Se på kortet
Salzburg, Austria
Læs om byen
Charmerende Salzburg er en af barokkens arkitektoniske perler, og som tilrejsende kan man næsten høre Mozarts fantastiske kompositioner i gaderne. Overalt i den gamle bydel bliver man mødt af betagende bygninger, der tydeligt udstiller den rigdom, byen gennem historien har oplevet.
Ærkebisperne boede her og anlagde imponerende kirker, fine slotte og elegante pladser, og som kronen på værket blev der udlagt fornemme parker og opsat mange skulpturer. Alt dette kan man fortsat se, og med byens højdedrag kan man flere steder nemt nyde Salzburgs elegante skyline.
Salzburg er for mange ensbetydende med klassisk musik og anden kultur, og som Mozarts fødeby har den da også en masse at byde på. Det hele kulminerer med de verdensberømte festspil, der er en tilbagevendende begivenhed. Her står byen i musikkens tegn, og også på andre tidspunkter af året kan man opleve kirkekoncerter med videre.
På toppen af byen ligger fæstningen Hohensalzburg, der ligger som en gammel borg med sine tårne og forsvarsværker. Hohensalzburg var også residens, så der er meget forskelligt at opleve på en tur hertil; som i øvrigt kan være med funiculare fra gaderne i byen.
Salzburg ligger smukt mellem små bjerge og med Salzach-flodens bugtende løb gennem centrum og hele regionens landskab. Umiddelbart syd for byen rejser Alperne sig til store højder.
Topseværdigheder
Hohensalzburg Fæstning
Festung Hohensalzburg
Siden Salzburgs romerske tid som provinsbyen Juvavum har der ligget militære anlæg på det strategisk godt beliggende klippefremspring ved floden Salzach, hvor fæstningen Hohensalzburg troner i dag.
Hohensalzburg blev grundlagt i 1077 af ærkebiskop Gebhard, og første bygning var en meget simpel borg med trævægge som forsvar. Gennem de følgende århundreder blev byggeriet løbende udbygget, hvor indflydelsesrige Salzburg sikrede sine politiske interesser i Det Tysk-Romerske Rige.
Blandt de betydningsfulde udvidelser var de store ydermure med borgtårn, som blev anlagt 1462 under Burkhard II. Fra 1495-1519 regerede Leonhard von Keutschach, og han lod også borgen udbygge; blandt andet med den såkaldte Reißzug, der er en kabelbane fra årene omkring år 1500. Reißzug blev bygget som bane til fragt af varer til borgen, og den er fortsat i funktion på borgens østside. Reißzug er således nok verdens ældste eksisterende banelinje. Banen skal ikke forveksles med passagerbanen Festungsbahn, der blev etableret i 1892. Det store kompleks, Hohensalzburg havde udviklet sig til, stod i det store hele først færdigt i 1600-tallet.
Af større begivenheder på og omkring borgen fandt historiens eneste belejring sted i 1525 under Den Tyske Bondekrig, hvor en gruppe mennesker uden succes forsøgte af få afsat ærkebiskop Matthäus Lang. I 1800 blev borgen overgivet til franske tropper i forbindelse med Den Anden Koalitionskrig, og i 1861 blev borgens militære rolle opgivet og udspillet.
Herefter blev Hohensalzburg indrettet som besøgssted for det stigende antal turister, og til formålet blev funicularen Festungsbahn etableret i 1892. Banens længde er 191 meter med en maksimal stigning på 61 %. Allerede på turen op forstår man fæstningens spektakulære placering på højdedraget Festungsberg. Man kommer op i 119 meters højde over Salzburg, og herfra er der en fantastisk udsigt over byens centrum.
Hohensalzburg er et af Europas største og bedst bevarede fæstningsanlæg fra middelalderen, og her er mange seværdigheder. Det tjente fx gennem mange år som ærkebispernes residens, og fra denne tid kan man se den gotiske repræsentationssal Den Gyldne Sal/Goldener Saal og gemakker med ikke mindst Det Gyldne Rum/Goldene Stube som højdepunkt. Begge dele er fornemt udsmykket og blev indrettet omkring år 1500.
I fæstningen kan man besøge museet Festungsmuseum, der skildrer stedets historie og det liv, som gennem århundrederne har foregået her. Det er blandt andet indrettet i nogle af de rum, der blev etableret allerede i slutningen af 1000-tallet. Man kan også besøge museet Marionettenmuseum, der viser fine gamle marionetdukker samt fortæller historien bag brugen af dem.
Ellers er et besøg på borgen en god lejlighed til at gå på opdagelse i det store anlæg, hvor man kan gå uden for og inden for murene og i borgens gader og gårdmiljøer. Her finder man blandt andet Sankt Jørgen Kirke/St.-Georgs-Kirche, der blev opført 1501-1502.
Residensen
Residenz
Salzburgs Residenz har været de regerende ærkebispers bolig og repræsentationssæde siden 1120. Den nuværende bygning er et resultat af en ombygning i årene 1600-1619. Facaden blev dog ændret i 1710. I alt består Residenz af omkring 180 rum og sale, der ligger i bygningskomplekset, hvis indre spænder over tre indre gårdmiljøer. Residenz benyttes i dag til repræsentative formål, og der arrangeres også internationale konferencer i det store kompleks.
Af særlig interesse er Residenz’ repræsentationslokaler, Prunkräume, der blev udsmykket af Lukas von Hildebrandt i perioden 1709-1722, og stedets fresker og loftsmalerier, der blev udført af J. M. Rottmayr og Martino Altomonte.
Andre fine rum er Karabinieresalen/Carabinierisaal, Kejsersalen/Kaisersaal og Riddersalen/Rittersaal, hvor man kan se portrætter af tysk-romerske kejsere og meget andet. I Residenz finder man også kunstmuseet Residenzgallerie, hvis samling rummer europæisk og østrigsk billedkunst fra 1600-1800-tallene. Blandt de udstillede malere er Breughel, Rembrandt og Rubens.
Salzburg Domkirke
Salzburger Dom
Salzburg Domkirke er et fornemt eksempel på tidlig barok byggestil med inspiration fra romersk arkitektur. På stedet har der ligget kirkebyggerier siden 700-tallet, og forløberen til den nuværende bygning blev ødelagt ved en brand i 1598. Det var blot en af seks brande, der gennem tiden har hærget kirken.
Den tids hofarkitekt var italieneren Santino Solari, der stod for det nye byggeri, der varede fra 1614 til indvielsen i 1628. Resultatet var og er et imponerende bygningsværk med en grundplan på 101x69 meter. Den centrale kuppel måler 79 meter i højden, mens de to kirketårne når 81 meter. Tårnene stod i øvrigt først færdige i 1650erne. Kirkens store indre giver plads til hele 10.000 kirkegængere.
I forbindelse med opførelsen blev dele af Salzburgs middelalderby revet ned for at give plads til de tre pladser, der omgiver domkirken: Domplatz, Kapitelplatz og Residenzplatz. Domkirken og de tre pladser var en del af ærkebiskop Wolf Dietrichs plan for at bygge et nordligt sidestykke til Rom.
Foran domkirken på Domplatz kan man se Mariasøjlen/Mariensäule, der forestiller Jomfru Maria og herunder fire allegoriske figurer af henholdsvis en engel, Djævlen, visdom og kirken. Betydningen er, at Mariæ Undfangelse var så guddommelig, at englene blev glade og Djævlen misundelig, mens menneskenes visdom ikke rakte til at forklare det, og kirken fejrede begivenheden i triumf.
Domkirkens facade ligger mod pladsen Domplatz og står flot med to tårne og fire figurer af helgenerne Paulus, Peter, Rupert og Virgil som en del af den fine udsmykning. Domkirken er viet til netop Sankt Rupert, der etablerede den første kirke på stedet, og Sankt Virgil, der lod den første domkirke bygge. Til kirkens facade blev der blandt andet anvendt marmor fra det nærliggende Untersberg.
Indenfor bliver man mødt af et smukt kirkerum, hvor man blandt andet kan man se ærkebisperne Markus Sittikus’ og Paris Lodrons grave samt en døbefont fra 1321. Wolfgang Amadeus Mozart er blandt dem, der er blevet døbt i døbefonten.
Højalteret er fra 1628, og alterbilledet viser Kristi himmelfart. Over billedet kan man se statuer af Sankt Rupert og Sankt Virgil samt forskellige allegorier. I toppen af kirken kan man se den smukt udsmykkede kuppel, der blandt andet byder på fresker med scener fra Det Gamle Testamente. I Salzburg Domkirke ligger der også et museum, Dommuseum, der udstiller en del forskellige genstande i smukke, gamle lokaler, der i sig selv er et besøg værd.
