Piața Unirii er den ældste plads i Timişoara, og den har en lang og vigtig historie i byen og denne del af Rumænien. Det nuværende navn fik pladsen til minde om de rumænske tropper, der red ind i Timişoara den 3. august 1919. Tropperne etablerede den rumænske administration i byen, og derved var genforeningen af denne del af Banat-regionen med Rumænien en realitet.
Den smukke plads blev anlagt efter den østrigske befrielse af Timişoara fra tyrkerne i 1716. Østrigerne anlagde byen som en moderne fæstningsby med retvinklede gader og med de to vigtige pladser, Genforeningspladsen/Piața Unirii og Frihedspladsen/Piața Libertății som centrale dele af byplanen. Dengang blev den nuværende Piața Unirii opkaldt efter grev István Losonczy, der faldt i kamp, da tyrkerne erobrede og besatte fæstningen Timișoara i 1552. Den hed Piața Losonczy indtil det nuværende navn.
Piața Unirii byder også på en række seværdige bygninger, og den udgør Timişoaras hjerte fra den barokke tid og arkitektur. Rundt om pladsen kan man bl.a. se byens romersk-katolske domkirke, og her ligger den serbisk-ortodokse katedral også. Kirkerne ligger over for hinanden mod henholdsvis øst og vest. Mod syd ligger byens smukkeste barokpalæ, som nu huser Timişoaras kunstmuseum.
Man kan også lægge mærke til nogle andre af de mange fine bygninger omkring Piața Unirii. Mod nordvest ligger Huset med Løverne/Casa cu Lei, der blev bygget i 1758, og som blev ombygget i habsburgsk wienerbarok omkring år 1900. Mod syd ligger huset Casa Brück og bag det Casa Emmer. Begge disse blev tegnet af arkitekten László Székely og opført i barok og jugendstil i årene 1908-1910.
Selve pladsen blev udlagt af østrigerne, og den fik en størrelse på 150x110 meter. Den skete omkring 1740, og derved var den fæstningsbyens største plads. Byggeriet af de to katedraler blev igangsat, og byens præfektur og civile guvernører fik sæde her. Midten af pladsen blev omlagt i nybarok til det nuværende udseende i 1988-1989. På pladsen kan man se Trefaldighedssøjlen med det hyppigst anvendte navn, Pestsøjlen/Coloana Ciumei. Baroksøjlen blev fremstillet af Georg Raphael Donner i Wien og opstillet i 1740 til minde om den netop overstående pestepidemi, der har raseret i Timişoara i 1730erne. I det grønne anlæg er der også en artesisk kilde, der springer med termalvand.
Piața Unirii, Piața Unirii, Timișoara, Rumænien
Piața Unirii er den ældste plads i Timişoara, og den har en lang og vigtig historie i byen og denne del af Rumænien. Det nuværende navn fik pladsen til minde om de rumænske tropper.