Site logo
Se på kortet
  • Chiang Kai-Shek Memorial Hall, Zhongshan South Road, Zhongzheng-distriktet, Taipei, Taiwan

Læs om byen

Taipei er hovedstaden i det kinesiske Taiwan, som byder på storslået natur, traditionel kinesisk arkitektur, spændende museer og et fascinerende moderne samfund. Det hele ligger i hovedstaden eller tæt på omkring på Taiwan-øen, der er fin i størrelsen til at tage lidt rundt og se mere end blot af de store byer. 

Byen byder på seværdigheder og fine museer med store samlinger. Her ligger der også mange af landets store og smukke offentlige byggerier. Vil man have flere byoplevelser, har Kaohsiung mod syd også meget at byde på, ikke mindst moderne byggerier, en god havestemning og smuk natur tæt på bykernen.

Taiwan er stedet, hvor Chiang Kai-Shek skabte det kapitalistiske Kina efter folkerevolutionen i det egentlige Kina, og det er naturligvis lige så ægte kinesisk som folkerepublikken, blot med sin egen charme. I hovedstaden Taipei kan man se Chiang Kai-Sheks mausoleum som en af byens store seværdigheder.

Topseværdigheder

    Chiang Kai-Shek Memorial Hall, Taipei

    Chiang Kai-shek Mindehal
    國立中正紀念堂
    Guoli Zhongzheng Jiniantang

    Chiang Kai-shek Mindehal er et nationalt monument, der blev bygget til minde om Taiwans tidligere præsident, Chiang Kai-shek. Monumentet ligger omgivet af en park, og det består af flere imponerende bygninger, der danner et smukt samlet kompleks.

    Da Chiang Kai-shek døde i 1975, blev der nedsat en komité til anlæggelse af et mindesmærke til hans ære. Resultatet blev den imponerende mindehal, mausoleum og mindepark, man kan se i dag. Monumentet blev opført fra 1976 til 1980, og man kommer ind i parken fra den vestlige indgang.

    Efter at have passeret den store portal, Paifang (牌坊) kommer man til Liberty Square (自由廣場), hvor Den Nationale Koncertsal (國家音樂廳) ligger mod nord og Det Nationale Teater (國家戲劇院) ligger mod syd. Herfra bevæger man syd mod sydøst til selve den 76 meter høje mindehal. I siderne er der blandt andet søer med koikarper.

    Mindehallen er hvid med fire sider og et blåt og ottekantet tag. Det er en form med symbolik, idet tallet otte forbindes med overflod og held. Der er to sæt hvide trapper med 89 trin, der repræsenterer Chiang Kai-sheks alder på tidspunktet for hans død. Trapperne leder til mindehallens hovedindgang.

    I stueetagen af bygningen er der et bibliotek og et museum, der dokumenterer Chiang Kai-sheks liv og karriere inklusive udstillinger, der beskriver Taiwans historie og udvikling. Det øvre niveau rummer hovedsalen, hvor der står en stor statue af Chiang Kai-shek.

    Chiang Kai-shek ligger ikke begravet i eller ved mindehallen. Han ligger midlertidigt til hvile i Mausoleet for tidligere præsident Chiang Kai-shek (先總統 蔣公陵寢), som ligger sydvest for Taipei. Det er midlertidigt, idet Chiang Kai-shek ønskede at blive begravet i hjembyen Fenghua i Zhejiang-provinsen.

     

    National Palace Museum, Taipei

    Det Nationale Paladsmuseum
    國立故宮博物院
    Guoli Gugong Bowuyuan

    Det Nationale Paladsmuseum er det mest berømte museum i Taipei og på Taiwan. Det er et museum, der har en af verdens fineste samlinger af historiske kinesiske fund og kunstværker. Årsagen hertil er, at samlingen består af utallige effekter fra Den Forbudte By i Beijing og andre institutioner på det kinesiske fastland. De kom til Taiwan i forbindelse med Kuomintangs flugt til øen.

    Museet blev etableret i 1965 i den til formålet opførte museumsbygning. Institutionens historie går dog tilbage til 1925, hvor Paladsmuseet blev grundlagt i Den Forbudte By. I 1931 beordrede Chiang Kai-sheks regering en evakuering af samlingerne for at undgå, at de skulle falde i japanske hænder. Over flere måneder i 1933 blev store dele af Paladsmuseets effekter flyttet til Nanjing. I 1948-1949 blev en del af effekterne i Nanjing evakueret til Taiwan grundet fremrykkende kommunistiske styrker.

