er et museum med store og mangfoldige samlinger inden for arkæologi, antropologi og naturhistorie. Med sine flere end 6 millioner genstande i samlingen er museet et af de største og bedste af sin slags i England, og det er indrettet i smukke rammer i byens universitets nygotiske bygninger.

    Museets historie går tilbage til 1821, hvor den naturhistoriske samling blev etableret i slipstrømmen af byens velstand gennem de mange succesrige industrier. Gennem tiden er samlingerne vokset, og de spænder over spændende effekter fra hele Jorden. Blandt de populære udstillinger er en afstøbning af en Tyrannosaurus Rex, der blev udgravet i North Dakota 1992.

     

    Ordsall Hall, Manchester

    Ordsall Hall Museum

    Ordsall Hall er et prægtigt engelsk palæ i tudorstil. Ordsall Hall blev første gang nævnt 1177, men den nuværende bygning er af nyere dato og udbygget og ændret over flere århundreder. Den store sal i palæet blev opført 1512.

    Gennem mange år var palæet i blandt andet Radclyffe-familiens ejerskab, men siden 1959 har det været ejet af det lokale bystyre i Salford. Palæet blev åbnet 1972 for offentligheden, og her er indrettet et lokalhistorisk museum.

    Ordsall Hall er et fint eksempel på et typisk engelsk palæ med utallige smukke og finurlige detaljer i de mange rum og sale. Det siges oven i købet, at det spøger på stedet. På en tur hertil kan man opleve stedets historie og indretning.

     

    Manchester United og Rundvisning
    Manchester United Museum and Tour

    Manchester United er en af verdens mest kendte og populære fodboldklubber. Utallige stjerner har gennem tiden spillet for klubben, hvis historie fortælles på dette museum, der også byder på en rundtur på det store stadion, Old Trafford.

    Man kan blandt andet vælge at gense favoritmål, læse om stjernespillerne, se glimt fra Manchester Uniteds internationale triumfer og beundre de mange pokaler, klubben har vundet gennem tiden.

    Hvis man foretrækker et besøg hos det andet store hold fra byen, Manchester City, kan det også lade sig gøre. Det sker på Citys hjemmebane på adressen Stadium Drive.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Manchester her.

Ture fra byen

    Heaton Park, Manchester

    Heaton Park

    Heaton Park er et rekreativt åndehul på 2,4 kvadratkilometer, som rummer mange aktivitetsmuligheder. Parkens historiske centrum er det nyklassicistiske palæ fra 1700-tallet, Heaton Hall, der i dag er indrettet som museum.

    I parken kan man blandt andet leje robåde, spille golf eller bowling, tage en rundtur i minitog og køre en tur med sporvogn på sporene fra Middleton Road til Manchester Corporation Tramways tidligere remise små 300 meter inde i parken. Om sommeren er der desuden udendørs skuespilopførelser i Heaton Park, som også giver børn muligheder for leg på to større legepladser.

     

    Quarry Bank Mølle
    Quarry Bank Mill

    I Quarry Bank Mill kommer man tæt på Manchester-områdets industrielle udvikling i 1700-tallet. Vandkraft var grundlaget for de mange industrier, der skød op, og på dette sted blev vandet udnyttet til at drive af et stort bomuldsspinderi.

    Maskinerne, arbejdernes og fabriksejernes liv og den store tekstilindustris betydning for velstanden for Manchester og omegn bliver beskrevet på stedet, og derudover kan man gå en tur i de smukke omgivelser, hvor Quarry Bank Mill Garden er en oplevelse i sæsonen.

     

    Peak District National Park, England

    Peak District National Park

    Peak District er en nationalpark, der ligger i området mellem byerne Manchester, Stoke, Derby og Sheffield. Parkens størrelse er på cirka 30x50 km, og der er et væld af kultur- og naturoplevelser i det smukt kuperede landskab. Peak District blev i 1951 gjort til nationalpark og var dermed den første i landet med denne status.

