Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Middelhavsøen Mallorca tiltrækker mange besøgende med sit milde klima og vidunderlige strande. Øen er med en rig historie og massevis af seværdigheder i naturen og ikke mindst i øens hovedstad, Palma, også så meget andet end en badeferie.

Palma de Mallorca er smukt istandsat og emmer af historiens vingesus med alt fra gamle fæstningsbyggerier over modernista til moderne byggerier og infrastruktur.

Størst og måske mest imponerende af de menneskeskabte værker er Palmas imponerende domkirke, og de mange små gader i Palmas stemningsfulde gamle kvarterer er mange slentreture værd.

Vil man have en forsmag på landskabet, er en tur med den charmerende jernbane mellem byerne Palma og Sóller, et godt valg. På denne tur bliver storby, historie og natur kombineret på en god og nemt tilgængelig måde.

Mallorcas mange aktiviteter for turister er med til at gøre opholdet både sjovt og spændende. Der er mange steder, der er ideelle for rejsende med børn, og vil man hellere finde en lille hyggelig og isoleret kyststrækning, så er det også muligt. Traditionel mallorcansk kultur og smukke landskaber er aldrig langt væk fra Palma eller de populære strande.

Topseværdigheder

    Domkirken, Palma de Mallorca

    Mallorca Katedral
    Catedral de Mallorca

    Palmas imponerende katedral blev opført fra 1229 og færdiggjort i 1587. Den mallorcanske kong Jaume I lod grundstenen til den kristne katedral lægge på netop det sted, hvor araberne som tidligere herskere havde bygget deres hovedmoské i byen.

    Byggestilen er gotisk, men grundet den lange byggeperiode har også senere stilarter haft en vis indflydelse på det endelige resultat, som kan beundres fra nær og fjern. Katedralens mægtige dimensioner gør den nemlig synlig fra mange steder i byen.

    Mallorca Katedral har forskellige indgange. Hovedindgangen er den storslåede Major Portal/Portal Major, der i første omgang blev konstrueret i årene 1594-1601 i manierstisk stil. Arbejdet blev dog ikke færdiggjort dengang, og portalen blev bygget færdig i 1800-tallet i en nygotisk stil.

    Ud mod havet ser man den smukke Mirador Portal/Portal del Mirador, der er et fornemt eksempel på spansk gotik, og endelig kan man anvende den nygotiske Almoina Portal/Portal de l’Almoina.

    Kirkens indre er på 6.600 m² i et treskibet grundrids. Midterskibet er med 44 meter til loftet blandt verdens højeste. Interiøret er blevet ændret løbende gennem kirkens historie, og der er mange spændende ting at se.

    Det store rosettevindue måler 11 meter i diameter, og det blev tegnet af Antonio Gaudi, der også står bag kirkens øvrige rosetter og store dekorative vinduer. Hans værker kom til ved restaureringen af kirken, som han ledte i årene 1901-1914.

    Der er 18 kapeller i de to sideskibe og bag alteret. Det mest interessante er også det ældste i kirken, Trinitatiskapellet/Capella de la Trinitat, der blev opført i mudejarstil. Her ligger de mallorcanske konger Jaume II og Jaume III begravet.

    I katedralens klokketårn hænger i alt ni klokker. En af dem er den fem ton tunge klokken med navnet N’Eloi, som kan høres over store dele af Palma.

    I katedralen kan man også se kirkens museum, hvor der udstilles forskellige kirkelige kunstværker og historiske genstande. Særligt interessante er altertavler og kunst fra gotikken, barokken og den spanske mujedarperiode, der var en blanding af kristen og islamisk kunst gennem 1100-1500-tallene.

    Indgangen på museet går gennem bygningen Casa de l'Almoina ved siden af katedralens klokketårn. Casa de l'Almoina var tidligere det sted, hvor der blev givet almisser til fattige.

     

    Almudaina Kongepalads
    Palacio Real de La Almudaina

    Det smukke Almudaina Palads blev opført som citadel under Mallorcas mauriske tid, og byggestilen er da også tydeligt inspireret af den periode. Paladset har gennem tiden været sæde for flere ledere og konger; både øens mauriske guvernører og de mallorcanske konger som fx Jaume I, Sanç I og Jaume II.