    Det var arkitekten Huang Baoyu, der designede museumsbygningen, der blev bygget 1964-1965. Grundet den enorme samling er museet dog blevet udvidet gentagne gange. Med årene er der også blevet en filial af museet, som ligger i Taibao på den vestlige del af Taiwan. Samlingerne i Taipei er uvurdérlige og kolossale i omfang og kvalitet. Der er fund og værker fra flere dynastier, og de spænder over bronzearbejder, keramik, jade, kalligrafi, bøger, malerier og meget mere.

     

    Taipei 101, Taipei

    Taipei 101
    臺北 101

    Taipei 101 er en skysrkaber, der med sine 101 etager og 508 meter til toppen blev indviet i 2004 som verdens højeste bygning, når der ikke medregnes antenner og tv-tårne. Den status havde Taipei 101 til 2009, hvor Burj Khalifa i Dubai overgik højden på skyskraberen i Taipei.

    Taipei 101 blev opført i em postmodernistisk arkitektur, der blander traditionel asiatisk æstetik i en moderne struktur. Teknologisk er der i designet indarbejdet en række funktioner, der gør det muligt for højhuset at modstå både jordskælv og regionens tropiske storme.

    Planlægningen af byggeriet startede i 1997, og opførelsen blev igangsat i 1999. I dag står Taipei 101 som byens moderne vartegn, og det huser kontorer, restauranter, butikker og både indendørs og udendørs observationsdæk med en fremragende udsigt på de øvre etager.

    Højden på 101 etager var bevidst som symbol på tidens fornyelse. Det nye århundrede ved skyskraberens opførelse var 100+1, og alle de nye år, der fulgte med 1. januar som 1-01. Idealerne understreges yderligere ved, at 101 overgår 100, der er repræsenterer perfektion.

     

    Paoan Kung, Taipei

    Paoan Tempel
    保安宮
    Paoan Kung

    Paoan Kung er et elegant tempel, der også kendes som Dalongdong Baoan Gong (大龍峒保安宮). Templet blev grundlagt til ære for Baosheng Dadi, der er medicinens gud. Templet blev opført af tilflyttere fra Tongan i Fujian-provinsen på det kinesiske fastland, der kom hertil i begyndelsen af 1800-tallet.

    Templet blev opført fra 1804 ud fra et eksisterende tempel, der var bygget fra 1742. Gennem den japanske periode i 1800-tallet blev Paoan Kung udbygget ad flere omgange til det nuværende udseende. Det står som et smukt tempelanlæg med en hyggelig atmosfære og en del seværdig udsmykning.

Andre seværdigheder

    East Gate, Taipei

    Østporten
    台北东门
    Dong Men

    Dong Men er en af byportene i Taipeis nu nedrevne bymure. Murene blev anlagt i begyndelsen af 1880erne i forbindelse med, at Taipei blev gjort til hovedstad i et nyoprettet præfekturat. Murene og byportene stod færdige i 1884.

    Der var flere byporte langs murene, men en del blev revet ned i den japanske kolonitid. Portene blev genopført efter 1945, så de igen kan opleves rundt om byens centrum. Hovedparten af de fem porte står i dag i den smukke kinesiske stil som kan ses på Dong Men, der var den gamle port mod øst.

     

    Longshan Temple, Taipei

    Longshan Tempel
    龍山寺
    Longshan Si

    Longshan Si er et Longshan-tempel i Taipei, som blev grundlagt af Han-kinesere, der kom fra Fujian på det kinesiske fastland. Det blev bygget i 1738 og fungerede som tempel for kinesiske tilflyttere.

    Gennem tiden er templet flere gange blevet ødelagt, men genopbygget gang på gang. Det skete blandt andet i 1919-1924 og igen efter 2. Verdenskrig, hvor amerikanske bomber ødelagde stedet i maj 1945.

     

    Sun Yat-Sen Memorial Hall, Taipei

    Sun Yat-sen Mindehal
    國立國父紀念館
    Guoli Guofu Jinianguan

    Guoli Guofu Jinianguan er en mægtig mindehal for Sun Yat-sen, der stod færdig i 1972. Sun Yat-sen var den kinesiske republiks grundlægger, og oprindeligt var mindehallen tænkt til kun at skildre Sun Yat-sens tanker. I dag er det også et sted, der skildrer Sun Yat-sens liv og betydning.