Getreidegasse
Getreidegasse er Salzburgs gamle centrale indkøbs- og handelsgade. Gaden emmer af stemning, og man bør være opmærksom på gadens mange detaljer, når man går gennem gaden. Man skal huske at kigge op på de mange håndværks- og lavskilte samt hyggelige indgangspartier og butikker. Man kan også se de mange stemningsfulde gårdmiljøer, der findes langs Getreidegasse.
Mozarts fødehjem
Mozarts Geburtshaus
Verdensberømte Wolfgang Amadeus Mozart blev født den 27. januar 1756 på tredje sal i dette hus. Familien boede her indtil 1773, hvor de flyttede til et hus på adressen Hannibalplatz 8 (i dag Makartplatz 8).
I anledning af Mozarts tid og historie her er der indrettet et museum, hvor adskillige genstande fra komponistens liv er udstillet. Man kan fx se breve, manuskripter og musikinstrumenter.
Salzburgs Festspilhuse
Salzburger Festspielhäuser
Salzburg er verdensberømt for de festspil, der blev startet i 1920 af blandt andet komponisten Richard Strauss. Festspillene foregår fortsat, og de finder sted i flere forskellige bygninger og steder.
Det gælder fx Bjergrideskolen/Felsenreitschule, der er byens gamle sommerrideskole for ærkebispernes kavaleri. Stedet blev ombygget til en friluftsscene for festspillene i 1926. Oprindeligt var rideskolen blevet opbygget gennem flere århundreder siden starten i 1693.
Den tidligere vinterrideskole, der blev kaldt Det Lille Festspilhus/Kleines Festspielhaus, blev opført i 1840 og ombygget i 1926 til det nuværende formål. Efter en endnu en ombygning i årene 2004-2006 hedder bygningen Mozart-huset/Haus für Mozart. Man beholdt ved ombygningen foyerområdet med Anton Feistauers fresker fra 1926. Foyeren danner både adgang til Haus für Mozart og Felsenreitschule.
I 1960 blev Det Store Festspilhus/Große Festpielhaus opført af Clemens Holzmeister. Her kan være flere end 2.000 tilskuere, og beliggenheden hugget ind i klippen i højdedraget Mönchsberg er enestående smuk. Festspilhusets indvielse blev foretaget af Herbert von Karajan.
Mirabellhaven
Mirabellgarten
Mirabell Slots park blev designet af Johann Fischer von Erlach i 1690 efter ærkebiskop Johann Ernst von Thuns ønske. I 1730 blev de dog ændret af Franz Anton Danreiter. Parken blev meget smukt anlagt med mange blomsterbede, springvand, plæner, statuer og i det store hele et formelt haveanlæg med udsigt til både Mirabell Slot og borgen Hohensalzburg, der ligger for enden af havens akse.
Dværghaven/Zwerglgarten er særligt spændende. Den stammer fra 1715. Her kan man se en række statuer af dværge, som blev udført i marmor fra Untersberg sydvest for Salzburg.
Foran Mirabell Slot kan man se skulpturbrønden Pegasus. Kaspar Gras producerede den bevingede hest i 1661, og den blev opstillet her i 1913. I parken finder man også havehuset Zauberflötenhäuschen, der er stedet, hvor Wolfgang Amadeus Mozart komponerede Tryllefløjten.
Sebastiankirkegården
Sebastiansfriedhof
Kirkegården Sebastianfriedhof ligger idyllisk indrammet af kolonnader bag den smukke Sankt Sebastian Kirke/Sankt Sebastian Kirche. Den blev anlagt i italiensk stil med særlig inspiration fra Campo Santo i Pisa omkring år 1600 af Andreas Berteleto.
Kirkegården er stedet, hvor den moderne medicins fader Paracelcus, ligger begravet. Ærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau, der tog initiativ til kirkegårdens anlæggelse, ligger også begravet her. Han ligger i et større mausoleum.
En af de mest besøgte grave er nok Wolfgang Amadeus Mozarts hustru Constanzes. Hun ligger begravet sammen med sin anden ægtemand, den danske diplomat Georg von Nissen. På kirkegården kan man også finde mange andre i Mozarts familie og bekendtskabskreds, mens Mozart selv ligger begravet i en massegrav i Wien.