Site logo
Se på kortet
  • Royal Palace, Samdach Sothearos Boulevard (3), Phnom Penh, Cambodia

Læs om byen

Phnom Penh er hovedstad i Cambodia, hvor byen også er det kulturelle og økonomiske centrum. Det moderne Phnom Penh blev etableret fra 1865, hvor kong Norodom genetablerede byen, der tidligere havde haft status af hovedstad, da den afløste Angkor Thom i Khmer-tiden. Dengang blev hovedstaden flyttet til Phnom Penh af den sidste konge i Khmerriget, Ponhea Yat, og det markerede starten på æraen efter Angkor.

Phnom Penh var hovedstad fra 1432 til 1505, hvorefter kongerne forlad byen indtil 1865. Det skyldtes ikke mindst interne kampe blandt tronfølgere og konger, og derfor skiftende landet hovedstad en del gange i de 360 år mellem Phnom Penh. Med genetableringen af Phnom Penh blev byen sæde for Cambodias regering og residens for kongen. I 1863 var landet blevet et fransk protektorat, og det franske kolonistyre udviklede Phnom Penh fra at være en landsby ved Mekong til en moderne hovedstad.

De følgende årtier og under den franske tid i 1900-tallet blev infrastrukturen udbygget, og der blev opført utallige bygninger i tidens arkitektoniske retninger som fx art deco. Gennem årene blev det udbygget i stor stil, og det skete også med anvendelse af traditionelle cambodianske stilelementer. Man kan således se smukke bygninger som byens centrale posthus fra kolonitiden og offentlige institutioner som fx nationalforsamlingen og højesteret i smuk paladsstil.

Man kan i dag gå nogle dejlige spadsereture i det centrale Phnom Penh, hvor der er promenader langs byens floder. I midten ligger byens kongepalads ud for sammenløbet af floderne Tonle Sap og Mekong. Her er der altid mange lokale og turister, og herfra kan man gå til flere af Phnom Penhs seværdigheder og store åbne parkanlæg. Man kan også gå lidt mod nord til Wat Phnom, hvor man blandt andet kan se en stupa med resterne af Ponhea Yat, og derved er den historiske ring sluttet.

Topseværdigheder

    Independence Monument, Phnom Penh

    Uafhængighedsmonumentet
    វិមានឯករាជ្យ

    Uafhængighedsmonumentet er et af de mest kendte bygningsværker i den cambodianske hovedstad Phnom Penh. Det er et stort monument, der blev opført i 1958 for at markere Cambodias uafhængighed, som landet opnåede i 1953 efter en periode som fransk kolonialt territorium.

    Monumentet står i en rundkørsel mellem boulevarderne Norodom og Sihanouk. Det blev opført som en stupa i lotusform i en stil som forskellige historiske khmer-templer som fx i Banteay Srei. Det 37 meter høje bygningsværk blev tegnet af Vann Molyvann, der blev udvalgt af prins Norodom Sihanouk.

    Uafhængighedsmonumentet står i den vestlige del af et parkanlæg, der strækker sig til området ved Mekong-floden mod øst. Man kan gå en tur i parken, hvor man blandt andet kan se et mindesmærke fra 2013 for kong Norodom Sihanouk i form af en 4,5 meter høj statue i en 27 meter høj stupa.

    Fortsætter man mod øst fra Norodom Sihanouk-statuen, kommer man til et monument for den cambodianske munk Chuon Nath, der spillede en stor rolle for bevarelsen af khmer-kultur og -sprog, og Chuon Nath var desuden buddhistisk leder i landet med titel af øverste patriark.

     

    Cambodias Nationalmuseum
    សារមន្ទីរជាតិ

    Cambodias Nationalmuseum er landets største kulturhistoriske museum og et førende museum for arkæologi og historie. Museet rummer en af verdens største samlinger af khmer-kunst, og i de fine udstillinger kan man blandt andet se skulpturel kunst, khmer-keramik, bronzearbejder og etnografiske effekter.

    Museets store samling omfatter tusindvis af genstande, der tidsmæssigt spænder fra forhistorisk tid til perioder før, under og efter khmererne imperium, som på sit højdepunkt strakte sig over dele af det nuværende Thailand over Cambodia til det sydlige Vietnam. Museet åbnede i 1920, og museumsbygningerne fra 1917-1920 blev opført med inspiration fra traditionel khmerarkitektur.

