Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pamplona er en by i det nordlige Spanien, og den er samtidigt en af de større byer i det baskiske kulturområde. Byens historie går tilbage til 74-75 f.Kr., hvor den romerske general Gnaeus Pompeius Magnus slog lejr netop her. Han regnes for at have grundlagt Pompaelo, der på spansk er blevet til Pamplona. Gennem de første tusind var var der skiftende herredømme i byen, der for alvor udviklede sig fra 1000-tallet, hvor den kom til at ligge på pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Der blev anlagt nye bydele i denne tid, men det skabte så meget splid mellem de enkelte bydele, at Carlos III slog dem sammen til én by i 1423, og i 1500-tallet blev der anlagt store nye fæstningsanlæg. I de senere år er Pamplona blevet berømt for den årlige San Fermín-festival, hvor der er løb med tyre i gaderne.

I dag kan man nyde stemningen i Pamplonas gamle bydel med dens mange smalle gader og hyggelige pladser. Man kan fx starte en spadseretur på den lille plads, Plaza Consistorial, hvor Pamplonas fine rådhus ligger. Det første rådhus på stedet blev bygget i 1423, da Pamplona fik status som by, og den nuværende bygning stammer fra 1755. Ved siden af rådhuset kan man besøge byens markedshal, Mercado de Santo Domingo. Tæt herpå kan man også se den gotiske kirke Iglesia de San Saturnino Eliza, der blev bygget i 1200-tallet. I området ligger der også et spændende historisk museum, Museo de Navarra, som er indrettet i det tidligere hospital Nuestra Señora de la Misericordia. Museets udstilling viser arkæologiske fund fra Navarra og diverse kunst; bl.a. er her et maleri af Francisco de Goya.

I Pamplona ligger der flere kirker med byens katedral som den vigtigste. Den nuværende katedral blev opført i gotik fra år 1394, og den afløste en romansk kirke på stedet. I 1783 blev facaden ombygget til tidens klassicisme. Katedralen spillede en vigtig rolle i Kongeriget Navarra, der var et rige i perioden 824-1620 med Pamplona som hovedstad. Navarras konger blev kronet i byens katedral, og nogle blev også begravet her. I forbindelse med katedralen ligger der et kloster fra 1200-tallet med en smuk klostergård, og her er også et museum med diverse kirkekunst fra Pamplona og andre steder i Navarra. Katedralen ligger i øvrigt på det sted, hvor det romerske Pompaelo blev grundlagt, og arkæologiske udgravninger har afdækket gader og bygninger fra denne tid.

Under et besøg i byen skal man også gå en tur til Plaza del Castillo, der er den største og fineste plads i det centrale Pamplona. Her blev Navarras kongeslot opført i starten af 1300-tallet, og slottet blev senere indbygget i byens store fæstningsanlæg. Med byens historie som fæstningsby kan man også se mange af historiske militære anlæg i byen. Der er således bevaret store dele af Pamplonas tidligere fæstningsmure, der omsluttede byen, og man kan også se det store citadel, der ligger sydvest for byen. Citadellet blev anlagt som en femtakket renæssancefæstning fra 1571, og det er Spaniens mest imponerende af denne type anlæg fra sin tid. Citadellet blev anvendt af militæret til 1964, og i dag er området med bastioner, mure og grønne omgivelser udlagt som en stor park.

Ture fra byen

    Logroño Katedral

    Logroño

    Logroño er en by i det nordlige Spanien, og det er hovedstad i provinsen La Rioja. Byens historie går tilbage til en keltisk bosættelse med navnet Vareia, som efterfølgende blev romersk ved navn Varelus. Byen udviklede sig til en havne- og handelsby ved floden Ebro, og romerne anlagde en vej gennem byen på vejen mellem Tarragona og Asturien. I 700-tallet erobrede maurerne byen, der senere blev er del af spanske Castilien. Kongen tildelte Logroño stadsret i 1095, og i 1099 blev der opført en ny bro i byen, og den gjorde Logroño til et vigtigt sted på pilgrimsvejen mod Santiago de Compostela. Byen udviklede sig, og den blev formelt en by i 1431.

    I dag ligger Logroños gamle bydel syd for Ebro, og der er stemningsfuldt i de gamle gader. Man kan starte en spadseretur på pladsen Plaza de Mercado. Her kan man se byens store kirke, Concatedral de Santa María de la Redonda, hvis historie går tilbage til Logroños tidlige spanske tid. Den nuværende katedral blev opført i sengotik i årene 1516-1598, og gennem 1600-1700-tallene blev bygningen udbygget ad flere omgange. Den dobbelttårnede facade blev opført 1742-1759. I kirkerummet kan man se flere interessante kunstværker og en smuk altertavle, der dominerer indtrykket i den store hallekirke.

    Læs mere om Logroño

     

    San Sebastian, Spanien

    San Sebastián

    San Sebastián er en by i Baskerlandet i Nordspanien, og den kendes også som Donostia–San Sebastián. Der har boet mennesker i området i mange tusind år, men der var romerske bosættelser i århundrederne e.Kr. i det område, der i dag udgør den gamle bydel. San Sebastián blev dog først en egentlig by i 1181. Den udviklede sig, men nedbrændte nærmest totalt i 1489 og blev derefter genopbygget med stenhuse. Frankrig besatte San Sebastián 1719-1721 og igen i 1813. I 1863 blev byens mure nedrevet, og det gav plads til mange nye kvarterer.

    I dag ligger den gamle bydel mod nord i byen i gaderne omkring pladsen Plaza de la Constitución, hvor man kan se byens tidligere rådhus mod vest. De øvrige bygninger er ens, og de enkelte vinduer er nummererede, idet tallene angav pladser til tidligere tyrefægtninger på pladsen. I denne del af byen kan man også se den smukke barokkirke, Basílica de Nuestra Señora del Coro, der stod færdig i 1774. Tæt herpå ligger kirken Iglesia de San Vicente Mártir fra 1507, som er byens ældste opførelse, og museet San Telma Museoa, der er indrettet i et tidligere dominikanerkloster. På museet kan man lære mere om den baskiske kultur og historie.

    Læs mere om San Sebastián

     

    Bayonne, Frankrig

    Bayonne

    Bayonne er en by, der ligger i det sydvestligste Frankrig tæt på Atlanterhavet og den spanske grænse. Dens historie går i hvert fald tilbage til en befæstet forlægning i det første århundrede. Der var tilsvarende militær tilstedeværelse i den romerske tid, før en egentlig bosættelse udviklede sig. I 1000-tallet var Bayonne vokset og blevet hovedby i provinsen Labourd, og det følgende århundrede blev den første by opført over floden Adour, og den muliggjorde ny vækst.

    Richard Løvehjerte vandt herredømmet over Bayonne og området i 1177, og handlen med England steg derefter. Kystregionen forblev engelsk til efter Hundredårskrigen, og Bayonne blev fransk i 1451. I denne periode var der nedgang i byens vigtige handel, idet Adour sandede til. Væksten kom tilbage i 1500-tallet, hvor man udgravede flodens løb, og i 1600-tallet anlagde militæringeniøren forsvarsværker rundt om Bayonne. I dag er Bayonne et udviklet storbyområde sammen med blandt andet badebyen Biarritz.

    Læs mere om Bayonne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev