Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Schwerin er hovedstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og den historiske residensby for hertuger og storhertuger af Mecklenburg-Schwerin. Det giver en historisk rigdom af smukke, elegante og storladne byggerier i den smukt beliggende by ved søen Schweriner See, som man i øvrigt også kan tage på forskellige skønne sejlture på.

Slottet i Schwerin er et sandt eventyrslot med de mange tårne og spir. Det er et must at besøge under en tur i byen, men også mange andre store bygningsværker ligger spredt i en behagelig gåafstand. Undervejs kan man nyde de fine strøggader og pladser, som ligger i de gamle bydele.

Domkirken og Markedspladsen er store seværdigheder i Schwerins gamle bydel, mens den nærliggende strøggade Mecklenburgstraße absolut også er en tur værd med sine forretninger og cafeer. Gaden munder ud ved søen Pfaffenteich, der er en af byens mange hyggelige oaser.

Naturen omkring Schwerin byder på mange muligheder. Sejlture på Schweriner See og vandreture i store grønne anlæg er gode valg, men byens dejlige badestrand ligger også tæt på centrum i den hyggelige bydel Zippendorf. Ved Zippendorf ligger også bydelen Großer Dreesch, der er byplanlægning fra DDR-tiden.

Topseværdigheder

    Schweriner Schloss

    Schwerin Slot
    Schweriner Schloß

    Schwerins mest berømte bygningsværk er det eventyrlige slot, der med sine mange gyldne tårne, spir og ornamenteringer er et uforglemmeligt syn. Slottet ligger på en ø i Schweriner See med forbindelse til Alter Garten mod nordvest og haven Schloßgarten mod syd.

    På stedet har der gennem snart et årtusinde ligget en slotsbygning. Den første hed Zuarin og brændte i 1160. Zuarins efterfølger blev sæde for først hertugerne af Schwerin og senere også storhertugerne af Mecklenburg-Schwerin.

    Gennem 1500-1600-tallene blev slottet ombygget i en paladsagtig stil i stedet for den tidligere, der mere havde snit af en borg. Der skulle dog gå til 1800-tallet, før Schweriner Slot fik sit nuværende udseende. Inspirationen blev hentet fra det franske Château de Chambord, og et af hele Tysklands mest fortryllende slotte blev en realitet.

    Med Tysklands omdannelse fra monarki til republik i forbindelse med novemberrevolutionen i 1918, regerede Mecklenburg-Schwerins sidste storhertug, Friedrich Franz IV indtil 14. november 1918. Slottet blev statens ejendom og fra 1921 blev dele af storhertugens tidligere residens åbnet for offentligheden.

    I dag er slottet sæde for landdagen i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, men der er også indrettet et museum, Schloßmuseum, så besøgende kan nyde en del af de mange smukke rum. Blandt de åbne steder er hertugernes repræsentationsværelser samt den fantastisk indrettede tronsal.

    Udenfor slottet, men stadig på slotsøen, ligger haven Burggarten, der også er en tur værd. Her er et smukt orangeri, en grotte ned mod Schweriner See og meget andet. Schwerin Slot har også en ånd, som det hører sig til på et slot. Det siges, at den rare Petermännchen huserer fra kælderen.

     

    Markedspladsen
    Markt

    Den centrale plads i Schwerin hedder Markt, og den er omgivet af interessante bygninger, hvoraf hovedparten blev bygget som beboelseshuse. Gavlhuse, byens gamle rådhus i delvis engelsk tudorstil er et par af dem, men pladsen domineres af den nærliggende domkirke, der knejser højt over de forholdsvis lave bygninger på Markt.

    På Markedspladsen står Løvemonumentet/Löwendenkmal, der er en stele med en løvefigur på toppen. Monumentet er fra 1995 og blev rejst i anledning af 800-året for Henriks Løves død. Løve var Schwerins grundlægger.

     

    Schweriner Dom, Schwerin

    Schwerin Domkirke
    Schweriner Dom

    Schwerins domkirke er med sine 117,5 meter høje spir den mest markante profil i den gamle bys skyline, og så er kirken endda næsten lige så lang, som den er høj. Med den imponerende størrelse er Schwerin Domkirke da også en af Nordtysklands største kirker i den såkaldte teglstengotik. Byggeperioden var årene 1260-1416, dog er det imponerende tårn først opført 1889-1893.