    I indgangen kan man se en statue af Sun Yat-sen, og på dette sted er der også et seværdigt vagtskifte. Bygningen rummer også en udstillingshal, en sal til udøvende kunst, et multimediateater, et bibliotek og andet, der kan bruges til at belyse historien om Sun Yat-sen.

    Gennem tiden har flere betydende begivenheder fundet sted i Guoli Guofu Jinianguan. Præsident Chiang Kai-shek deltog var den officielle anlægsstart i 1965, og hans begravelsesceremoni blev holdt her i 1975. Taiwans Golden Horse-filmfestival bliver også holdt i de smukke rammer.

     

    North Gate, Taipei

    Nordporten
    台北北門
    Bei Men

    Bei Men er den nordlige port i Taipeis bymure. Det var provinsmagistraten, der i 1879 beordrede, at der skulle opføres bymure omkring byen, der netop var blevet hovedstad i præfekturatet af samme navn. I første omgang blev byggeriet opgivet, fordi undergrunden var for blød til opførelse af de traditionelle bymure, som var tiltænkt i byplanen.

    Arbejdet med at undersøge jorden gik i gang, og man kunne igangsætte anlægget. I 1884 stod en næsten fem kilometer lang mur færdig inklusive fem byporte, hvoraf denne port er af de bevarede. Nordportens design blev et toetagers lukket blokhus som en solid konstruktion med traditionel kinesisk trætagspær og udskårne ornamenter.

    Designet og derved den visuelle fremtræden var vigtigt i Qing-periodens layout af Taipei som ny hovedstad. Dette sås også på de øvrige porte, men det er kun Bei Men, der har bevaret sit oprindelige udseende. De øvrige blev revet ned under det koloniale japanske styre eller ombygget efter 1945.

     

    National History Museum, Taipei

    Historisk Museum
    國立歷史博物館
    Guoli Lishi Bowuguan

    Guoli Lishi Bowuguan er navnet på Taiwans nationale historiske museum, som rummer fund fra store dele af Kina samt fra Taiwan. Museet blev etableret i 1956-1957 som det første nye museum i Taiwan i den flotte museumsbygning, der i sig selv er seværdig.

    Bygningen blev i forbindelse med museets grundlæggelse ombygget i en stil med inspiration med kinesiske Ming- og Qing-paladser. Museets samlinger kom dels fra evakuering af effekter fra Henan Museum og dels fra japanske besiddelser efter den 2. kinesisk-japanske krig, der udspillede sig til 1937-1945.

    Samlingen består af bronzegenstande udgravet i Xinzheng, Hui og Anyang, keramik fra Luoyang, glaseret keramik og figurer fra de seks dynastier og meget mere. Siden museets start er samlingerne blevet væsentligt udvidet med effekter fra forskellige dynastier til det moderne Taiwan.

Ture fra byen

    Chiang Kai-shek Cihu Mausoleum, Taiwan

    Mausoleet for tidligere præsident Chiang Kai-shek
    先總統 蔣公陵寢
    Xiān Zǒngtǒng Jiǎnggōng Língqǐn

    Mausoleet for tidligere præsident Chiang Kai-shek, der også kendes som Cihu Mausoleum (慈湖陵寢) er det midlertidige hvilested for Chiang Kai-shek, der gennem årtier prægede kinesisk og taiwanesisk politik. Mausoleet blev anlagt i et smukt naturområdet i 1975 efter Chiang Kai-sheks bortgang.

    Stedet er midlertidigt forstået på den måde, at Chiang Kai-shek ikke blev begravet på traditionel vis, men derimod lagt i en sort marmorsarkofag, som man i dag kan se i mausoleet. Dette skete, fordi Chiang Kai-shek ønskede at blive begravet i hjembyen Fenghua, der ligger i Zhejiang-provinsen på det kinesiske fastland.

    Cihu betyder velviljens sø, og navnet Cihu Mausoleum kommer af den sø, der ligger ved stedet. Det var Chiang Kai-shek, der i 1962 gav søen sit nuværende navn, fordi landskabet mindede ham om sin mor og sin hjemstavn. Cihu var også navnet på Chiang Kai-sheks residens på stedet, som også blev huset, hvor præsidentens sarkofag står.

    Man kan besøge residensen og derved Chiang Kai-sheks mausoleum i dag. Ved indgangen står vagter til ære for den tidligere præsident. Man kan også gå en tur i det smukke landskab og blandt andet også se de mange statuer af præsidenten, som er blevet flyttet hertil fra forskellige steder i Taiwan de seneste årtier.

