Se på kortet
Sydney NSW, Australia
Læs om byen
Sydney er den største by i Australien, der er en drømmedestination for de fleste, og for manges vedkommende starter et besøg down under netop med ankomst til Sydney, der er smukt beliggende med nogle af landet mest kendte bygninger som vartegn.
Sydneys Opera House og Sydney Harbour Bridge er ikoner, de fleste kan nikke genkendende til. De to værker ligger centralt ved den gamle bydel The Rocks og byens forretningskvarters skyskrabere.
Det var her, den første flåde med bosættere lagde til, da kolonien New South Wales tog nogle af de første skridt til det moderne Australien, der strækker sig over et kolossalt område.
Sydney er landets største by, og det måske vigtigste visitkort for turisme til landet, og her er da også meget at opleve. Kolonihistorien bliver meget levende, når man går en tur i centrum, hvor opførelser som kirker, boliger og administrationsbygninger ofte er bygget i dimensioner, der på daværende tidspunkt var en langt større by værdig.
Sydney er vokset med tiden og bredt sig rundt om naturhavnen Sydney Harbour og Port Jackson. Fra højderne i Sydney Tower kan man få et overblik, og på en sejltur i havnen kan man se det hele fra den søside, der har været afgørende for byens placering og vækst. Alt sammen tæt på begyndelsen, der fandt sted i Botany Bay.
Topseværdigheder
Sydney Havnebro
Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge er en af verdens mest kendte broer, og den er også et af Sydneys mest karakteristiske bygningsværker. Den i alt 1.150 meter lange bro forbinder det centrale forretningskvarter på sydsiden af Sydney Harbour med områderne i North Shore.
I 1815 fremkom det første forslag til en bro, men den blev først opført i 1932 og var Sydneys højeste bygning indtil 1967. Den arkitektoniske inspiration til broen kom delvist fra Hell Gate Bridge i amerikanske New York, som blev færdigbygget i samme design i 1916. Det er tydeligt at se broens linjer overført til den australske udgave.
Sydney Harbour Bridge er med sine 49 meter en af de bredeste broer i verden, og højden er 134 meter til toppen. Toppen er i sig selv en seværdighed, idet man kan gå deroppe på en spændende vandretur med BridgeClimb, hvor man får en fantastisk udsigt som en af belønningerne.
Der var oprindeligt seks kørebaner over broen, men i dag er dette tal øget til otte, idet to sporvognsbaner er omlagt til vejtrafik. Mod øst er der passage for fodgængere, mens der mod vest er en cykelsti og jernbanespor for the North Shore Railway Line.
Det var det britiske firma Dorman Long, der designede og byggede broen. Betonpylonerne er 89 meter høje og beklædt med granit. De blev tegnet af den skotske arkitekt Thomas Smith Tait. Den brugte granit kom fra Moruya syd for Sydney, og australske, italienske og skotske stenhuggere arbejdede med udsmykningen.
Broen danner sammen med Sydneys skyline og operahus en fantastisk smuk helhed, der også bør ses ved aftentid i illumineringen af seværdighederne i området. Ved nytår danner Sydney Harbour Bridge rammen om byens store offentlige fyrværkerishow, og disse smukke billeder går verden rundt.
Sejltur i Sydney Harbour
Sydney Harbour Cruise
En sejlads i Sydney Harbour er en god måde at se storbyen på i et andet perspektiv end fra gaderne. Sejlturen giver en enestående udsigt til den moderne skyline og ikke mindst til byens to vartegn, Sydney Harbour Bridge og Sydney Opera House. Både om dagen og i aftenens illuminerede skær er det en uforglemmelig oplevelse.
Man kan tage forskellige turbåde. Her sejler alt fra katamaraner til egentlige udflugtsbåde med mulighed for spisning om bord. Nogle af de populære udflugtsmål for kortere eller længere ture er Taronga Zoo på nordsiden af havnen, udmundingen i Stillehavet ved The Heads samt forstaden Manly mod nordøst i den store naturhavn.
Tæt på udsejlingen og nordøst for Sydney Opera House kan man desuden se fæstningen Fort Denison, der ligger på en lille ø midt i havnen. Oprindeligt var øen 15 meter høj, men med straffefangers hjælp blev den jævnet, og materialerne anvendt til kajerne ved Circular Quay. I 1796 satte man en galge op på øen. Fra 1841 blev fæstningen Fort Denison opført, og mest karakteristisk er Australiens eneste martellotårn, der samtidig var den sidste af denne type tårn, der blev opført i det Britiske Imperium.
Sydney Operahus
Sydney Opera House
Sydneys operahus er Australiens mest kendte bygning, og det er berømt over hele verden for sit enestående design, der med sine mange hvide skaller giver en fornemmelse af skibe for fulde sejl. Det giver naturligvis mening i og med, at der er vand på tre sider af bygningen.
Sydney Opera Houses historie startede i 1940erne, hvor Eugene Goossens som direktør i staten New South Wales’ musikkonservatorium advokerede for en større teaterscene i byen. Joseph Cahill var statens premierminister, og han satte gang i processen mod etableringen i 1954.
I 1955 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence, og der kom 233 forslag fra 32 nationaliteter ind som resultat. Vinderen blev offentliggjort i 1957, og det valgte vinderprojekt var designet af danskeren Jørn Utzon, der havde indsendt det utraditionelle og ikoniske design, man kender i dag.