     

    Kongepaladset
    Preah Barom Reacheaveang Chaktomuk Serey Mongkol
    ព្រះបរមរាជវាំង

    Kongepaladset i Phnom Penh er den officielle residens for den cambodianske konge og dermed landets statsoverhoved. Paladskomplekset blev opført i årene 1866-1870, hvilket skete efter flytningen af hovedstaden fra Oudong til Phnom Penh. Det skete på initiativ af kong Norodom, og Cambodias monarker har siden da boet her med undtagelse af nogle år i forbindelse med De Røde Khmerers magtovertagelse.

    Khmererne regerede fra Angkor fra 802 til 1400-tallet, hvor man kortvarigt flyttede hovedstaden og regeringen af landet til Phnom Penh. I slutningen af 1400-tallet blev Basan hovedstad og residensby, og efter flere flytninger gik der til 1866, før Phnom Penh igen blev monarkens by. Af denne grund findes der ingen rester af kongepaladset i Phnom Penh, der er ældre end det nuværende palads.

    Norodoms palads blev opført med en del separate bygninger, hvoraf tronsalen var den største og fineste. Der var også to kongelige residensvillaer, der lå henholdsvis nord og syd for tronsalen. Der blev også opført pavilloner til blandt andet musik, dans og anden festivitas, og disse pavilloner lå i paladskompleksets østlige område, der var tilgængeligt for offentligheden. Der var en mur mod øst og en voldgrav mod vest.

    Det oprindelige palads fra 1860erne blev revet ned af efterfølgeren på tronen, kong Sisowath, der genopførte et nyt palads fra 1912-1919. Den smukke Napoleon III Pavillon blev dog bevaret, og den står i dag i en tydeligt anden arkitektur end resten af komplekset. Pavillonen er i dag indrettet som museum. I den offentligt tilgængelige del af paladset kan man også se tronsalen i khmer-stil, hvor Cambodias troner står.

    Det kongelige palads er i det hele taget et godt eksempel på khmer-arkitektur med dets layout med elementer som forsvarsmuren, tronsalen, smaragdbuddhaens tempel, stupaer, spir og vægmalerier. Komplekset ligger på et område, der er større end 400x400 meter. Mod syd ligger sølvpagoden, centralt står tronsalen, mod vest ligger kongens private område, mens der mod nord er diverse paladsbygninger.

    Tronsalen/Preah Tineang Tevea Vinnichay Mohai Moha Prasat (ព្រះទីនាំងទេវាវិនិច្ឆ័យមហ័យមហាប្រាសាទ) benyttes fortsat til kroninger, kongelige bryllupper og til fx møder med kongen. Den 30x60 meter store bygning blev indviet i 1919, og den er udsmykket med fresker fra Reamker, buster af konger og mange andre interessante ting ud over selve tronerne. Bygningen er toppet af et spir, der når en højde på 59 meter.

    Måneskinspavillonen/Preah Tineang Chan Chhaya (ព្រះទីនាំងច័ន្ទឆាយា) er en stor åben pavillon, der blev bygget til opførelser af khmerernes klassiske danse. Napoleon III Pavillon blev præfabrikeret i Frankrig, og en historie fortæller, at bygningen blev produceret som en villa, hvorfra den franske kejserinde Eugenie kunne overvåge åbningen af Suezkanalen i 1869.

    Hertil kommer det sydlige område med Sølvpagoden/Wat Preah Keo (វត្តព្រះកែវ), der regnes for at være selvstændig seværdighed, og som også kendes som Smaragdbuddhens Tempel, og kongens officielle residensområde, Khemarinpaladset/Khemarin Moha Prasat (ខេមរិន្ត្រមហាប្រាសាទ). Khemarinpaladset er afgrænset fra det øvrige paladsområde af en lille mur, og det er et privat område for monarken.

     

    Silver Pagoda, Phnom Penh

    Smaragdbuddhaens Tempel
    Wat Preah Keo
    វត្តព្រះកែវ

    Wat Preah Keo er et tempelkompleks i Phnom Penh, der bedst kendes som Sølvpagoden eller under anlæggets officielle navn, der er Wat Ubaosoth Ratanaram/វត្តឧបោសថរតនារាម. Wat Ubaosoth Ratanaram betyder Smaragd-Krystal-Buddhaens Tempel, og det skyldes, at templets mest kendte Buddhastatue er Cambodias såkaldte smaragdbuddha. Buddhaens herkomst kendes ikke med sikkerhed.