    Den 105 meter lange kirkebygning er bygget på det sted, hvor der tidligere lå en romansk kirke, hvoraf kun Paradisets Port, Paradiespforte, er bevaret som en del af den nuværende sydmur.

    Blandt det spændende interiør er en bronzefont fra 1325, orglet med 5.100 piber og Triumfkorset/Triumphkreuz fra 1420. Det hang oprindeligt i Marienkirche i Wismar, men da denne blev revet ned i 1961, blev korset flyttet.

    I domkirken er der også epitafier for en række mecklenburgske hertuger. Man kan desuden komme op i kirketårnet, og det belønnes med en god udsigt over det centrale Schwerin.

     

    Slotsgade
    Schloßstraße

    Schloßstraße er Schwerins pragtgade med det ene prestigebyggeri efter det andet. Gaden leder den korte vej fra Den Gamle Have/Alter Garten til bykernen. I de fleste større, klassicistiske bygninger ligger nu forskellige offentlige kontorer for delstaten Mecklenburg-Vorpommern, hvis hovedstad er Schwerin.

    Langs gaden ligger blandt andet Kollegiengebäude I og II, Altes Palais. De er alle seværdige lige som turen er til Alter Garten og synet er byens slot.

     

    Mecklenburgisches Staatstheater, Schwerin

    Mecklenburgs Statsteater
    Mecklenburgisches Staatstheater

    Mecklenburgisches Staatstheater er navnet på Schwerins elegante statsteater, der blev opført 1883-1886 i nybarok med inspiration fra italiensk renæssance. Musik- og teatertraditionen i byen startede allerede under hertug Johann Albrecht I i 1563, og en egentlig teaterbygning lå her siden 1753. Det tidligere hofteater brændte i 1882, og derfor blev det nuværende opført.

    Det var hofbygmesteren Georg Adolf Demmler, der tegnede Mecklenburgisches Staatstheater til bygherren og storhertugen Franz Friedrich III. Det var et af tidens fineste teatre, og i årene 1919-1933 blev det også anvendt som parlament for fristaten Mecklenburg-Schwerin. I dag hører teatret til blandt de førende i Nordtyskland, og stedet er scene for både balletter, operaer og teaterforestillinger.

     

    Statsmuseet
    Staatlisches Museum

    Staatlisches Museum er delstaten Mecklenburg-Vorpommerns kunstmuseum, og her kan man ikke mindst beundre en af landets fornemste samling værker af flamske og hollandske malere fra 1500-1600-tallene som fx Peter Paul Rubens og Frans Hals. Der er dog også andet og nyere på programmet så som værker af Pablo Picasso, Ernst Barlach og Caspar David Friedrich. Man kabn også se kobberstik og kunsthåndværk på museet.

    Museumsbygningen blev bygget 1877-1882 under storhertug Friedrich Franz II som galleriet Staatsgalerie, og det var arkitekten Hermann Willebrand, der stod bag designet i græsk stil med joniske søjler ved indgangspartiet. Museet var oprindeligt et privat museum, men med novemberrevolutionen i 1918 blev storhertug Friedrich Franz IV tvunget til at abdicere. Großherzogliche Museum blev til et statmuseum, og storhertugens samlinger blev statens ejendom.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Schwerin her.

Andre seværdigheder

    Mecklenburgstrasse, Schwerin

    Mecklenburggade
    Mecklenburgstraße

    Gågaden Mecklenburgstraße er Schwerins forretningsstrøg. Ud over de mange fristelser i forretninger og spisesteder, forbinder gaden de centrale bydele og områder med seværdigheder i Schwerin fra Pfaffenteich og Arsenalstraße i nord til Graf-Schack-Allee og Platz der Jugend i syd.

    I middelalderen lå en del af Schwerins bymur øst for den nuværende vej, og vest for denne mur var der en strøm, der blandt andet forsynede en vigtig vandmølle med vand. I 1840erne opførte Georg Adolf Demmler en kontorbygning i den nordlige del af at stykket, og derefter gik udbygningen stærkt, og strømmen blev lagt i rør. Fra 1908 kørte der også sporvogne i den travle gade.

