Site logo
Se på kortet
  • Cathédrale Saint-Pierre de Poitiers, Rue Sainte-Croix, Poitiers, Frankrig

Læs om byen

Poitiers er en by ved floden Clain i det vestlige Frankrig. Den er kendt som universitetsby siden 1431, hvor Karl VII og pave Eugenius IV grundlagde det, der i dag er Université de Poitiers. Poitiers’ historie går dog længere tilbage, og i den romerske tid bar byen navnet Pictavium. I denne periode blev Poitiers’ byplan anlagt efter vanligt romersk mønster med de centrale og krydsende gader, Decumanus Maximus og Cardo. Gaderne kan stadig ses, og i dag hedder de Grande Rue Rue Arsène Orillard.

Gennem 500-tallet blev der opført flere kirker i Poitiers, som senere blev residensby i et grevskab. I 900-tallet blev byens betydning yderligere øget, idet Poitiers blev hovedstad for hele det sydvestfranske område mellem Loire og Pyrenæerne. Det var en tid med kulturel og økonomisk fremgang. Fra 1423 til 1436 flyttede Karl VII sin regering fra Paris til Poitiers, idet englænderne havde besat Paris. Det var i denne tid, byens universitet blev etableret. Herefter faldt byens politiske, økonomiske og kulturelle betydning.

Poitiers befolkning udgjorde cirka 15.000 i midten af 1500-tallet, og århundreder uden den tidligere udvikling gjorde, af befolkningen stagnerede, og ved indgangen til 1800-tallet var der blot omkring 20.000 borgere i byen. Napoleon grundlagde en kaserne i Poitiers, der også blev udnævnt som regionalt administrationssæde. Indsatsen for at skabe vækst gav dog kun begrænsede resultater, og Poitiers lukrerede heller ikke på 1800-tallets industrialisering i samme grad som øvrige byer.

I dag er Poitiers en by med knapt 100.000 indbyggere i selve byen, og man kan opleve en del spændende seværdigheder her. Det drejer sig blandt andet om Baptistère Saint-Jean, der regnes som Frankrigs ældste bevarede kirke. Den blev opført i slutningen af 300-tallet på en tidligere romersk bygning, og den står som et smukt eksempel på arkitektur fra merovingernes tid. Man kan også se Èglise Notre-Dame-la-Grande, der er en imponerende romansk kirke, som hovedsageligt står som efter en større ombygning, der blev foretaget i 1000-tallet. Endeligt kan man også besøge byens katedral, Cathédrale Saint-Pierre, der blev opført i 1100-tallet, og som blandt andet rummer smukke glasmosaikker.

Der er også flere andre seværdigheder i Poitiers, hvor man kan gå nogle skønne ture i byens gader og på Poitiers’ pladser som fx Place du Maréchal Leclerc. Her ligger byens rådhus, der blev opført i tidstypisk stil i årene 1869-1875. En kort gåtur fra pladsen kan man se Palais des ducs d'Aquitaine, der gennem århundreder var residens for områdets grever og hertuger. Residensen blev bygget i middelalderen og giver et fint indtryk fra sin tid. Der er også flere museer som Musée Sainte-Croix og Musee d'art Populaire og andre aktiviteter i byen som fx Futuroscope, der er en futuristisk temapark med fokus på multimedie-, film- og audiovisuelle oplevelser.

Ture fra byen

    Place Plumereau, Tours

    Tours

    Tours er en by i det vestlige Frankrig, som ligger langs floden Loire. Byen var historisk en gallisk by, der efter Romerrigets erobring af regionen blev kaldt Turonensis eller Caesarodunum. I 300-tallet var Martin af Tours biskop i byen, og hans grav i byen har siden da været et pilgrimssted. Tours’ status som vigtigt kirkeligt center blev understreget ved, at der blev holdt konciler i Tours i 461, 567 og 755.

    I 732 blev Slaget ved Tours, der også kaldes Slaget ved Poitiers, udkæmpet i området, og her vandt Karl Martell slaget, der blev et vendepunkt i det kristne Frankerriges kamp mod muslimske erobrere. I de følgende århundreder blev Tours flere gange plyndret af vikinger. Byen voksede løbende, og der blev bl.a. udviklet en stor tekstilindustri, som dog forsvandt igen efter konsekvenserne af Nantes-ediktets tilbagekaldelse i 1685. Tours vedblev at være et regionalt centrum, der under 2. Verdenskrig led stor skade.

    I dag kan man gå nogle hyggelige ture langs Loire og i Tours’ gader i den gamle bydel, som ligger syd for floden. Det moderne centrum ligger langs Rue Nationale, der går mod syd fra Place Porte de Loire. Langs gaden ligger bl.a. kirken Église Saint-Julien, der blev opført som en romansk kirke fra 1240.

    Læs mere om Tours

     

    Limoges, Frankrig

    Limoges

    Limoges er en by langs floden Vienne i det centrale Frankrig. Området blev bosat af keltere, og romere udbyggede senere byen, som de kaldte Augustorium. Her krydsede flere vigtige veje, og i romertiden blev der bl.a. anlagt et forum, et teater og et amfiteater i byen. Limoges blev bispesæde, og i merovingernes tid var byen hjemsted for et møntprægeri. Senere fulgte mange århundreder under skiftende herredømme, hvor Cité var bispebyen, og Château Saint-Martial var grevens by.

    Limoges var blevet fransk, og de to byer voksede løbende. Franciskanere, karmeliter og dominikanere slog sig ned i Limoges. I slutningen af 1700-tallet blev byen kendt for porcelænsproduktion, hvilket skyldtes området rige kaolinaflejringer, og Limoges forsynede bl.a. det franske hof. I 1792 blev Cité og Château Saint-Martial slået sammen til én by, og dermed var Limoges formelt dannet.

    I dagens gadenet i Limoges kan man fortsat se begge byer, der blev sammenlagt i 1792. Tæt på Vienne ligger den gamle Cité i gaderne rundt om byens katedral. Cathédrale Saint-Étienne blev opført fra 1273, og den store kirke stod først færdig i 1888. Man kan bl.a. se kirkens smukke lectorium fra renæssancen i interiøret, og udvendigt kan man bemærke det karakteristiske kirketårn, der er en markant del af byens skyline.

    Læs mere om Limoges

Tilmeld dig vores nyhedsbrev