    Det var Jaume II, der ombyggede det solide mauriske citadel til i første omgang et sommerpalads. Hoffet havde residens i byen Perpignan og var derved kun en gang imellem i Palma. Ombygningen startede i 1309, og Jaume II etablerede blandt andet det fine Sankt Annæ Kapel/Capilla Santa Ana.

    Af særlige detaljer kan man ved et af paladsets tårne se en bronzeskulptur, der forestiller ærkeenglen Gabriel. Indvendigt kan man nyde de smukke sale, der primært er indrettet i gotisk stil og renæssance, samt forskellige kapeller.

    I 1349 kom Mallorca under Aragoniens kong Pedro IV, og derefter blev Almudaina anvendt af guvernører, vicekonger og militæret. I dag benyttes Almudaina som den spanske konges officielle residens på Mallorca.

     

    Ajuntament, Palma de Mallorca

    Palma Rådhus
    Ajuntament de Palma

    Palma Rådhus blev opført i årene 1649-1680 med en fornem barokfacade med manieristiske elementer, hvor den brede balkon og rådhusuret er særlige kendetegn. Bag designet stod arkitekterne Pere Bauçá, Miquel Oliver og Bartomeu Calafat. Inden for i det smukke rådhus kan man blandt andet finde en række portrætter af historiske personer fra Mallorca.

    Før rådhuset lå Hospital de Sant Andreu på dette sted. I den nuværende bygning var byens universitet indrettet indtil 1718, hvor det blev lukket. Ved denne lejlighed blev stedet indrettet som Palmas rådhus.

     

    Kongens Have
    s’Hort del Rei

    S’Hort del Rei er navnet på den smukke have, der ligger ved foden af murene ved Almudaina-paladset. Oprindeligt var haven omgivet af mure og fungerede som kongens private have, hvor der blev dyrket af en del frugter og grønsager.

    Med tiden udviklede byen Palma sig, og haven blev bebygget. I 1966 vedtog bystyret dog at genskabe s’Hort del Rei, og husene på stedet blev i forbindelse revet ned. Stilen blev elegant arabisk, som det kendes fra blandt andet Alhambra i det sydlige Spanien.

    Springvand, lige rækker af cypresser, statuer og skyggefulde træer er en del af oplevelsen i Kongens Have. Her kan man også se en stor bue spænde over en dam. Den er fra Palmas arabiske tid, og den dannede i sin tid indgangen fra havet.

     

    Placa Major, Palma de Mallorca

    Plaça Major

    Plaça Major er Palmas centrale plads, og dens anlæggelse var inspireret af Plaza Mayor i Madrid. Indtil 1828 lå Den Spanske Inkvisition på dette område, der nu er smukt brolagt med elegante og symmetriske bygninger på alle sider. Den første del af husene omkring Plaça Major stod færdige i 1838.

    Før inkvisitionen lå klostret Convento de San Felipe Neri på dette område, der i dag ligger som en sand oase, som er helt afskærmet for byens trafik. Her er udendørs serveringssteder i de flotte omgivelser med buegange og altaner på alle sider.

     

    Passeig Maritim

    Gaden Passeig Marítim er Palmas strandpromenade og samtidigt byens mondæne gade. Med palmer og lystbådestemning er en tur ad promenaden både meget stemningsfuld og indbegrebet af Palmas middelhavsafslapning.

    Den flot anlagte gade bærer officielt navnet Avinguda Gabriel Roca efter ingeniøren Gabriel Roca, der planlagde området gennem sit arbejde for Palma i årene 1940-1962. Han varetog også embeder for at udvikle øens turisme.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Palma de Mallorca her.

Overnatningssteder
Andre seværdigheder

    La Rambla, Palma de Mallorca

    La Rambla

    Den smukke allé, La Rambla, er en af Palmas hovedgader. Indtil 1600-tallet var den nu brolagte midterste del af gaden en af byens vandveje, hvor et mindre vandløb strømmede. Ramblaen er i dag et dejligt sted for en slentretur under trækronerne.

     

    Palma Tyrefægterarena
    Plaça de toros de Palma

    Palmas tyrefægterarena kaldes populært for Balearernes Coliseum/Colisseu Balear. Arenaen blev opført 1928-1929, og den kan rumme flere end 11.000 tilskuere.

    Det er ikke ofte, der er tyrefægtning i arenaen, som i stedet bruges til mange øvrige arrangementer. Stjerner som Julio Iglesias, Sting og Scorpions har givet koncerter her, og af sportsbegivenheder har arenaen lagt grus til Davis Cup i tennis.

     

    Can Casasayas, Palma de Mallorca

    Can Casasayas & Pensión Menorquina

    Can Casasayas og Pensión Menorquina er navnene på to af Palmas kendte byggerier i modernismen. De ligger overfor hinanden og blev opført i henholdsvis 1908-1910 og 1909-1911.

    De to bygninger blev designet af Francesc Roca i Simó og tegnet som en arkitektonisk helhed. Facaderne er stiltypiske for den catalanske modernisme med stiliserede blomster og anden natur som dekoration mellem de svungne sandstensbalkoner med sandsten omkring. I fx linjerne, buerne og vinduerne kan man se en inspiration fra Antoni Gaudí værker; i særdeleshed fra Casa Battló i Barcelona.

    Francesc Roca i Simó drog til Argentina i 1909, hvor han designede og opførte flere bygninger i samme stil som disse to i Palma. Herefter var det arkitekten Guillem Reynés, der overtog opførelserne af de smukke huse, man kan se i dag.

     

    Can Forteza-Rey

    Can Forteza-Rey blev bygget færdigt i 1909 af guldsmeden og bygherren Lluis Forteza-Rey. Huset står som et af de fineste eksempler på modernismen i Palma, og den smukke ydre dekoration går igen i huset interiør.

    Biologiske motiver pryder den rigt udsmykkede facade, der som huset i helhed var inspireret af modernismen i Barcelona og ikke mindst byggerierne af Antoni Gaudí. Balkoner, vinduer og andre detaljer er stiltypiske.

     

    Arab Baths, Palma de Mallorca

    De Arabiske Bade
    Banys Arabs

    Palmas arabiske bade, Banys Arabs, er blandt de få tilbageværende arabiske bygningsværker i byen. Stilen og naturligvis selve badet er interessant og stammer fra 1000-tallet. Elementerne er typisk arabiske med søjler og buer, og over selve badet er der en kuppel med vinduer, der tillader lyset at komme ind.

    Muligvis har det ganske fint bevarede bad ligget i tilknytning til en velhaverbolig, som det har vist sig at være tilfældet i andre arabiske byer. Stedets søjler kan i øvrigt være genbrugt fra romerske byggerier, hvor søjler ofte var en del af bygningerne.

    Stedet er seværdigt som historisk interessant med den arabiske oprindelse, og ud over det kan man nyde stedets dejlige have. Her er der et væld af blomster, citrusfrugter og anden beplantning, og man kan sidde og blot nyde det hele som en lille oase i byen.

     

    Mallorca Museum
    Museu de Mallorca

    Mallorca Museum er det, man kan kalde Mallorcas nationalmuseum. Her skildres øens historie gennem en række fine arkæologiske fund, effekter, beskrivelser og andet fra oldtiden over den romerske og mauriske tid til dagens delvise autonomi i Spanien.

    Museet har en afdeling for diverse kunstværker fra og af øens kunstnere. Gotisk kunst, islamisk kunst, altertavler er nogle af de ting, man kan se i de varierede samlinger.

    Museumsbygningen er også interessant i sig selv. Det er et mallorcansk palæ, Ca la Gran Cristiana, der blev opført i sin nuværende stil fra 1634 ud fra et eksisterende middelalderhus.

     

    Parc de la Mar, Palma de Mallorca

    Havparken
    Parc de la Mar

    Den smukt beliggende Parc de la Mar har Middelhavet til den ene side og Palmas skyline med den markante katedral til den anden. Parken blev anlagt i midten af 1980erne, og den er meget hyggelig at gå en tur i. En fin detalje er, når byens huse spejler sig i den anlagte sø og viser byen fra en ny side.

    Der er opstillet forskellig kunst i parken, blandt andet et værk af Joan Miró, en skulpturgruppe af Josep Guinovart og Llorenc Rossellós bronzefigur, der viser en typisk balearisk slyngekaster. Slyngekastere var ifølge et sagn øgruppens første befolkning.