    Sølvpagoden blev oprindeligt opført i træ i 1892. Kong Norodom var efter sigende inspireret af tempelanlægget Wat Phra Kaew i thailandske Bangkok, der også huser en smaragdbuddha. Bygningen blev ombygget i 1962 og blev udført i beton og marmor. Gulvet i pagoden blev dækket af 5.000 sølvfliser, der hver vejede et kilo.

    I templet kan man se mange smukke højdepunkter, og der er en del Buddhafigurer her. Ud over smaragdbuddhaen kan man også se den imponerende maitreyabuddha, der blev produceret i de kongelige værksteder i 1906-1907 efter bestilling af kong Sisowath. Buddhaen blev udarbejdet i guld og med en besætning på 9.584 diamanter. En stor del af diamanterne er dog forsvundet i senere tiders kampe.

    Sølvpagoden er den største bygning i et anlæg, der ligger omkranset af mure, og som udgør en del af kongepaladset i Phnom Penh. Muren, der omgiver templet, er dækket af vægmalerier med skildringer af det episke digt Reamker. Muren blev malet med 642 meter i længden og 3 meter i højden i 1903-1904 af cambodianske kunstnere, som blev instrueret af templets arkitekt, Oknha Tep Nimit.

    Tempelområdet bliver anvendt til forskellige ceremonier, og man kan også se forskellige ting i tempelgården mellem murene. Her står der fx en fin model af det verdensberømte cambodianske tempel Angkor Wat, og man kan også se flere stupaer for blandt andre kong Ang Duong, kong Norodom Suramarit og prinsesse Katha Bopha.

     

    Wat Phnom
    វត្តភ្នំ

    Wat Phnom er et buddhistisk tempel, der er berømt for sin pagode, der symboliserer navnet Phnom Penh. Pagodens navn betyder bjergpagoden, og det skyldes, at det ligger på en bakketop hævet over byen. Den fik navn efter Penh, som også kaldes Daun Penh. Penh var en velhavende kvinde, der ifølge overleveringen grundlagde Phnom Penh i 1372. Pagoden er i dag en del af khmerernes nationale identitet.

    Legenden fortæller, at Penhboede på en lille bakke nær bredden af fire floders sammenløb. En dag gik Penh ned til havnen for at tage et bad og så et flydende Koki-træ. Hun og landsbyboerne tog et stykke træ for at skrabe mudderet af det opsamlede, og i hullet i Koki-træet var der fire Buddha-statuer lavet af bronze, messing og marmor. Der var også en Vishnu-statue med hænderne, der holdt en stav, en kæde, en snegl og en lotusblomst. Penh bad landsbybeboerne om at bygge en kunstig bakke og bygge et lille trætempel på toppen af bakken for at huse statuerne. Munke velsignede statuerne, og munkene kaldte stedet for Wat Phnom.

    Selve helligdommen blev genopbygget flere gange i 1800-tallet og igen i 1926. Interiøret har et centralt alterkompleks med en stor bronzesiddende Buddha omgivet af andre statuer. Væggene er dækket af vægmalerier, især af Jataka-historier om Buddhas tidligere reinkarnationer før hans opnåelse af oplysning. Der er også vægmalerier, der viser historier fra Reamker, der er khmer-versionen af Ramayana.

    Det sydvestlige hjørne af Wat Phnom, templets stupa udgør er en lille helligdom, der er dedikeret Penh. Denne del er ofte velbesøgt med troende, der bringer deres bønner og ofre til kvinden, der anses for grundlæggeren af tempelkomplekset. I Wat Phnom kan man også lægge mærke til stupaen, der blev bygget til kong Ponhea Yat, der flyttede hovedstaden til Phnom Penh i 1397.

Andre seværdigheder

    Psar Thmei Central Market, Phnom Penh

    Psar Thmei
    ផ្សារធំថ្មី

    Psar Thmei er Phnom Penhs centralmarked, der ligger i hjertet af den cambodianske hovedstad. Det blev opført og åbnet som resultat af de franske ambitioner om at udvikle Phnom Penh til en moderne storby i lyset af datidens store befolkningsvækst. På markedet er der fortsat utallige små boder og butikker med diverse fødevarer og mange andre artikler.