Byggeriet startede med fundamentet i 1959, og operahuset skulle oprindeligt være åbnet på Australia Day den 26. januar 1963. Forsinkelser, uenigheder og Jørn Utzons afgang fra projektet forsinkede åbningen, der først fandt sted i 1973. Dronning Elisabeth II var tilstede ved åbningen og stod for den officielle indvielse. Siden da er Sydney Opera House blevet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og det er gentagne gange blevet kåret som en af 1900-tallets mest ikoniske bygningsværker verden over.
De mange sale som fx den store scene, the Concert Hall, med plads til 2.700 tilskuere indbyder til en fascinerende rundtur i både arkitektens tanker og ingeniørernes løsninger. Der er også andre rum og sale som fx Joan Sutherland Theatre med plads til 1.500 tilskuere, Drama Theatre med en kapacitet på 550 gæster og Utzon Room, der blev ombygget 2004 efter tegninger af Jørn Utzon.
Operahuset er smukt både på tæt hold og på afstand, og ved aftenstid giver illumineringen nærmest bygningen en ny dimension. Højden når 65 meter, mens grundfladen er 183x120 meter. Piloteringen når en dybde på 25 meter under havoverfladen ved siden af bygningen.
Til trods for navnet er Sydney Opera House ikke blot en operascene. Her er et stort og varieret udbud af koncerter og forestillinger. De bliver blandt andet opført af husets faste beboere; Opera Australia, The Australian Ballet, Sydney Theatre Company og Sydney Symphony Orchestra.
Det Australske Museum
The Australian Museum
The Australian Museum er Australiens nationalmuseum for antropologi og naturhistorie, og med dets grundlæggelse i 1827 blev det landets første og derved ældste museum. I årene før 1836 var det kendt som Kolonimuseet/Colonial Museum.
I den store permanente udstilling på museet kan man se en række interessante samlinger om blandt andet den oprindelige australske befolkning, aboriginerne. Tidlige klædningsdragter og våben er nogle af de udstillede effekter, og man kan også se en mængde eksempler på Australiens varierede og karakteristiske dyreliv.
Ved et besøg bør man også lægge mærke til hovedbygningen for The Australian Museum. Den blev åbnet i 1857 efter at være blevet opført i lokal sandsten som mange af byens øvrige huse.
Sydney Tower
Sydney Tower er et 309 meter højt observationstårn, der blev bygget fra 1970 med indvielse i 1981 som den sydlige halvkugles højeste tårn. Det var dengang også Australiens højeste bygning. Disse rekorder holdt til byggerierne af henholdsvis Sky Tower i newzealandske Auckland 1994-1997 og beboelseshuset Q1 i Surfers Paradise i årene 2002-2005.
Der er fire etager i højderne. De tre nederste er indrettet med forskellige restauranter og selskabslokaler, mens den øverste etage er hjemsted for Sydney Tower Eye, der er et indendørs observationsdæk med en smuk 360o udsigt over både Sydney og byens omegn.
Observationsdækket ligger i 250 meters højde, og i 268 meter er der et udendørs dæk med glasbund, som hedder Skywalk. Man kan få adgang til Skywalk gennem et specielt arrangement, hvor man nærmest svæver i det fri over byens bygninger.
Sydney Aquarium
Sydney Aquarium er en centralt beliggende oplevelse af ikke mindst australske fisk og andre dyr, der lever i eller omkring landets vandområder. Blandt de tusindvis af dyr i det store akvarium kan man se hajer, rokker, krokodiller, pingviner og de egenartede næbdyr, der er et af verdens få kloakdyr. Her er også et stort habitat bygget som det kolossale koralrev Great Barrier Reef.
Akvariet er en oplevelse, og det ligger i det populære og velbesøgte område Darling Harbour. På den måde kan man hurtigt og nemt se nærmere på det marine liv i det centrale Sydney.
George Street
George Street er en af de parallelle gader, der går gennem Sydneys centrum fra nord til syd. Gaden er Sydneys oprindelige hovedgade, og det kan man stadig se. Det er således i George Street, man finder byens og landets højeste koncentration af højhuse, og en tur gennem gaden er derfor en fin storbyoplevelse.
Gadens historie går tilbage til Sydney Cove Colony, hvor kaptajn Arthur Phillip placerede koloniens straffefanger og flådesoldater i det kvarter, der nu kendes som The Rocks. Herfra gik der en sti langs et vandløb til et udgravet området tæt på den nuværende Central Railway Station. Stien har muligvis været benyttet allerede af aboriginere.
Med årene blev stien gjort bredere, bebygget og udviklet til George Street. Den var kendt som High Street indtil 1810, hvor guvernør Lachlan Macquarie omdøbte den til George Street efter kong George III. Siden da er mange af Sydneys kendte bygninger blevet opført langs gaden.
Nogle af højdepunkterne undervejs er Sydney General Post Office, Strand Arcade, Queen Victoria Building, Sydney Town Hall, Saint Andrew's Cathedral og Plaza Theatre. Hertil kommer mange moderne opførelser, og i den sydlige ende er der ikke langt til populære steder som Sydneys Chinatown og Paddy's Market.