    Mecklenburgstraße har gennem tiden haft mange navne, og det nuværende fik den i 1991. Blandt de seværdige bygninger kan man se Demmler-Haus fra 1843 med nummer 1 og Schwerins tidligere hovedposthus i nyrenæssance fra 1897 med nummer 4/6. I gaden kan man også se varierende arkitektur med fx bindingsværk og jugenstil repræsenteret.

     

    Rundfart på Schweriner See
    Seenfahrten auf dem Schweriner See

    Ved vandet mellem Schwerins staldkompleks og slot kan man tage et rundfartsskib og begive sig ud på en af de mange sejlture, der udbydes. Den korteste tur koncentrerer sig mest om selve Schwerin, og de længere kan bringe en hele vejen rundt i begge dele af Schweriner See.

    Uanset hvilket tur, man vælger, er det spændende at se byen fra søen, og ikke mindst slottet. Ud over meget smuk natur, er det interessant at se mod vest og det gamle Schwerins skyline i modsætning til den moderne fra DDR-tiden mod syd.

     

    Fernsehturm, Schwerin

    Schwerin Tv-tårn
    Schweriner Fernsehturm

    Schwerins tv-tårn rager med sine 138 meter op over hele byen og er selv højere end domkirkens spir. I tårnet er der en enestående udsigt over hele Schwerin og over landskabet med de vidtstrakte skove og Schweriner See, der er Tysklands tredjestørste sø. Naturligvis kan man også se DDR-bydelen Großer Dreesch fra oven.

    Schweriner Fernsehturm blev bygget 1957-1964, og i 1964 blev den 273 meter høje sendemast ved siden af tv-tårnet opført. I toppen af tv-tårnet er der to etager, en med et panoramakig i 360 grader og et med en restaurant. Restauranten ligger i 100 meters højde, mens panoramadækket er 97,5 meter oppe.

     

    Slotshaven
    Schloßgarten

    Schloßgarten er en 25 hektarer stor park syd for Schwerin Slot. Den centrale del blev anlagt i efter barokkens havetanker i midten af 1700-tallet, da hertug Christian Ludwig II i 1748 hyrede Jean Laurent Legeay til arbejdet. Franske Legeay fornyede den daværende paladshave med alléer, en tværkanal og anden inspiration fra blandt andet Versailles' parkanlæg.

    1700-talsparken blev med tiden udvidet og delvist anlagt, hvilket skete i 1840-1852 efter den preussiske havekunstner Peter Joseph Linnés planer. Siden da er der skete yderligere forandringer, så man stadig kan nyde barokhaven, en engelsk landskabshave, skulpturer og en havepavillon. Kernen regnes som et af de fornemste barokanlæg i Nordtyskland, og den øvrige del er også seværdig.

     

    Grosser Dreesch, Schwerin

    Großer Dreesch

    Bydelen Großer Dreesch er en anderledes seværdighed, og den bestod oprindeligt (i tiden før Tysklands genforening) af de nuværende bydele Großer Dreesch, Neu-Zippendorf og Mueßer Holz.

    Großer Dreesch er en typisk DDR-forstad, der blev opført i det såkaldte Plattenbau, der er byggeri i færdige komponenter. Selv om oprindelsen af Plattenbau kommer fra Le Corbusier, var det under de kommunistiske staters tid i Østeuropa, der blev rejst utallige opførelser i stilen, der kendes fra forskellige steder i blandt andet DDR.

    Bydelen er Schwerins folkerigeste, og den ligger særdeles godt med en kort sporvognstur til Schwerins gamle bydel, med udsigt over vandet i Schweiner See og rundt om den hyggelige Zippendorf med byens badestrand.

    Det første spadestik til Großer Dreesch blev taget i 1971, og bevæger man sig rundt i bydelen er det et imponerende antal lejligheder, haller, butikker med videre, der blev bygget de efterfølgende godt 15 år, før den tyske genforening satte en effektiv stopper for yderligere Plattenbau.

    Blandt højdepunkterne i Großer Dreesch og den lignende nabobydel Neu Zippendorf er bogstaveligt talt Tv-tårnet, og så er Leninstatuen på hjørnet af gaderne Hamburger Allee og Plater Straße også en interessant og efterhånden sjælden seværdighed. Man kan danne sig et indtryk ved at gå rundt i området eller køre med sporvognslinjen, der skærer sig gennem begge bydele.