    Markedsbygningen er i sig selv spændende, idet den står som et stort arkitektonisk monument fra art deco-tiden. Psar Thmei blev opført i 1937 med en 26 meter høj kuppel med bygningsfløje i fire retninger. Det oprindelige design stod Jean Desbois for, og kong Sisowath Monivong indviede den store bygning.

     

    Wat Ounalom
    វត្តឧណ្ណាលោម

    Wat Ounalom er et tempel og kloster i Phnom Penh, der ligger tæt på floden Tonle Sap i centrum af byen. Templet er sæde for mohanikay-grenen af den cambodianske buddhisme og derved landets vigtigste tempel. Wat Ounalom blev grundlagt i 1443 under Ponhea Yats regeringstid, og det består i dag af en lang række tempel- og klosterbygninger på det tæt bebyggede område.

    Templet har en særlig betydning, idet den primære del af komplekset indeholder en stupa, der siges at rumme et hår fra et af Buddhas øjenbryn. Det er også herfra, navnet Wat Ounalom er udledt. Stupaen er anderledes end andre stupaer i Cambodia, fordi den har fem toppe. Munke dekorerede væggene med gylden maling, go inde i stupaen er der fire Buddha-statuer placeret i hjørnerne og en stor Buddha i midten.

     

    Hovedpostkontoret
    Central Post Office

    Hovedpostkontoret i Phnom Penh er er smuk bygning, der blev opført under den franske kolonitid i 1895. Posthuset blev tegnet af den franske arkitekt og byplanlægger Daniel Fabre og opført på en lille plads, der blev bebygget med bygninger fra samme periode. Den trekantede plads fik navnet Place de la Poste, og der var oprindeligt et haveanlæg foran posthuset.

    Det centrale postkontor har romerske buevinduer, søjler med korintiske kapitæler, balkoner med balustrader og søjler, frontoner og skulpturelle dekorationer. Det hele står i en smukt designet i stil med nyklassicistisk arkitektur i en sydøstasiatisk udgave. Bygningen har siden 1895 været posthus, og den bliver fortsat benyttet af det cambodianske postvæsen.

    Man kan naturligvis se det smukke posthus, men man bør også bruge tid på at gå en tur på pladsen foran bygningen og i kvarteret, hvor der er en fin samling opførelser fra kolonitidens Phnom Penh. Man kan også gå få gader mod syd til det lange parkanlæg, der i den franske tid forbandt byens banegård med Tonle Sap-floden. I dag ligger Phnom Penhs berømte Night Market på dette sted.

     

    Hotel Le Royal
    សណ្ឋាគារ ឡឺរ៉ូយ៉ាល់

    Hotel Le Royal er et hotel, der åbnede i Phnom Penh i 1929. Det gamle hotel er i dag en af de mest kendte og ikoniske bygning fra kolonitidens Phnom Penh. Hotel Le Royal blev åbnet som et fint hotel med en imponerende facade og et elegant interiør, der passede samtidens velhavere.

    Gennem tiden har mange kendte personer overnattet på Hotel Le Royal. Det drejer sig fx om Jacqueline Kennedy og Charlie Chaplin. I dag er Hotel Le Royal stadig indrettet som luksushotel, og ved en genåbning i 1997 var der blevet udvidet betydeligt med nye fløje til det stilfulde hotel, som man heldigvis havde respekt for i renoveringen, så charmen fra det indre og ydre af hovedbygningen blev bevaret.

    Hotel Le Royal blev i øvrigt bygget i hjertet af det franske administrationskvarter i kolonitidens Phnom Penh, og derfor kan man med fordel gå rundt i området og nyde synet af nogle af datidens store offentlige bygningsværker. Der ligger flere eksempler langs gaden Daun Penh Avenue, der i den franske tid hed Avenue Marechal Joffre. I dag bruges flere af disse bygninger af cambodianske ministerier.

     

    Phnom Penh Banegård
    រាជាយស្ម័យានកម្ពុជា

    Phnom Penh Banegård er et af hovedstadens kendte bygningsværker fra den franske kolonitid. Banegården blev opført i tidens art deco i 1932 i forbindelse med åbningen af jernbanen mod nordvest til blandt andet byen Battambang. I dag står bygningen restaureret, og man kan tage toget til både cambodianske byer og til Thailands hovedstad Bangkok.