    Parken ligger hovedsageligt i højere end 300 meters højde, og det højeste punkt er Kinder Scout med 636 meter. Bjergene er generelt afrundede med bløde klippeformationer hist og her. Blandt de smukke naturoplevelser ligger der mindre landbrug, hyggelige byer og en del aktivitetsmuligheder for de mange turister, der besøger området.

    Kurbyen Buxton er Peak Districts største by. Gennem århundreder har byens varme kilder tiltrukket gæster, og udover wellness byder Buxton på smuk arkitektur, den smukke have Pavillon Gardens, et by- og kunstmuseum samt byens opera.

    Ved byen Castleton ligger ruinerne af borgen Peveril Castle, hvis historie går tilbage til 1100-tallet. Castleton er også udgangspunkt for en tur til de fascinerende huler Speedwell Caverns, hvor man kan tage på en sejltur. I tilknytning til Speedwell Caverns går en forbindelse til den 141 meter høje hule Titan.

    I Peak District kan man også komme tæt på engelsk industrihistorie. I Matlock Bath ligger et minemuseum, og ved Derwent-floden ligger Derwent Valley Mills, der er optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Derwent Valley Mills er fra 1700-tallet og fik succes gennem bomuldsspinderi på en ny måde.

    Historisk transport kan man prøve på den bevarede jernbanestrækning Matlock-Rowsley, hvor der køres med damptog. Vil man gerne køre videre, ligger det store sporvognsmuseum, National Tramway Museum, i byen Crich. Her kører der med sporvogne fra det meste af England og fra fx New York og Johannesburg i udlandet.

     

    Royal Liver Building, Liverpool

    Liverpool

    Liverpool er en af Englands mest spændende byer at besøge, og mange har allerede inden rejsen en mening om eller kendskab til ikke mindst kultur- og sportslivet gennem tiden. The Beatles med Paul McCartney og John Lennon i spidsen er herfra, ligesom byens to fodboldflagskibe Liverpool F.C. og Everton.

    Liverpool er naturligvis langt mere end fodbold og musik. Det er katedralernes by med to af de mest spektakulære kirkebyggerier i landet; den majestætisk tronende anglikanske Liverpool Cathedral og den katolske Metropolitan Cathedral i moderne arkitektur er begge nogle af højdepunkterne i byen.

    Læs mere om Liverpool

     

    Chester Cathedral

    Chester

    Chester er by, som ligger tæt på Wales i området syd for Liverpool. Byen blev grundlagt af romerne omkring år 70 med navnet Deva Victrix, og byen hørte til de vigtigste i det romerske England. Efter romernes tilbagetrækning, fortsatte bosættelsen, og angelsaksere udbyggede bymurene som forsvar mod angreb fra vikinger.

    Senere blev Chesters havn landets travleste flodhavn, og byen nød stor succes som handelssted. Floden Dee sandede dog til, hvilket fik nærliggende Liverpool til at vokse. Chester blomstrede igen i den georgianske tid, og med den industrielle revolution blev byen hjem for mange fra overklassen i modsætning til industribyerne Liverpool og Manchester.

    Læs mere om Chester

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Mamucium bliver grundlagt

    Romerne var muligvis de første, der slog sig ned i det nuværende Manchester. Det oprindelige romerske fort blev opført under Gnaeus Julius Agricola år 79. Fortet var en mellemstation på den vigtige vej mellem Chester og York, og samtidig spillede det også en forsvarsrolle i regionen.

    Romernes fort blev placeret ved sammenløbet af floderne Medlock og Irwell, og det var et naturligt sted at befæste. Det romerske navn var Mamucium, og fra denne tid kan man fortsat se ruiner i bydelen Castlefield, hvor en garnison på 500 mand menes at have været stationeret. Den romerske æra i området sluttede i 410.

    Efter stedets romerske tid var der en overgang uden større bebyggelse, og herefter var der invasion fra blandt andet dansk og saksisk side, og flere gange kom det til kampe med vikinger.