     

    Slibemøllen
    Schleifmühle

    Schleifmühle er en interessant slibemølle, der ligger idyllisk ved søen Fauler See. Møllen står som en delvis rekonstruktion af den oprindelige mølle fra midten af 1700-tallet, der fungerede som stensliberi. Senere blev der også etableret et uldspinderi på stedet, hvor produktionen stoppede i 1904. I dag består anlægget af selve møllen og Schleifmüllerhaus, der var stensliberens bolig.

    Under 1980ernes rekonstruktion blev den historiske teknologi til forarbejdning af sten genopbygget, og derefter fungerede Schleifmühle som et museum. Derved kan man se maskinerne, der drives af vandkraft ved hjælp vandhjulet på 4,5 meter i diameter, og hvordan sten blev behandlet for flere hundrede år siden. Møllen bliver drevet af forskellen i vandstanden mellem søerne Fauler See og Schweriner See.

     

    Pfaffenteich, Schwerin

    Pfaffenteich

    Pfaffenteich er en kunstigt anlagt sø, der leder hele vejen ind til hjertet af byen. Den hyggelige og velassorterede gågade, Mecklenburgstraße munder ved Pfaffenteichs bred, og netop her foran er en stort springvand ude i søen.

    Man kan tage en lille turbåd rundt på søen eller blot nyde den dejlige atmosfære på særligt den sydlige bred ved Mecklenburgstraße.

     

    Schelfstadt

    Schelfstadt er den bydel af Schwerin, der ligger umiddelbart øst for søen Pfaffenteich. Den blev en del af Schwerin i 1705, men der havde også tidligere været bebyggelser her. Som en officiel del af byen startede en ny udvikling, som købmænd og håndværkere gennem lempelige priser på jord og byggeri blev hovedkræfterne bag.

    Kirken Schelfkirche blev opført kort tid efter, og et oprindeligt beboelseshus blev indrettet som bydelens nye rådhus i 1776; Neustädtisches Rathaus. Eksempler på fornemme private opførelser er det smukke palæ Neustädtisches Palais (Puschkinstraße 19), der også kalder Marienpalais. Det blev opført i 1779, ombygget 1878 og rummer nu delstatens justitsministerium.

    Schelfstadt er en af Schwerins hyggeligste bydele. Overalt i gaderne føler man sig sat tilbage i tiden med en blanding af større byggerier og byhuse i bindingsværk. Gaden Münzstraße er istandsat og delvist rekonstrueret, så her ligger mange huse, der giver et godt helhedsindtryk af Schelfstadts mange indtryk.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Schwerin her.

Ture fra byen

    Zippendorf, Schwerin

    Zippendorf

    Ved den sydlige bred af Schweriner See ligger den hyggelige by Zippendorf, der er kendt for sin dejlige strandpromenade med en vaskeægte sandstrand og statelige 1900-talspalæer langs strandpromenaden.

    Om sommeren er stranden fuld af badegæster, og mange tager turen fra Schwerins gamle by hertil ad vandrestien langs søen, Franzosenweg, der udgår fra Slotsparken og bugter sig gennem smukke grønne områder.

     

    Rostock, Tyskland

    Rostock

    Rostock er en af de nordtyske byer, som voksede med Hanseforbundets økonomiske succes, og den historiske rigdom har smittet godt af på byens bygningsværker. Store kirker, regionens ældste universitet og et bredt kulturudvalg hører til i Rostock, der også har nydt godt af både tidligere hertugers og DDRs investeringer.

    Rostock er en lille storby med alt, hvad det indebærer. Forretningsstrøg og indkøbscentre, gode restauranter og et varieret bybillede giver mange impulser og muligheder under et besøg, hvor bycentrum både har brede gader, forretningsstrøg og hyggelige kvarterer.

     

     

    Rostocks kirker og byporte står som nogle af byens bygningsværker fra den boomende tid med rig handel omkring Østersøen under blandt andet Hanseforbundet. Marienkirche og Sankt Petri Kirche er de to mest kendte, mens Nikolaikirches indretning med lejligheder i en del af bygningen er ganske speciel. Hertil kommer flere bevarede byporte og dele af muren fra Rostocks forsvar.