     

    Tamsui, Taiwan

    Tamsui
    淡水

    Tamsui er 1800-tallets store havneby på Taiwans nordkyst. Den er i dag et yndet udflugtsmål for Taipeis befolkning med blandt andet byens promenade ved vandet. Der er også flere historiske bygninger som fx det gamle spanske Santo Domingo-fort.

    Spanierne kom til området i 1600-tallet, og i 1629 etablerede de bosættelsen og missionen Santo Domingo. Spanierne forlod byen i 1638, og fire år senere erobrede Holland den spanske del af øen, og de opførte fort Anthonio ved det spanske fort. Senere i århundredet forlod også hollænderne Taiwan.

    Tamsui voksede hurtigt som handels- og fiskerby grundet beliggenheden tæt på det kinesiske fastland. I 1862 åbnede Qing-regeringen Tamsui for eksport, og det gav yderligere udvikling. Havnen sandede dog langsomt til, og meget af landets søfart flyttede med årene til Keelung.

    Med åbningen af Taipei Metros linje til Tamsui i 1997 steg turismen fra hovedstaden markant. Tamsui Fisherman's Wharf (淡水漁人碼頭) ved vandet er et populært udflugtsmål i byen. Man kan også besøge Fort Santo Domingo fra 1600-tallet, og ved siden af fortet kan man se den tidligere residens for den britiske konsul.

     

    Fuguijiao Lighthouse, Shihmen

    Shihmen
    石門

    Shihmen ligger ved Taiwans nordligste punkt, Kap Fuguei/富貴角. Hele kyststrækningen er med sine bugter og forrevne klipper meget smuk, og Shihmen er et af de mest seværdige steder. På nordspidsen kan man gå en dejlig tur og se fyrtårnet Fuguijiao.

    Det var japanerne, der i 1896-1897 opførte de første bygninger på stedet, der var forbindelsespunkt med undersøiske kabler til Japan. De japanske anlæg blev ødelagt 2. Verdenskrig, men resterne blev benyttet til at opføre et fyrtårn i 1949. Det nuværende fyrtårn blev opført i 1962.

     

    Keelung, Taiwan

    Keelung
    基隆

    Keelung er en af Taiwans største havnebyer, og den ligger som en del af storbyområdet Taipei-Keelung. Byens historie går tilbage til grundlæggelsen af Spanien i 1626 med navnet La Santisima Trinidad. Den blev udviklet af spansk og hollandsk kolonistyre, før byen blev en del af Qing-Kina i 1683. Senere blev Keelung underlagt Japan, før den blev en del af dagens Taiwan.

    Keelung ligger omgivet af grønne områder med byens store havn som det centrale element. Havnen og vandet er en del af oplevelsen i Keelung, men der er også andet at se. Byen er blandt andet kendt for sine mange forter som fx Baimiweng Fort (白米甕砲台), der stammer fra 1600-tallet. Man kan også gå ture i dejlige parker og til templer, og lidt øst for centrum kan man besøge det interessante National Museum of Marine Science and Technology (國立海洋科技博物館).

     

    Fulong Beach, Taiwan

    Fulong
    福隆

    Fulong er en mindre by på Taiwans nordøstlige kyststrækning, og her finder man Fulong Beach (福隆海水浴場), der er et populært badested i sæsonen. Stranden er Taiwans længste strand.

    Man kan boltre sig langs over tre kilometer dejlig sandstrand med gyldent sand, der ellers er en sjældenhed på Taiwan. Stranden blev åbnet i 1975, og den er blandt andet hjemsted for flere festivaler.

     

    Sanxia Old Street, Taiwan

    Sanxia
    三峽

    Sanxia er en hyggelig gammel by, der ligger sydvest for hovedstaden Taipei, som den står i fin kontrast til med sine lave bygninger og smalle gader. Det er en by med historie og en del bygningsmæssige seværdigheder, der blandt andet går tilbage til områdets tid under japansk styre.

    Man kan starte med en spadseretur ad Sanxia Old Street (三峽老街) fra den japanske tid, hvor byens atmosfære hurtigt kan opleves. Det er som at træde tilbage i tiden med livlig aktivitet, små forretninger og hyggelige spisesteder i de stemningsfulde rammer med barok inspiration.