    Efter mørkets frembrud ses den smukt illuminerede katedral meget fint herfra. Man kan også se rester af Palmas gamle forsvarsværker, bymurene, der blev opført under byens arabiske tid.

     

    Bellver Borg
    Castell de Bellver

    I 112 meters højde over Palma ligger Castell de Bellver, der blev grundlagt af kong Jaume II i 1300-tallet som de mallorcanske kongers sommerresidens samt som en del af byens forsvar.

    Borgen er meget spændende at besøge. Her er en fantastisk udsigt over byen og havet, og samtidigt er det et af Spaniens flotteste eksempler på den middelshavsgotiske militærarkitektur.

    Bellver Borgs cirkulære opbygning er enestående i Spanien. Borgens udvendige fæstningspræg bliver indvendigt afløst af en fin, slotsagtig atmosfære; fx i den elegante cirkulære slotsgård. Rundt om gården ligger residensen i to etager, og omkring ringmuren er der bygget tre tårne og et magasin, der er 33 meter højt.

    Efter at have udspillet sin rolle som residens blev Castell de Bellver gennem århundreder anvendt til fængselsformål. I 1931 fik byen Palma overdraget borgen, der året efter åbnede som museum. Efter en restaurering i 1976 blev Palmas Byhistoriske Museum/Museu d’Història de la Ciutat indrettet i de historisk interessante rammer, og her kan man nu se fx interessante fund fra Palmas romerske, arabiske og middelalderlige historie.

     

    Llotja, Palma de Mallorca

    Børsen
    Llotja

    Llotja er Palmas gamle handelsbørs og markedsbygning. Den blev opført 1426-1447 i fornem gotisk stil af Guillem Sagrera. Bag den smukke facade ligger børssalen, der er indrettet med fine snoede søjler og hvælvede lofter.

    Spir, tårne og udsmykning præger bygningens ydre, og over hovedindgangen mod øst kan man se handelens engel, Ángel de la Mercadería.

    Fra bygningens færdiggørelse blev den centrum for varer fra søhandelen. Det var sket på baggrund af et privilegium fra kong Martin af Aragonien med første grundlæggelse i 1403 i Barcelona. Helt frem til denne børs’ opløsning i 1830erne lå institutionen i Palma i Llotja. Stedet varetog gennem århundrederne ikke bare rollen som børs, men også vedligehold af Palmas havn og regulering og beskyttelse af handelen.

    Gennem 1800-1900-tallene var Llotja blandt andet indrettet som værksted, magasinbygning og som museum. I dag bliver der løbende arrangeret kunstudstillinger i de smukke og historiske rammer.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Palma de Mallorca her.

Ture fra byen

    Sóller, Spanien

    Sóller

    Sollér er en hyggelig by, der ligger med bjerge som bagtæppe. Her er der en god stemning og også mange gamle huse samt en del opførelser i catalansk modernisme, den såkaldte modernista, som var samtidig med jugendstilen.

    Sankt Bartolomæus Kirke/Església Sant Bartomeu (Plaça Constitucion) blev opført i 1912 af Juan Rubió, der var Antoni Gaudís elev. Det er blot et eksempel på bygningerne i centrum.

    Byen huser også Mallorcas naturvidenskabelige museum, Museu Balear de Ciències Naturals, og Sóller Botaniske Have/Jardí Botànic de Sóller. Museerne er indrettet i et palæ fra år 1900 og i palæets have (Carretera Palma–Port de Sóller).

    Stationsbygningen i Sóller er bygningen Can Mayol, der er fra 1606, og som blev indrettet til station året før Sollér-banens åbning. I stationen er der et museum, hvor kunstværker af Miró og Picasso er udstillet.

     

    Tren de Sóller, Spanien

    Sóller Jernbane
    Ferrocarril de Sóller

    Man kan køre mellem Sóller og Palma med denne meget charmerende jernbane, der åbnede i 1912. Banen kører 27 km op og ned i landskabet, gennem 13 tunneler og over broer, og alt er næsten intakt fra tiden ved banens åbning. Turen tager 1 time hver vej, og der er flere tog dagligt i hver retning.

    Fra Sóller kan man tage til Sóllers havneby, Port de Sóller, med en sporvogn (Tranvía) fra det sted, hvor Sóller Jernbane har endestation. Port de Sóller er hyggelig, og herfra kan man sejle til den kendte strand sa Calobre, der ligger naturskønt mellem store klipper.

     

    Pollença

    Pollença er et af Mallorcas første turistcentre, skabt af Pollença-bugtens dejlige strande og byens omgivelser, blandt andet på den naturskønne halvø Cap de Formentor.

    På den centrale plads, Plaça Major, ligger Vor Frue af Englene Kirke/Església de Nostra Senyora dels Àngels. Pladsen er et godt udgangspunkt for ture i den centrale del af byen med de små gader.

    I Pollença ligger Pollença Museum/Museu de Pollença i et tidligere dominikanerkloster, som blev opført 1588-1616. Museet udstiller primært moderne kunst, og grundlaget for et museum her er de mange kunstnere, der blev tiltrukket af stedet fra starten af 1900-tallet. Blandt kunstnere var både malere og digtere, der udødeliggjorde Pollença gennem deres værker.

    En anderledes og interessant seværdighed er de 365 trappetrin, som gaden Carrer de Calvari består af. Man kommer efter trinene op til et lille kapel på toppen af en bakke i byen.

     

    Alcúdia, Spanien

    Alcúdia

    Middelalderbyen Alcúdia er et af Mallorcas store ferieområder. Historisk er her flere ting at se, ikke mindst byportene, der står genopbyggede fra den gamle bymur fra 1500-tallet. Alcúdias gamle bydel ligger fortsat aftegnet inden for de gamle mure og byporte.

    I bymuren mod sydvest blev Sankt Jakob Kirke Església de Sant Jaume (Plaça Jaume Ques) opført 1882-1893. Ved kirken er et kapel bevaret fra forgængeren på stedet. Kapellet er fra 1675-1697 og bygget i renæssance.

    Umiddelbart syd for den gamle bydel ligger et område med udgravede ruiner fra byens romerske tid. I år 70 f.Kr. grundlagde Rom byen Pollentia, der var under fungerende romersk styre indtil 426, hvor vandaler hærgede og ødelagde byen. I udgravningsområdet kan man blandt andet se et romersk teater (Camino de Teatre Roma).

     

    Dragegrotterne
    Coves del Drac

    De smukke Dragegrotter er en af Mallorcas naturseværdigheder. Grotterne består af fire huler, og det ene enestående indtryk afløser det andet mellem drypstenshulernes stalagmitter og stalaktitter.

    Grotterne er 2.400 meter lange, og de går ned til en dybde på 25 meter under jorden. På en tur hertil kan man se dem store underjordiske Martel Sø/Llac Martel, der måler 177x30 meter. Ved søen, som man kan sejle på, afholdes der løbende koncerter.

    Ønsker man at se flere af øens flere end 800 grotter, er de nærliggende Cuevas de Artá og Cuevas de Hams begge meget betagende.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    El Corte Inglés

    Avinguda Jaume III 15
    elcorteingles.es

     

    Porto Pi Centro

    Avinguda Gabriel Roca
    Avinguda Joan Miró

     

    Indkøbsgader

    Avinguda Jaume III, Plaça Joan Carles I, Passeig del Born, Carrer Sant Nicolau, Carrer Colon, Carrer Sant Miquel

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    De tidlige bosættelser

    Det vides ikke nøjagtigt, hvornår Mallorca blev bosat, men der er spor fra tidlige huleboere tilbage til omkring år 1000 f.Kr. Det er dog sikkert, at fønikiske og græske handlende slog sig ned på de Baleariske Øer, herunder Mallorca. Nogle af de tidligste bosættere var ifølge sagnet de såkaldte slyngekastere, og det er muligvis herfra, øgruppen har fået sit navn. Ballein betyder slyngekaster på græsk.

    I den anden puniske krig støttede Mallorca Karthago i kampen mod Rom. Resultatet blev dog, at Romerriget i 123 havde erobret Mallorca. Romerne begyndte at bygge veje og anlægge nye byer, og de indførte kristendommen på Mallorca.