    Arkitektonisk byder Rostock også på interessante eksempler fra DDR-tiden, hvor elementbyggerier var en del af tidens valg. I Rostock er der fine eksempler på denne type opførelser med inspiration fra hansetiden.

    Læs mere om Rostock

     

    Güstrow

    Güstrow er en by i Mecklenburg-Vorpommern med en seværdig bykerne, der er opført gennem århundreders spændende udvikling. Byen er i dag kendt for blandt andet sit renæssanceslot, der står på det sted, hvor der allerede i 1219 blev bygget en vendisk borg.

    Dagens slot i Güstrow blev bygget fra 1558 af hertug Ulrich af Mecklenburg. Datiden var i renæssancen, og stilmæssigt står slottet som en interessant blanding af tysk, fransk og italiensk arkitektur. I midten af 1600-tallet lod den sidste hertug i Güstrow slottet modernisere med det barokke porthus og slotsbroen, der leder fra porthuset til slottet. I dag er slottet indrettet som museum, og nedenfor den smukke bygning kan man gå en tur i slottets imponerende have.

    Ud over slottet er der mange andre seværdigheder i Güstrow, hvor man med korte afstande kan spadsere en fin tur i den gamle bydel. Her finder man blandt andet Markedet/Markt, hvor byens elegante rådhus ligger. Lige bag rådhuset kan man besøg Vor Frue Sognekirke/Pfarrkirche St. Marien, der i sin oprindelige udgave blev indviet i 1308.

    Ikke langt fra Market og St. Marien ligger Güstrow Domkirke/Güstrower Dom (Domplatz), der er et imponerende kirkebyggeri i den typiske nordtyske teglstensgotik. Kirken blev færdigbygget i 1335, og ud over selve bygningen kan man her se Ernst Barlachs berømte skulptur Den Svævende/Der Schwebende.

     

    Wismar, Tyskland

    Wismar

    Wismar er en af de historiske nordtyske hansestæder, hvor man kan se mange gamle bygningsværker i den såkaldte teglstengotik. Arkitekturen er typisk for de engang så velstående byer i Hanseforbundet, og blandt andet de tre store hovedkirker udstråler atmosfæren fra byens økonomisk blomstrende handelshistorie.

    Wismar var en af Sveriges vigtigste byer i deres nordtyske besiddelser, og i netop Wismar har svenskerne sat deres største fingeraftryk i regionen, hvor ikke mindst de berømte svenskehoveder kan ses i byen og på det vand, der før og nu er en af byens perler. Wismarbugten og havnen er således en ekstra dimension og glæde under et besøg i hansestaden.

    Læs mere om Wismar

     

    Lübeck

    I det nordøsttyske område tæt ved Østersøen ligger den historiske hansestad Lübeck. Lübeck er, ud over at være på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, en særdeles hyggelig by med en stemning fra tiden, hvor Hanseforbundet og købmændene dominerede livet i regionen.

    Lübeck var dronningen af Østersøområdets hansestæder, og det er den for mange dag i dag. Majestætiske kirker og utallige gamle boliger, klostre og andre anlæg fra middelalderen er et bevis på den enorme rigdom, der kom til byen gennem århundreder.

    Den gamle bydel i Lübeck ligger på en ø i floden Trave, og det giver en naturlig afgrænsning for byen, hvor alt ligger i gåafstand. Desuden er floden og bredderne som et blågrønt bælte omkring byen, som kan nydes mange steder og på mange måder som fx på en rundtursbåd.

    Læs mere om Lübeck

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Schwerin grundlægges

    Fra 1000-tallet var der en vestslavisk bosættelse af abodritter i søområdet ved det nuværende Schwerin. På det tidspunkt var stedet kendt som Zuarin, en forløber til dagens bynavn. Korstog mod de slaviske folk i regionen startede 1147 med en dansk hær og anført af Henrik Løve.

    I 1160 overvandt Henrik Løve abodritterlederen Niklot og Zuarin, og han blev den moderne bys grundlægger. Munke flyttede klostre til byen, der i 1167 blev hovedby i det nye grevskab Schwerin.

    Byrettigheder blev indført 1228, hvor et byråd med seks rådmænd og en borgmester blev etableret. Samtidigt var greverne og byens biskop magtfulde enheder, der satte hver deres præg på byudviklingen, blandt andet igangsættelsen af en ny domkirke.