     

    Det nye Manchester

    I 1000-tallet kom området på Gresle-familiens hænder, og mens de som baroner regerede, voksede bebyggelsen, og denne gang skete det ved sammenløbet af floderne Irwell og Irk i stedet for på det romerske Mamucium.

    Kirken blev etableret i tidlige Manchester, hvis sogn strakte sig over omkring 160 kvadratkilometer. Det store område var et tegn på en lille befolkning og et for kirken lavt indtægtsgrundlag. Eneste skatter var på dette tidspunkt danegæld til vikingekongerne.

    Baronerne de Gresle byggede også en befæstet residens i Manchester, hvorfra de administrativt styrede byen gennem blandt andet udlejning af jorder; baronerne ejede formelt byen, hvis centrum lå omkring slottet og Church of Saint Mary.

    Befolkningstallet og antallet af håndværkede begyndte at stige omkring år 1200, da Robert de Gresle som den første baron tog fast residens i byen. Han udbyggede sin residens, og det arbejde bragte blandt andet murere og tømrere med sig, og deres aktivitet og kunnen smittede af på hele byen.

    Handel var en af de nye aktiviteter, som bragte Manchester fremad. I 1223 opnåede byen ret til at holde et årligt marked, og de blev holdt omkring der, hvor St. Ann’s Square ligger i dag.

     

    1300-1400-tallene

    Baron Thomas de Gresle gav i 1301 Manchester visse handelsrettigheder, og derved blev baronernes by formelt en markedsby. Det var en status, der bidrog til at øge byens status, men i lang tid varden dog fortsat kun en blandt mange mindre byer i området.

    I 1300-tallet blev Manchesters forsvar udbygget. Byens forsvarslinjer inkluderede floderne Irwell og Irk, og der blev gravet yderligere forhindringer og anlagt befæstninger, der gjorde et fjendtligt indtog i byen vanskelig.

    1300-tallet var også århundredet, der kom til at være afgørende for byens udvikling de følgende mange århundreder; det var her, flamske vævere bosatte sig, og de skabte byens tekstilindustri. Flamlænderne benyttede uld til tekstiler, og de lagde grundlaget til industrialiseringen af Manchester og området omkring byen. Manchester blev relativt hurtigt egnen Lancashires primære industriby.

     

    Uld, tekstiler og velstand

    I løbet af 1500-tallet havde Manchester gennem uldhandelen etableret sig som en vigtig industri- og handelsby. Den første industrialisering fortsatte gennem 1500-tallet, og fra 1620erne fik den nyt liv med indførelsen af vævningen af barchent. Med de nye teknikker blev der udviklet nye industrier, og Manchester oplevede, at en ny bølge af flamske bosættere kom til byen.

    Som en vigtig engelsk by havde Manchester tætte bånd til London i denne tid, og i midten af 1600-tallet blev industribyen repræsenteret i det britiske parlament med et sæde. Charles Worsley blev byens første parlamentsmedlem, og efter opløsningen af parlamentet i 1654 blev Worsley lokal leder i regionen omkring Manchester. Worsley indførte en ny puritanisme i byen, som var inspireret af strømninger i London.

    Allerede i 1660 blev Manchester som straf frataget sit sæde i parlamentet. Det skete i forbindelse med genindførelsen af monarkiet i England i 1660, og byen var uden repræsentant i forsamlingen helt til 1832. På trods at den politiske ustabilitet fortsatte væksten dog i Manchester, der helt frem til 1700-tallet fortsatte med at være en i engelsk skala mindre markedsby.

     

    Industri og transport

    Markedsbyen Manchester fik nye muligheder fra 1861, hvor hertugen af Bridgewaters kanal blev åbnet mellem byen og Worsley. Kanalen forbandt ad vandvejen det centralt beliggende Castlefield, og den betød blandt andet, at der kunne sejles kul til den tiltagende produktion hertil fra hertugens miner i netop Worsley.

    Det var en tid, hvor bomuld afløste den tidligere, dominerende uldproduktion, og kombinationen af en stærkt stigende efterspørgsel og anvendelsen af ny teknologi gjorde Manchester til midtpunktet for den tiltagende industrialisering. Bomuldsspinderier og egentlig tekstilindustri skød op, og byens velstand var stigende.