    Man kan også besøge Sanxia Changfu Tempel (三峽長福巖), der er et taoistisk tempel, som blev opført i 1767 i Qing-dynasiets tid. Templet er smukt med mange udsmykninger. Der er også flere museer i Sanxia som fx Sanxia Historiske Museum (三峽歷史文物館) og det nærliggende New Taipei City Hakka Museum (新北市客家文化園區).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Asiaworld

    50 Jungshiau W. Road

     

    Breeze Center

    39 Fusing S Road

     

    Dayeh Takashimaya

    55 Chungcheng Road
    dayeh-takashimaya.com.tw

     

    Living Mall

    138 Bade Road

     

    Pacific Sogo Department Store

    45 Jungshiau E. Road

     

    Shio Kong Mitsukoshi

    12 Nanjing W. Road
    skm.com.tw

     

    Taipei 101 Mall

    45 Shifu Road

     

    Taipei New World

    Chung Hsiao W. Road
    taipeinewworld.com

     

    The Mall

    203 Duenhua S. Road

     

    Indkøbsgader

    Dihua Street, Jhongsiao E. Road section 4, Sinyi Road section 5, Jhongshan N Road, Bade Road section 1

Med børn

    Flymuseum

    Chung Cheng Flymuseum/Chung Cheng Hangkong Bowukuan (中正航空博物館)
    Chiang Kai-Shek Lufthavn, Taoyuan Hsien

     

    Zoologisk have

    Taipei Zoo (台北市立動物園)
    30-2 Hsin Kuang Road
    zoo.gov.tw

     

    Miniland

    Window on China (小人國主題樂園)
    60-2 Herngangshia, Kaoyuan, Longtan, Taoyuan, 50 km SV
    woc.com.tw

Gode links
Historisk overblik

    Det var i Yuan-dynastiet, kineserne fra fastlandet begyndte at besøge Taiwan-øen. Der gik dog indtil Ming-dynastiet, før et større antal kinesere permanent bosatte sig. 

    I 1600-tallet begyndte europæiske koloni- og handelsmagter at gøre sig mere gældende i det sydøstasiatiske område. Først ankom hollænderne til Taiwan og siden spanierne. Det varede indtil 1661, hvor den kejsertro Zheng Chenggong erobrede kontrollen over øen og smed udlændingene ud. Zhengs styre varede til 1683, hvor Qing-dynastiets hære underlagde sig Taiwan, og herefter blev øen styret direkte fra Beijing.

    Omkring 1700-tallets start ansøgte indvandrere fra primært Fujian-provinsen kejseren om lov til at etablere sig mere permanent og struktureret i Taipeiområdet. Byen Mengjia blev pga. sin gode beliggenhed, ved de vigtigste vandveje, den vigtigste handelsby. Området udviklede sig stille og roligt gennem århundredet.

    I 1850erne, under Qing-kejseren Xianfeng, tog fremskridtet i Taiwan for alvor fart. Handelen på havet steg voldsomt, og der kom stadigt flere tilflyttere til stedet. Efter godt 20 år var det hensigtsmæssigt at etablere en egentlig organisatorisk og politisk enhed i området. I 1875 etablerede kejserhoffet provinsen Taipei med udgangspunkt i Fort Dajiarui i det nuværende Zhongzheng-kvarter.

    Blot få år efter, i 1882-1884, blev Taipei anlagt med en rektangulær form bag bymure. Der var fem indgangsporte til byen. Allerede i 1885 blev hovedvejene til de omkringliggende byer anlagt.

    I 1895 blev Taiwan en del af Japan, og den lokale japanske regering slog flere byer i Taipei-området sammen til et administrativt område. I 1897 og i 1901 blev storstilede byplaner igangsat i selve Taipei by. Byplanerne, nedrivningen af bymurene og den nye politiske struktur (en stor kommunesammenlægning i 1920) blev grundlaget for dagens storby. Udviklingen gik stærkt. I 1920 boede her 170.000, mens en ambitiøs byplan i 1932 øgede antallet inden for få år til 600.000.

    I 1949 etablerede Koumintang-partiet sin regering i Taipei, og derved blev en lang række byggeprojekter igangsat. Byen skulle nu huse alle de administrative faciliteter, som tidligere havde ligget på det kinesiske fastland. Der blev også bygget utallige boliger til de følgende årtiers stærkt stigende antal indbyggere. Omkring 1970 boede her 1,5 million, i 1990 mere end 2,5 million mennesker.

    Taiwans store satsning på at udvikle industri og handel skabte fra 1950erne et stort økonomisk boom, og Taipei var som regeringsby centrum for meget af udviklingen. Der er bl.a. blevet bygget fantastiske museer, flere metrolinjer, nogle af verdens højeste skyskrabere samt smukke og imponerende mindesmærker for landsfædrene Sun Yat-Sen og Chiang Kai-Shek.