     

    Den arabiske tid

    Efter Romerrigets nedgang og opløsning kom Mallorca efter en tid under de arabiske maurere, der herskede fra emiratet i Cordoba. Det blev til 300 års arabisk styre på Mallorca. I denne periode skete en vis økonomisk udvikling, men de løbende spændinger mellem kristne og muslimer skabte også periodiske nedture. Generelt var handel og landbrug i opblomstring grundet en strategisk god position ved havet mellem Spanien og Afrika.

     

    Jaume I og Aragonien

    I begyndelsen af 1200-tallet blev nogle af kong Jaume I af Aragonien og Cataloniens skibe røvet af emiren af Mallorcas folk. Det fik i 1229 kong Jaume I til at erobre øen og oprette det selvstændige kongerige Mallorca. I kampene blev mange af øens arabiske bygningsværker ødelagt. Andre blev ødelagt efter krigen som symbol på, at de nye magthavere var kristne. Her findes dog fortsat arabiske byggerier, fx fæstningsanlæg og Palmas arabiske bade.

    Kong Jaume Is politiske reformer skabte en opblomstring i det nye kongerige. Blandt andet gav han jøderne friere rettigheder og lempede skatterne på handelen, der hastigt udviklede sig.

    Ved Jaume Is død blev hans rige opdelt, så begge hans sønner kunne overtage en del af landområdet. Pedro fik overdraget Aragonien, Catalonien og Valencia, mens Montpellier, Roussillon og de Baleariske Øer faldt under Jaume II, der var ny regent.

    Mallorcas positive udvikling fortsatte under både Jaume II og hans efterfølger Jaume III, der blev den sidste mallorcanske konge. Fra det spanske fastland ville Pedro IV have del i den blomstrende økonomi på Mallorca, og hans styrker invaderede øen i 1349.

     

    Spansk erobring

    Den spanske erobring af Mallorca var starten på en lang nedtur for øen. Tiden med selvstændighed og dermed meget frie handelsmæssige rettigheder blev afløst af regenter, der søgte at stimulere udviklingen i Aragonien på fastlandet.

    Da forbindelser med Amerika var blevet etableret, efter Christoffer Columbus’ rejser, fik Mallorca forbud mod at deltage i denne nye handelsmulighed, og det bevirkede en tydelig økonomisk nedgang.

    1500-tallet var en tid med civile uroligheder, som blandt andet var rettet mod Karl Vs administration. På inkvisitionens foranledning forekom der også en del henrettelser af jødiske indbyggere, og endelig forekom der stigende trusler fra det stadigt styrkede Osmanniske Rige. Stagnationen fortsatte ind i 1600-tallet, hvor der ud over økonomisk stilstand forekom pestepidemier, der dræbte tusinder af øens indbyggere.

     

    Napoleonstiden og 1800-tallet

    Under Napoleonskrigene omkring 1800 var der mange catalanere, der flygtede til Mallorca, der også hørte til den catalanske kultur og sproggruppe (selv om spansk var blevet indført i 1700-tallet). Efter en årrække med tørke og deraf følgende hungersnød udvandrede mange af øens indbyggere til Amerika.

    1800-tallet blev dog efter mange århundreders stagnation startskuddet til en positiv tid for Mallorcas økonomi. Landbruget blev bedre, der blev bygget jernbaner, og kommunikationen med det spanske fastland blev kraftigt udbygget. Catalansk sprog og kultur fik herefter en ny æra på Mallorca.

     

    1900-tallet til i dag

    Starten af 1900-tallet var en tid med mange nybygninger, der var inspireret af samtidens modernisme, som ikke mindst satte præg på Catalonien og Barcelona. Mange bygninger skød op i denne tid og der var travlhed med handelen.

    I midten af 1900-tallet begyndte for alvor Mallorcas økonomiske boom. Med udviklingen af den civile luftfart tog turismen for alvor fart fra 1950erne, hvor stadig flere nordeuropæere tog til Spanien og Mallorca.

    I dag udgør øgruppen en af de mest velstående dele af Spanien. Fra 1983 blev de Baleariske Øer en provins med regionalt selvstyre. Palma er hovedstaden som den største by på den mest befolkningsrige ø i Balearerne.