    I 1764 blev spindemaskinen Spinning Jenny installeret i Manchester, og den startede så at sige den industrielle revolution. Spinning Jenney var nemlig den første spindemaskine, der kunne anvendes industrielt i en fuldautomatisk produktionsproces i Manchester, og den satte nye standarder for industriens udvikling.

    I 1792 blev der nedsat et kommissorium, der skulle sikre byens fortsatte vækst, og fra den tid gik det hurtigt fremad for Manchester. Fra omkring år 1800 eksploderede udviklingen af den by, der skulle vokse sig til den dominerende på egnen.

    Med industrialiseringen og den økonomiske velstand kom også en del nye muligheder for byens borgere. Kulturelt blev der etableret flere nye institutioner i byen, og i 1830 blev verdens første offentligt tilgængelige jernbane indviet; den forbandt Manchester med Liverpool og var et håndfast bevis på Manchesters teknologiske og økonomiske formåen. Nogle år forinden var verdens første buslinje sat i drift; fra 1824 kørte den fra Market Street til Pendleton og Salford.

     

    Ny udvikling

    I 1835 blev den lokale administration dannet, og fem mindre byområdet blev lagt sammen under den egentlige Manchester som en samlet kommune; senere er en del flere oplandskommuner blevet slået sammen med Manchester. Politisk blev Manchester i 1800-tallet inspiration for Friedrich Engels, og de mange arbejdede påvirkede dannelsen af den egentlige engelske arbejderbevægelse.

    I 1800-tallet blev der etableret flere uddannelsessteder og nogle af de populære kulturinstitutioner, man fortsat kan opleve. Hallé-orkestret blev grundlagt 1857, og byens store foldboldklubber med Manchester United som flagskib blev dannet.

    Industrielt stod byen heller ikke stille, fx blev Manchester Ship Canal udgravet fra 1887. Kanalen stod færdig 1894, og den gjorde Manchesters havn til den tredjestørste i England. Slutningen af 1800-tallet var også guldalderen for byens pragtbyggerier såsom den imponerende rådhusbygning, Town Hall.

     

    1900-tallet til i dag

    Ved indgangen til det 20. århundrede var Manchester-regionen en af de ti mest folkerige i verden. Byen havde en udviklet produktion med kemisk industri, elektrisk industri og meget andet. Det var en by, der var præget af mange års industriel velstand.

    Med depressionen i 1930erne ramte en brat nedtur Manchesters tekstilindustri. Konkurrence fra udlandet var en medvirkende faktor, og det blev starten på byens industrielle, økonomiske og befolkningsmæssige deroute. Under 2. Verdenskrig blev en del militærindustri lagt i Manchester, som netop af den årsag blev ramt af heftige bombardementer 1940-1941 under den tyske blitz.

    I efterkrigsårene blev mange kvarterer saneret, og boligblokke skød op. Industrielt blev det teknologisk forskning og udvikling, der satte byens dagsorden, og kulturelt og sportsligt blomstrede Manchester med Manchester United og tv-selskabet Granada som lokomotiver.

    I de seneste årtier er der sket meget med Manchesters image og bybillede. Hvor der tidligere blev tænkt på byen som en af Englands gamle, slidte industribyer, så er det nu en moderne industri og forskning samt et blomstrende kulturliv, der er i højsædet. Flere af de gamle industribygninger tæt på centrum og langs havnen har gennemlevet en revitalisering i form af etablering af spændende museer, forretningskvarterer og et levende udeliv fra indkøb og gastronomi.

    Manchester bød på at holde De Olympiske Lege i både 1996 og 2000, men blev ikke valgt. Derimod var byen i en del af verdens centrum, hvor Commonwealth Games blev gennemført med stor succes. Siden da har byen været centrum for mange begivenheder, der er blevet set langt ud over landets grænser, og samtidig har man beholdt og renoveret den gamle industrielle arv til gode for de mange turister, der tager til Manchester.