    Det første byforsvar var bygget i træ, men i 1340 stod en kraftig bymur af sten færdig. Byen havde tre byporte mod land, og den naturlige afskærmning mod søen Schweriner See udgjorde også en væsentlig del af forsvaret; her lå borgen på øen, hvor slottet i dag ligger.

     

    Mecklenburg ekspanderer

    Mecklenburgs hertug Albrecht II var efterkommer efter Niklot, og han belejrede i 1358 Schwerin gennem måneder med sin hær. Samme år uddøde Schwerins grevefamilie Gunzelin, og Albrecht II købte byen for 20.000 sølvmark.

    Schwerin blev derved en del af hertugdømmet Mecklenburg. Albrecht II gjorde byen til sin residens, og derved blev byen det politiske og kulturelle centrum i Mecklenburg. Økonomisk udviklede de nordlige hansestæder som Rostock og Wismar sig mere end Schwerin, der dog fastholdt positionen som regionens centrum.

    Fra omkring 1500 blev residensborgen om- og udbygget til et større og repræsentativt slot. 1500-tallet og de følgende århundreder blev også perioder med stor udbygning af byen. Store offentlige byggerier og private palæer skød op; blandt andet i den nye bydel Schelfstadt, der blev udlagt som del af selve Schwerin i 1705.

    I 1621 blev Mecklenburg delt, men Schwerins status blev bevaret. Den blev fra den tid hovedstad i det nye hertugdømme Mecklenburg-Schwerin.

     

    1700-1800-tallene

    1731-1735 lod prins Christian Ludwig et jagtslot opføre i Ludwigslust uden for Schwerin. Det blev flittigt benyttet, og i 1756 startede en udflytning af hoffet hertil så småt. Officielt var Ludwigslust hertugernes residens i perioden 1765-1837, før Schwerin igen blev hoffets hjemby; en status der varede indtil monarkiets opløsning i 1918.

    Gennem 1800-tallet blev Schwerin ombygget fra dens middelalderlige struktur med bymure og ældre træhuse. Større bygninger og brede gader blev anlagt, og pragtpalæer skød op til ikke mindst statens forvaltning.

    Det var også tiden, hvor banegårde, teater og museer blev bygget i stor stil. I 1904 blev byens elektricitetsværk åbnet, og den nye strøm muliggjorde de elektriske sporvognes indtog fire år senere.

     

    Verdenskrige, DDR til i dag

    Politisk omvæltning prægede tiden efter 1. Verdenskrig. Tyskland overgik fra monarki til republik, og storhertugen abdicerede i 1918. Herefter blev Schwerin hovedstad i den nye statsdannelse; fristaten Mecklenburg-Vorpommern.

    I 1930erne var der store planer for at ændre Schwerin til at være et mønstereksempel på en logistisk og transportteknisk effektiv hovedby i de administrative enheder kaldet Gau; Schwerin var i 1934 blevet centrum for Gau Mecklenburg. Pragtbyggerier og paradegader skulle være opført, men de blev ikke gennemført.

    I slutningen af 2. Verdenskrig blev Schwerin indtaget af amerikanske tropper 2. maj 1945. 1. juli kom sovjetiske soldater til byen, der blev en del af DDR. Efter en ny administrativ inddeling i DDR 1952 blev Schwerin administrationsby i området af samme navn.

    I DDR-tiden blev Schwerins forstæder kraftigt udbygget med boligblokke; blandt andet i forstaden Großer Dreesch, der skød op fra 1971. Byens centrum skulle også have været saneret og moderniseret, men de store planer blev som i 1930erne ikke materialiseret. Store offentlige byggerier kom dog til, fx byens Tv-tårn og sport- og kongreshallen fra 1964.

    Efter den tyske genforening i 1990, blev den tidligere stat Mecklenburg-Vorpommern genskabt som forbundsstat, og Schwerin blev på ny regeringssæde; denne gang for landdagen og statens ministerpræsident.

    I dag står Schwerin som ny efter en række restaureringer af de mange smukke bygninger. Også de grønne områder med Slotshaven i spidsen står som i fordums pragt, og blandt større begivenheder fandt den nationale tyske haveudstilling, Bundesgartenschau, sted i byen i sommerhalvåret 2009.