    Banegården i Phnom Penh er naturligvis kendt som jernbaneterminal, men den har også på anden vis skrevet sig ind i landets historiebøger. Det skete 28.-30. september 1960, hvor 22 ledere fra Det Cambodianske Folkeparti mødtes her og omdannede partiet til Kampucheas Arbejderparti, der nok bedre kendes som Pol Pots parti, der senere tog magten i Cambodia.

     

    Nationalforsamlingen
    រដ្ឋសភាជាតិ

    Nationalforsamlingen i Cambodia er et af landets to kamre i parlamentet. Forsamlingen danner underhuset, mens senatet udgør overhuset. Efter en periode med indre spændinger og borgerkrig, blev nationalforsamlingen genåbnet i 1993.

    Siden 2007 har nationalforsamlingen haft sæde i en nyopført bygning til formålet. Den blev bygget i en moderne udgave af traditionelle paladsbygninger, som er en stil, der også ses på andre af tidens store offentlige bygningsværker. Senatet har til huse i en moderne bygning i området sydvest for nationalforsamlingen.

     

    Cambodias Højesteret
    តុលាការកំពូល

    Cambodias Højesteret er den højeste retsinstans i landet. Den nuværende højesteret blev etableret i 1994 efter en periode med intern uro og kampe i landet, som efterfølgende nødvendiggjorde en genopbygning af flere af landets offentlige institutioner.

    Højesteretsbygningen er seværdig, og stilmæssigt trækker den inspiration fra khmertiden og traditionelle paladsbyggerier. Det var på dette sted, nationalforsamlingen allerede lå i den franske kolonitid, og dengang lå der flere væsentlige institutioner i kvarter som fx Phnom Penhs buddhistiske institut.

Ture fra byen

    Oudong, Cambodia

    Oudong
    ឧដុង្គ

    Oudong er en by, der ligger i området nordvest for Cambodias hovedstad Phnom Penh. Oudong var den by, som kon Norodom flyttede hovedstaden fra i 1866, da han valgte Phnom Penh som ny residensby. På det tidspunkt havde Oudong været landets hovedstad siden 1618 og derved i næste 250 år. Byen blev grundlagt af kong Srei Soryapor i 1601 i efterdønningerne af den thailandske invasion, som khmererne ikke ville underkaste sig. Derfor flyttede Srei Soryapor hovedstaden fra Longvek til Oudong.

    Der var stor udvikling i Oudong i midten af 1800-tallet, hvor kong Ang Duong udbyggede byen med kanaler, broer og mange pagoder. I dag er Oudong et populært udflugtsmål grundet den historiske baggrund som hovedstad i æraen efter Angkor og som tidligere centrum for handel, kultur, religion og landets politiske liv.

    Seværdighederne er koncentreret på og ved bjerget Phnom Oudong, hvor der er gjort mange arkæologiske fund gennem tiden. Idet byens og bjerget var landets mangeårige residensby, kan man blandt se 16 stupaer med tidligere konger og den kongelige familie fra Pudong-perioden. 13 af disse står på Phnom Oudong, mens de 3 sidste står ved foden af bjerget.

     

    Killing Fields
    វាលពិឃាត

    Killing Fields er navnet på en række steder i Cambodia, hvor mange cambodianere blev dræbt og begravet under De Røde Khmerers styre, der varede fra 1975 til 1979. De Røde Khmerer var kommet til magten efter afslutningen på borgerkrigen, der hærgede landet fra 1970, og deres styre blev bragt til ophør, de nabolandet Vietnam invaderede Cambodia og afsatte den daværende regering.

    Der er flere steder i landet, hvor man kan se mindesmærker og rester i landskabet fra begravelserne, og et af dem er Choeung Ek (ជើងឯក), der ligger i den sydlige udkant af Phnom Penh. Choeung Ek var tidligere en frugtplantage, men blev anvendt til begravelser og blev derved til en del af de såkaldte Killing Fields.

    I dag er Choeung Ek udlagt som et mindesmærke, der er markeret af en buddhistisk stupa, der typisk indeholder resterne af en eller flere personer. Stupaen i Choeung Ek har sider af akrylglas og er fyldt med over 5.000 menneskekranier. Man kan også se resterne i landskabet af de mange begravelser, der blev foretaget her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev