Se på kortet
Stralsund, Germany
Læs om byen
Stralsunds rige historie som blomstrende hansestad ses mange steder i den smukke gamle nordtyske by, hvor købmandsbygninger ligger i gaderne mellem de tre store kirker og andre offentlige byggerier, der blev rejst som symboler på byens formåen og rigdom i middelalderens hansetid.
De mange små gader er stemningsfulde som fra en svunden tid, og man opdager hurtigt, hvorfor bykernen er kommet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Når man nærmer sig Stralsund, ser man straks byens store middelalderkirker; St. Nikolai, St. Marien og St. Nikolai. De er alle seværdige og et besøg værd, og i gaderne omkring dem gælder det blot om at gå på opdagelse.
Byens pladser er også hyggelige. Mest kendt er Alter Markt, hvor man også finder Stralsunds mest berømte bygning; Rathaus. Rådhuset står nærmest som en manifestering af byens historiske rigdom.
Der er vand hele vejen omkring Stralsunds bykerne, og de våde områder fordeler sig på sundet mod Østersøen og rester fra byens gamle befæstninger. Områderne ved vandet er meget levende steder, hvor der ofte er større arrangementer. Det maritime kan man også komme tættere på ved besøg på et af de fornemme museer i form af Deutsches Meeresmuseum og det moderne akvarium Ozeaneum.
Topseværdigheder
Rådhuset
Rathaus
Rathaus er Stralsunds rådhusbygning, som blev opført i typisk nordtysk murstensgotik med utallige fine detaljer i både den indre og ydre udsmykning. Byggeriet blev påbegyndt omkring 1250, relativt få år efter, at Stralsund havde opnået købstadsrettigheder.
Hen mod år 1400 blev rådhuset udvidet, blandt andet med den høje facade mod Alte Markt. På facaden kan man se byvåbnene fra byerne Greifswald, Hamburg, Lübeck, Rostock, Wismar og naturligvis Stralsund. De blev sat op for at understrege tilhørsforholdet til Hanseforbundet.
En brand raserede store dele af rådhuset i 1680, noget blev genopbygget, og der kom også nybygninger til. I slutningen af 1600-tallet blev den indre gård, Innenhof, etableret i den smukke udgave, der kan opleves i dag. Inden for i bygningen er der flere smukke detaljer og sale som fx Löwensche Saal. Svenskeporten, Schwedenportal, er også seværdig.
Ozeaneum
Ozeaneum åbnede juli 2008 som et af Tysklands største akvarier med dyr fra Østersøen, Nordsøen og Atlanterhavet. Utallige akvarier og en akvarietunnel viser blandt andet makrel, sild, torsk, hajer og andre fisk fra farvandene.
Særligt interessant er også udstillinger af hvalmodeller i naturlig størrelse, som er hængt op i loftet. Man kan ligge på gulvet under dem og lade sig henføre til et liv omkring havets kæmper, der fx tæller blåhvalen.
Selve Ozeaneums bygning er med dens moderne arkitektur også seværdig. De enkelte og afrundede bygninger i museumskomplekset er opført med tanken på sten i havet.
Skt. Maria Kirke
Kirche St. Marien
Kirche St. Marien er nok den mest markante profil i Stralsunds skyline. Kirken blev indviet i 1298 som den største af byens sognekirker. Kirken stod dog kun i dens oprindelige form indtil 1382, hvor tårnet styrtede sammen med noget af kirkebygningen.
Det var efter den begivenhed, det mægtige bygningsparti mod vest blev opført. Dengang blev der bygget et højt spir på tårnet, der nåede en højde på 151 meter. Efter et lynnedslag blev det nuværende tårn skabt i 1708. Man kan komme op i det 104 meter høje tårn, og efter flere hundreder trappetrin bliver man belønnet med en pragtfuld udsigt over Stralsund.
Skt. Jakob Kirke
Kirche St. Jacobi
Kirche St. Jakobi er en af Stralsunds store kirker. Den blev indviet i 1303 som den tredje af de centralt beliggende store kirkebyggerier i Stralsund. Gennem 1300-tallet blev den udvidet over flere gange, blandt andet med et tårn.
1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet blev særligt hårde tider for den smukke kirke. Under den svenske belejring i 1628 blev den ramt af flere end 30 skud, og i 1662 brændte tårnets top efter et lynnedslag. I både 1678 og 1715 forårsagede artilleribeskydning skader indvendigt.
I begyndelsen af 1800-tallet benyttede franske tropper det store kirkerum som hestestald, og i 2. Verdenskrig blev kirken ramt under et bombeangreb den 6. oktober 1944. Nogle kunstværker kunne reddes, og i de senere år har en gennemgribende restaurering været i gang.