Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den estiske hovedstad Tallinn er en enestående by i Europa med sit bevarede middelaldercentrum, hvor man føler en århundredgammel stemning blandt de mange bygninger, der er opført i ikke mindst 1400-1500-tallene, hvor handel bragte store rigdomme til byen.

Bydelen bag Tallinns høje mure er et pragtfuld virvar af gader, stræder, gyder og pladser, hvor afstandene er små og oplevelserne store. Det er denne del af Tallinn, de fleste turister kommer hertil for at se, men områderne omkring middelalderbyen har også meget at byde på af nyere arkitektur.

Tallinns gamle rådhus, Sankt Olav Kirke, der engang var verdens højeste bygning og de over to kilometer lange bymure, der heldigvis er bevaret fra en nu svunden tid, er nogle af de mange højdepunkter. Den russiske Alexander Nevskij Kirke og slotsområdet er også et must i byen.

Det moderne Tallinn med parker, strøggader og indkøbscentre ligger dør om dør med det gamle centrum, og de korte afstande kan føles som at rejse i tiden. Moderne arkitektur breder sig i tidligere industrikvarterer, og den sovjetiske byplanlægning træder også tydeligt frem.

Mange forskellige folk her regeret i Tallinn og omegn gennem tiden, og der er meget at opleve fra de forskellige æraer. Danske byggerier, Den Tyske Ordens borge og russiske pragtbyggerier i barok ligger der blandt andet eksempler på i byen og langs kysten mod Finske Bugt.

Topseværdigheder

    Kadriorg Castle, Tallinn

    Kadriorg Slot
    Kadrioru Loss

    Dette elegante barokslot er opført i 1718 af den russiske zar Peter den Store. Det siges, at zaren selv lagde grundstenen til sommerslottet, der sammen med slotshaven er anlagt af italieneren Niccolo Michetti. Stilen er tydeligt inspireret af de store byggerier, zaren havde gennemført i hovedstaden Sankt Petersborg.

    En del af den store have er nu rekonstrueret i 1700-talsstil, mens den øvrige del er holdt i den oprindelige landskabshavestil, hvor specielt Svanesøen er en tur værd.

    Slottet har tidligere været bolig for den estiske præsident, men rummer i dag Estlands Kunstmuseums udenlandske samling. Her finder man forskellige malerier og værker af russiske og andre europæiske kunstnere fra 1500-1900-tallene.

     

    Rådhuset
    Raekoda

    Tallinns sengotiske middelalderrådhus er et af byens vartegn og hører til blandt landets fineste bygninger. Rådhuset er fra 1200-tallet, men i 1402-1404 blev det bygget om til dagens bygning, der er Nordeuropas flotteste monumentale rådhusbyggeri fra den tid.

    Rådhusets indretning er bevaret, og ikke mindst byrådssalen på 1. sal er smuk. Kælderhvælvingerne er indrettet til udstillinger, og nogle tider på året kan man komme ad vindeltrappen til toppen af tårnet.

     

    Tallinns Bymure
    Tallinna linnamüür

    Tallinn var i middelalderen omgivet af forsvarsmure, der udover selve muren bestod af byporte og hele 46 tårne. Bymuren havde en længde på omkring 4 kilometer, og den var 16 meter høj og 3 meter tyk. I dag er over 2 kilometer mur og 26 tårne bevaret, og man kan således se den mange steder i byen.

    Ved gaden Gümnaasiumi kan man se nærmere på en renoveret del af muren inklusive de tre bevarede forsvarstårne Nunnatorn, Saunatorn og Kuldjala Torn. Når man går rundt på anlægget føler man sig hensat til middelalderens befæstede by.

    En kort gang sydvest for de tre tårne ligger parken Toompark, hvor der er bevaret en lille stykke af byens voldgrav og de bastioner, der virkede som fremskudt fæstning uden for bymuren.

    Man kan naturligvis også vælge at følge den bevarede mur rundt om Tallins centrum. Det er en overkommelig tur, som giver et godt indtryk af en middelalderbys udseende for udefra kommende.

     

    Oleviste Kirik, Tallinn

    Sankt Olav Kirke
    Oleviste Kirik

    Sankt Olav Kirke er nævnt første gang i 1267, men den menes allerede bygget som et mindre kapel i begyndelsen af samme århundrede eller allerede i 1100-tallet. Kirken blev viet til Olav den Hellige, og den var centrum for Tallinns skandinaviske miljø allerede før den danske tid i Tallinn fra 1219.

    Ifølge en legende besluttede danskerne at bygge en stor kirke på stedet, og de igangsatte et mægtigt byggeri. På mystisk vis blev det arbejde, der var foregået om dagen, revet ned natten efter, og kirkebyggeriet kom ikke videre. En dag kom en stærk mand til byen og sagde, at det var djævlens værk, og at kun han kunne bygge kirken.

    Byen accepterede at betale ham 10.000 guldstykker for arbejdet eller gætte hans navn, inden kirken var kirken. Manden arbejdede for sig selv, og kirken skød hurtigt op, men på trods af en ansat spion kunne ingen gætte hans navn. Natten inden færdiggørelsen hørte spionen dog mandens kone synge til deres barn: ”Sov nu, mit barn, i morgen kommer Olav hjem med 10.000 stykker guld.”

    Netop da Olav skulle sætte en kors på kirkens top, råbte borgerne: ”Pas på, Olav, korset står skævt,” og det gjorde Olav så forskrækket, at han faldt ned. En slange og en tudse kom efter sigende ud af munden på ham, og alle tre blev til sten. Fortællingen kan ses på væggen af Mariakapellet/Maarja kabeli.

    Omkring år 1500 havde Sankt Olav Kirke gennem flere udbygninger nået en imponerende højde på 159 meter, og den var dermed verdens højeste bygning indtil 1625, hvor et lynnedslag ødelagde det høje tårn. Højden var et symbol på den rigdom, der var i byen; særligt i 1300-1500-tallene. Kirken menes med vilje også at være bygget højt, så den kunne virke som vartegn og sømærke for handelsbyen, der derved kunne ses på lang afstand.

    Gennem tiden er Sankt Olav Kirke i øvrigt blevet ramt af lynet mindst otte gange og nedbrændt tre gange. Hver gang er den blevet genopbygget, og i dag står den med et 123 meter højt tårn. De ældste overlevende dele er koret fra 1425 og Mariakapellet fra 1521.

    Et særligt virke havde kirken i årene 1944-1991. Her var tårnet indrettet som radiosendestation for den sovjetiske sikkerhedsorganisation KGB.

     

    Domkirken
    Toomkirik

    Tallinns domkirke er Estlands vigtigste protestantiske kirke, og den er en af tre endnu fungerende middelalderkirker i byen. Dens fulde navn er Jomfru Maria Domkirke/Neitsi Maarja Piiskoplik Toomkirik.

    Den originale trækirke på stedet blev opført af danskerne i 1219, og ti år efter startede dominikanermunke byggeriet af den oprindelige stenkirke på stedet. Den blev indviet til Jomfru Maria i 1240, og i 1433 blev kirken udbygget som en gotisk katedral. Under branden i byen i 1684 blev Domkirkens indre ødelagt, hvilket også inkluderede en del kunst- og kulturskatte i kirkerummet.

    Kirken blev dog genopført med en ny indretning, der blandt andet tæller estiske Christian Ackermans altertavle. Kirkens barokspir blev i øvrigt bygget på i årene 1778-1779.

    I kirken er der våbenskjold, mindeplader og gravsten fra 1200-1700-tallene. Der er begravet en del kendte personer her. Det gælder fx den tysk-russiske admiral og opdagelsesrejsende Adam Johann Ritter von Krusenstern/Иван Фёдорович Крузенштерн. Krusenstern var ekspeditionsleder på den første russiske verdensomsejling, der i årene 1803-1806 skulle styrke båndene og handelen mellem det europæiske Rusland, Fjernøsten og kolonien Russisk Amerika.

     

    Alexander Nevsky Cathedral, Tallinn

    Aleksander Nevskij Katedral
    Aleksander Nevski Katedraal

    Den russisk-ortodokse katedral blev bygget fra år 1900 som Tallinns største kuppelkirke. Den ligger højt placeret på højdedraget Toompea, hvilket gør den meget synlig i den estiske hovedstads skyline, hvor kirkens løgkupler er et karakteristisk indslag.

    Kirken blev opført i den russiske zartid af arkitekten Mikhail Preobrazhenski fra den nærliggende russiske millionby Sankt Petersborg, der på det tidspunkt var rigets hovedstad.

    Kirken er opkaldt efter helgenen Alexander Nevskij, der 5. april 1242 vandt Slaget på Peipussøen, der ligger på grænsen mellem Estland og Rusland og i dag hedder Peipsi järv/Чудское озеро. Slaget stod mellem Den Tyske Ordens katolske korsfarere, der ville overvinde hedninge og ortodokse kristne omkring Novgorod.

    Både udvendigt og indvendigt er Alexander Nevskij Katedral rigt udsmykket og et fornemt eksempel på en kirke for Estlands store russiske menighed. Kirken er et blandt andet et besøg værd for at opleve en række fine stiltypiske ikoner og mosaikker.

     

    Tallinn Tv-tårn
    Tallinna Teletorn

    Tallinn Tv-tårn er med sine 314 meter i højden et imponerende syn. Tårnet er opført i årene 1975-1980 i forbindelse med Sovjetunionens afholdelse af De Olympiske Lege i 1980. Tallinn lagde vand til sejlsportskonkurrencer, og tv-tårnet skulle distribuere tv- og radiosignalerne.

    Tårnet vejer 20.000 ton og er funderet i 8,5 meters dybde. Der var oprindeligt en åben restaurant i 170 meters højde på den platform, der er 38 meter i diameter. Den og udsigtsplatformen lukkede i 2007 for renovering, og i 2012 kunne genåbnes med både restaurant, observationsdæk og muligheden for at gå på kanten af tårnet i det fri; det sker ved det såkaldte EdgeWalk.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Tallinn her.

Andre seværdigheder

    Toompea Slot, Tallinn

    Toompea Slot
    Toompea Loss

    50 meter oppe over byen ligger Tallinns borg og slot på toppen af bakken Toompea, der ifølge legenden siges at være bygget op sten for sten af den mytologiske Linda. Linda har på denne måde givet navnet Lyndanisse, som Tallinn tidligere har været kendt som; Lyndanisse refererer på estisk til Lindas bryst.

    Selve borgen Toompea blev opført af danske korsriddere under kong Valdemar II i 1219 på fundamenterne af en estisk fæstning fra 900-tallet; det skete efter den danske konges succesrige færd, hvor det danske korsflag efter sigende faldt ned fra himlen og vendte krigslykken.

    Slottet hed tidligere Danskernes Borg, Taani Linn, der ud over først at huse danskere og siden estere og andre folk senere har givet navn til byen Tallinn. Borgen skiftede ejere et par gange, før danskerne i 1346 solgte den til Den Tyske Orden.
    Gennem århundrederne blev anlægget udbygget og ombygget flere gange af den kristne tyske orden, der blandt andet etablerede en slotskirke med kapitelhus og et ridderkollegium.

    Borgens tårne blev også anlagt i denne tid. Det 46 meter høje Lange Hermann/Pikk Hermann var det største af den befæstede borgs tårne, og det blev også benyttet som fængsel.

    I dag vajer Estlands flag fra Pikk Hermann. Af øvrige fæstningstårne kan man også se det slanke Pilsticker/Pilstickeri torn og det kraftigere Landskrone/Landskrone torn, mens Stür den Kerl blev revet ned i 1700-tallet for at give plads til slottets nye residensbygning.

    Rusland erobrede Tallinn fra svenskerne i 1710, og med russerne blev borgen udviklet til et egentligt residensslot. I årene 1767-1773 blev Toompea Slot således væsentligt udbygget. Det skete med stedets fine bygninger i rokoko, barok og klassicisme.

    Med Estlands selvstændighed i 1918 blev den daværende og nuværende estiske parlamentsbygning opført på det sted, hvor der tidligere havde ligget et kloster i Den Tyske Ordens tid. Den ydre stil er hovedsageligt i senbarok, mens det indre er udført i tidens ekspressionisme. Parlamentet stod færdigt i 1922, og i den sovjetiske tid var bygningen hjemsted for Den Øverste Sovjet i den estiske sovjetrepublik.

     

    Rådhuspladsen
    Raekoja Plats

    Raekoja Plats er Tallinns rådhusplads og centrum i den nedre gamle bydel. Allerede siden de første rådhusbygninger fra 1200-1300-tallet har der ligger en plads på stedet. Gennem tiden har den været Tallinns markedsplads, og det var også her, byens bødler tidligere forrettede deres gerning.

    Den meget hyggelige plads er fyldt med liv, og i sæsonen er her mange arrangementer og masser af fortovscaféer. Omkring pladsen kan man også se nogle af byens seværdigheder som fx det sengotiske middelalderrådhus og rådhusapoteket.

     

    Katariina Käik, Tallinn

    Katarina Passage
    Katariina Käik

    Den stemningsfyldte middelalderlige Katarina Passage går gennem et håndværks- og beboelsesområde med huse fra 1400-1600-tallene. Her er i sæsonen også arbejdende kunsthåndværkere. Navnet Katariina Käik kommer fra dominikanerklostret, der bar navnet Sankt Katarina.

     

    Helligåndskirken
    Püha Vaimu Kirik

    Denne kirke er Tallinns eneste bevarede originale middelalderkirke i sin form. Den er bygget allerede i 1300-tallet og stod færdig i dens enkle stil i 1360erne. Kun spiret er ikke fra denne tid.

    Inden for i kirkerummet er der bevaret et meget smukt interiør; blandt andet Berndt Notkes berømte alter fra 1483 og flere gotiske snedkerarbejder. Kirkens klokke er fra 1433 og den ældste i Estland, mens tårnets ur var det første offentlige ur i Tallinn.

    I 1531 skriv kirken sig i øvrigt ind i den estiske kulturhistorie, idet den første prædiken på estisk blev afholdt netop her.

     

    Estlands Historiske Museum
    Eesti Ajaloomuuseum

    Store Gilde var efter rådhuset den største verdslige bygning i Tallinns middelalderby. Huset blev opført i årene 1407-1417 som mødesal for det indflydelsesrige købmandslav, Store Gilde.

    Huset er i dag bevaret i original stand både ude og inde, og det huser Estlands Historiske Museum, der skildrer landet historie fra de ældste fund til dagens Estland. Bygningen danner også rammen for og beskrivelsen af Store Gilde og dets medlemmer, der gennem århundreder hørte til blandt byens politiske og økonomiske elite.

     

    Kiek in de Kök, Tallinn

    Kik i Køkkenet
    Kiek in de Kök

    Kiek in de Kök var i 1500-tallet det stærkeste kanontårn i Nordeuropa. Det 38 meter høje tårn er bygget i 1400-tallet med en diameter på 17 meter og med 4 meter tykke mure. Fra tårnet kunne man efter sigende se ind i nabobygningernes køkkener, hvoraf tårnets noget specielle navn kommer fra.

    Tårnet blev beskadiget i 1500-tallet, men genopført og indtil 1900-tallet anvendt som krudttårn. I dag er tårnet restaureret, så det står som i 1600-tallet. I murene kan man se nogle kanonkugler, og indenfor er der en udstilling om Tallinns historie og de væsentligste militære begivenheder i perioden fra 1200-1800-tallene.

     

    Frihedspladsen
    Vabaduse väljak

    Frihedspladsen i Tallinn er en af byens største og mest centrale pladser. Den er opkaldt efter den estiske frihedskamp i årene 1918-1920, som ledte til den første estiske selvstændighed.

    På frihedspladsen kan man se Uafhængighedssøjlen/Vabadussõja võidusammas, der er et stort kors på en glasklædt søjle. Korset er en gengivelse af det estiske frihedskors, der som orden blev stiftet i 1919. Monumentet blev allerede tænkt i 1930erne, men blev først indviet i 2009.

    Mod øst på pladsen ligger Sankt Johannes Kirke/Jaani kirik, der blev opført 1862-1867. Kirken er en sognekirke i den lutheranske kirke i Estland. Mod syd (Vabaduse väljak7) kan man se Tallinns bystyres administrationsbygning, der er opført som et af byens tidlige højhuse i 1877.

    I den sovjetiske tid var Vabaduse väljak opkaldt efter den sovjetiske sejr i 2. Verdenskrig og hed Võidu väljak. Dette navn kendes fra utallige andre byer i det tidligere Sovjetunionen.

     

    Bronzesoldaten
    Pronkssõdur

    Bronzesoldaten er en to meter høj statue foran en stenvæg, og det er et sovjetisk mindesmærke fra 1947. Monumentet blev rejst til minde om den sovjetiske befrielse af Tallinn under 2. Verdenskrig, og det blev indviet 22. september 1947, hvilket var treårsdagen for Den Røde Hærs indmarch i byen.

    Oprindeligt hed det Monumentet for Befrierne af Tallinn/Tallinna Vabastajate Monument og var placeret på et mere centralt sted i byen; på pladsen Tõnismägi. I 2007 blev monumentet flyttet til det nuværende sted på Tallinns krigskirkegård, og det er blevet omdøbt til et monument for de faldne under 2. Verdenskrig.

     

    Viru hotell & KGB Muuseum

    Hotel Viru er Tallinns første skyskraber. Det blev bygget 1969-1972 som byens førende hotel, der ikke mindst skulle trække finske turister til Tallinn. Hotellet blev som noget usædvanligt i Sovjetunionen opført af udenlandske firmaer; de var fra Finland.

    Officielt havde hotellet 22 etager, hvilket også var det tal, elevatorernes knapper gik til. Det var dog en offentlig hemmelighed, at sikkerhedsorganisationen KGB havde kontorer på 23. etage.

    Kontorerne bestod af både et almindeligt kontor og en lyttecentral, hvorfra man blandt andet overvågede en stor del af hotellets værelser. KGBs faciliteter blev først kendt i detaljer efter Estlands uafhængighed i 1991, og man har valgt at bevare rummene som museum.

    Der er faste rundvisningstider til besøget på 23. etage, hvor man også får bygningshistorie, anekdoter om Hotel Viru og fantastiske udsigter fra de udendørs terrasser, der er i højden.

     

    Linnahall, Tallinn

    Byens Hal
    Linnahall

    Da Moskva og Sovjetunionen skulle holde olympiske lege i 1980 blev Tallinn valgt som hjemsted for sejlsportskonkurrencerne, idet Moskva ikke ligger ved havet. Sejladserne blev afholdt i bydelen Pirita, men der blev også bygget en del andre faciliteter i forbindelse med afholdelsen af legene.

    Centralt i Tallinn ved havnen byggede man fx et kultur- og sportspalads i Lenins navn. Det er senere blevet omdøbt til Byens Hal. Det er interessant som anlæg med de omkringliggende pladser, idet det er et fornemt eksempel på storstilet sovjetisk byggeri i 1970erne. I dag bruges hallen til blandt andet koncerter.

     

    Frilandsmuseet
    Vabaõhumuuseum

    Dette er Estlands frilandsmuseum, som er anlagt i 1964 og breder sig på omkring 80 hektarer. Siden etableringen er en mængde gamle bygninger fra hele Estland hentet hertil. Her kan blandt andet opleve bondegårde, en kirke, en mølle og en original estisk sauna. Miljøer er genskabt tilbage til 1700-tallets Estland.

     

    KUMU, Estlands Kunstmuseum
    KUMU, Eesti Kunstimuuseum

    Allerede i 1933 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om et nybygget nationalt kunstmuseum i Estland. Det blev ikke til noget dengang, og 60 år senere udskrev man en ny konkurrence. Den blev vundet af finske Pekka Vapaavuori, hvis bygning efter fire års byggeri kunne slå dørene op for publikum i 2006.

    Navnet KUMU er en sammentrækning af ordet KUnstiMUuseum, der er estisk for kunstmuseum. På museet kan man dels se en permanent udstilling af estisk kunst fra 1700-tallet til i dag og dels forskellige løbende udstillinger.

     

    Rotermann Kvartal
    Rotermanni Kvartal

    Rotermann Kvartal er en bydel i Tallinn, der er opstået på det område, hvor der fra 1912 blev etableret en brødfabrik. Gennem både den russiske, estiske og sovjetiske tid var fabrikken af en betydelig størrelse, men efter Sovjetunionens opløsning lukkede fabrikken.

    De mange fabriksbygningen forfaldt herefter, og de blev anset som saneringsmodne. Dog blev først Estlands Arkitekturmuseum og senere en række andre af husene istandsat og ofte anvendt som dele af nye konstruktioner, der samlet set har givet liv til et nyt og arkitektonisk særdeles interessant.

    Her er butikker og kontorbygninger, der hver især bidrager til den særlige oplevelse af blandingen af 1900-tallets industri til dagens legen med nye materialer, design og overflader.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Tallinn her.

Ture fra byen

    Haapsalu, Estland

    Haapsalu

    Haapsalu er et yndet feriemål ved det estiske vestkyst. Varmt vand i havet og mudderbade er noget af det, der i århundreder har draget folk til byen, der også har en dejlig hyggelig atmosfære i gaderne.

    Tager man toget, kan man allerede ved ankomsten se, at byen er noget særligt. Stationen er en af Haapsalus seværdigheder, og den er kendt for sit lange og smukke perronhus.

     

    Paldiski

    Byen Paldiski er en havneby, der blev grundlagt under den svenske tid med navnet Rågervik. I 1700-tallet blev den en russisk flådebase, og fra 1762 gik den under navnet Den Baltiske Havn/Балтийский Порт, der på estisk blev til Paldiski, som er en omskrivning af den russiske udtale. Paldiski blev det officielle navn i 1933.

    Paldiski blev i 1962 en stor atomar sovjetisk ubådsbase, og byen blev af sikkerhedsårsager lukket for omverdenen; den blev først åbnet igen i 1994.

    I dag er Paldiski noget mindre end tidligere, idet mange russiske specialister og militærfolk er flyttet væk. Man kan dog tydeligt se konturerne af de mange installationer, der tidligere var aktive her, og byens kvarterer er hovedsageligt i typisk sovjetisk stil fra sin tid.

     

    Pärnu, Estland

    Pärnu

    Byen Pärnu er en af Estlands ældste og smukkeste byer. Den ligger ved havet i den nordligste del af Rigabugten og har gennem århundreder været en attraktiv handelsby. Siden 1830erne er turismen blevet udviklet, og det var åbningen af det første af Estlands sanatorier, der satte det hele i gang i 1838.

    Pärnus gamle bydel er meget smuk og hyggelig. Byen er en provinsby og har derfor også en afslappet atmosfære. De mange seværdige huse er hovedsageligt fra 1500-1800-tallene. Nogle huse har endda overlevet siden før branden i byen i 1533. Dette gælder fx huset på adressen Uus tn 3. Pärnu har også mange funktionalistiske huse, se fx det elegante hotel Rannahotell (Ranna puiestee 5), der ligger ved vandet.

    Læs mere om Pärnu

     

    Rakvere

    Byen Rakvere fik officielt købstadsrettigheder i 1783 og var dermed en by. Godset, der ejede jorden, blev kontaktet, og store dele af området blev købt i 1797 og udlagt efter den tids byplanlægningsprincipper.

    Den hyggelige hovedgade, Pikk, blev lagt umiddelbart øst for byens borg, og ved dens nordlige afslutning blev den nye bys administrationsbygning opført. Det skete med hjælp fra kejserinde Katarina II, og stilen er tidlig klassicisme med barokke elementer. Her lå byens magistrat, domhus og andre institutioner. Huset er i dag indrettet som udstillingsbygningen Rakvere Näitustemaja. Det er et centralt sted at starte en vandretur i byen.

     

    Helsinki, Finland

    Helsinki

    Den finske hovedstad Helsinki ligger særdeles smukt placeret med vand på tre sider og med en skærgård umiddelbart uden for bykernen. Naturskønheden bliver suppleret af 1800-tallets Helsinki og den moderne finske arkitektur, og de ting er noget af af det, der giver oplevelser under et besøg byen.

    På toppen af byen ligger byens to mest berømte kirker; den klassicistiske protestantiske katedral og den ortodokse Uspenskij-katedral. Kirkerne stammer begge fra Finland tid under Det Russiske Imperium, og rundt om dem breder det smukt planlagte 1800-talsby sig.

    De korte afstande mellem seværdighederne i centrum giver mulighed for spændende vandreture blandt bygninger fra 1700-tallet til i dag. Kirker, klassicisme, rekreative områder og moderne linjer er noget af det, der går igen fra gade til gade; alt sammen i en fin blanding.

    Navnet på hovedstaden er Helsinki eller Helsingfors, for byen og landet er tosproget finsk og svensk. På tværs af sprog nyder alle byen og omegnen med alt fra strande til de vidtstrakte sølandskaber mod nord og fine kystbyer og historiske seværdigheder som fx søfortet Sveaborg i.

    Læs mere om Helsinki

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Tidligere bosættelser

    Gennem resultatet af arkæologiske udgravninger er det anslået, at den menneskelige aktivitet i området omkring Tallinn begyndte for omkring 5.000 år siden. Det skyldes fund af forskellige typer keramik, der går tilbage til tiden omkring år 3000 f.Kr.

     

    Slaget ved Lyndanisse

    Der menes at have været opført en borg i området ved det nuværende Tallinn Toompea omtrent år 1050. Den gav grobund for yderligere aktivitet og var således begyndelsen til den fremtidige estiske hovedstad.

    Med 1200-tallet steg interessen for området fra både dansk og tysk side. Den kristne Tyske Orden gennemførte i denne tid nordlige korstog, og den danske kong Valdemar II søgte også ekspansion og sejlede med en flåde mod provinsen Revalia i den tidligere sommer i 1219.

    Den danske korshær bestod af kongen og blandt andet biskop Anders Sunesen af Lund, biskop Theoderik af Estland og ledere af vasalstater som fx Rügen. Efter deres landgang etablerede de lejr og fortet Castrum Danorum ved Lyndanisse. Esterne kaldte stedet for Danskernes Borg/Taani-linn, hvilket senere blev til Tallinn.

    Esterne forhandlede med danskerne, mens de samlede en angrebshær, der slog til fra fem forskellige retninger den 15. juni 1219. Den danske hær måtte flygte og biskop Theoderik blev dræbt, hvorved esterne troede, at de havde slået kong Valdemar II ihjel.

    Den danske hær var presset af angriberne, men anført af Vitslav I af Rügen blev der gennemført et hurtigt modangreb, der gav kongens korshær den fornødne tid til at omgruppere.

    Nu var det danskerne, der angreb, og ifølge legenden knælede biskop Anders Sunesen i bøn på en bakketop. Når han rakte armene mod himlen, rykkede danskerne frem, og med træthed måtte han sænke armene og derved stoppe fremrykningen.

    Hjælpere kom til, og de holdt biskoppens arme. Under de afgørende og mest intense tegn kom endnu et tegn. Gud sendte et rødt flag med et hvidt kors ned fra himlen, og det gav fornyet håb, kampgejst og sejr over esterne, og kongen besluttede, at fanen skulle være danskernes flag, hvilket det har været lige siden; med navnet Dannebrog.

    Danskerne opførte herefter en borg på Toompea, og biskop Andreas Sunesen blev den første danske regent i Tallinn. Kongen gav tilladelse til, at byen måtte anvende det kongelige våbenskjold, og derved bærer også dagens byvåben de tre blå løver på gylden baggrund.

     

    Købstadsrettigheder og handelsby

    I 1248 gav kong Erik IV Plovpenning Tallinn købstadsrettigheder med Lübeck som forbillede. Det bandt byen handelsmæssigt til de tyske Østersøbyer, og den voksende handel førte da også til, at Tallinn i 1285 blev medlem af områdets tyskdominerede Hanseforbundet.

    Købstadsrettighederne betød også, at der blev oprettet et bystyre i den lille by, der lå strategisk godt for handel mellem de tyske hansestæder og Rusland, hvor den dominerende by i området var nærliggende Novgorod. Tallinn var således en by i vækst, og den lå tillige på et strategisk godt sted.

    Tallinn var på trods af dansk styre en tyskdomineret by, hvor der hovedsageligt blev talt tysk, der også var det officielle sprog. Den estiske kultur trivedes, men det var i områderne uden for Tallinn.

     

    Den tyske tid

    I 1346 solgte den danske konge Tallinn og det nordlige Estland til den Tyske Orden, hvis guvernør flyttede ind på Toompea-højen som repræsentant for den livlandske del af ordenen. Bystyret fortsatte dog sit virke, medlemmerne her blev valgt blandt de mest velhavende, ofte købmænd.

    Tallinns handels- og bymæssige udvikling blev fra denne tid tysk påvirket gennem flere århundreder. Byen blomstrede og havde hurtigt fået varehusrettigheder, der gjorde den til transitsted og. Det gav ny vækst og flere arbejdspladser; blandt andet grundet købmændenes forpligtelse til at tilbyde varer i enten Tallinn, Riga eller Pärnu for at kunne handle med Rusland.

    En af Tallinns konkurrenter i området var Visby på Gotland. Da den blev ødelagt af danskerne i 1361, betød det en yderligere dominerende position for byen på den estiske nordkyst.

    Indbyggertal var stigende. Det voksede fra omkring 1.000 i år 1300 til 6.000-7.000 senere i middelalderen, og de nye borgere kom hovedsageligt fra landbefolkningen, der flyttede til byen grundet de gode jobmuligheder hos købmænd og på værksteder.

    Den gamle 1200-talsby havde mure, der kun gik rundt om et lille område ved byens rådhus, voksede. Med en ny bymur og mange institutionelle bygninger som fx rådhuset og lavhuse, blev byens areal forøget kraftigt, hvilket var i takt med den økonomiske og befolkningsmæssige udvikling.

    Efter en større brand i 1433 startede endnu en større udbygning. 1400-tallet var da også højdepunktet for Tallinn som hansestad, hvor blandt andet det 159 meter høje spir på Sankt Olav Kirke blev opført. Herefter mistede byen gradvist sin store betydning; lige som Hanseforbundets magt blev stadigt mindre.

     

    Sverige kommer til

    I 1520erne kom reformationens tanker til Tallinn og Estland, der stadig var under Den Tyske Ordens styre. Ordenen var katolsk, og det var ikke holdbart med et katolsk styre i et protestantisk land.

    Med Den Livlandske Krig i årene 1558-1583 kom Østersømagterne til at kæmpe om og i det estiske område. Tyske Gotthard von Kettler bad både Gustav Vasa og den efterfølgende kong Erik XIV om hjælp, men hans krav var for høje. Erik XIV lovede imidlertid Tallinn beskyttelse mod, at byen efter krigen ville blive svensk.

    Von Kettler havde etableret en polsk garnison på borgen i Reval, som Tallinn hed i denne tid. Svenskerne tvang polakkerne til at kapitulere, og i 1561 blev Tallinn svensk; en status der varede i flere end 150 år.

    Det svenske Estland blev stadfæstet med Freden i Stettin i 1570; en fred hvor Danmark kom tilbage til Estland med områderne Wiek og Ösel.

    I begyndelsen var der fortsat kampe om området; fx måtte Tallinn og svenskerne forsvare sig mod belejringer fra russisk side i 1570-1571 og igen i 1577.

    I perioden etablerede svenskerne Estland i landet Sverige som ny administrativ enhed med Tallinn som hovedstad. Således var der udpræget selvstyre, og handelsrettighederne fortsatte også som i den tyske tid. En forskel var naturligvis det formelle styre, hvor den svenske generalguvernør som kongens repræsentant var øverste myndighed.

    Tallinns gamle bydel var kommet velbevaret gennem den Livlandske Krig, men pestepidemien i 1602-1603 og den store brand i 1684 på Toompea satte byens udvikling tilbage. 1600-tallet bød dog også så positive ting; der blev fx oprettet et gymnasium, og der blev trykt bøger på estisk.

     

    Store Nordiske Krig og russisk Estland

    De svenske konger havde held med reformer i Sverige. Et eksempel var ophævelsen af livegenskabet, som også blev forsøgt i det svenske Estland. Her var adelen dog stærk og modsatte sig reformviljen.

    Den Store Nordiske Krig i 1700-1721 tog hårdt på Tallinn, der blev ramt af sult og sygdomsepidemier. I 1708-1710 faldt indbyggertallet fra 10.000 til 2.000.

    I 1710 blev byen indtaget af Rusland med Peter I i spidsen. Den russiske hær vandt kampene, og med krigsafslutningen om Freden i Nysted blev Tallinn som en del af de tre svensk-baltiske provinser Svenska Estland, Svenska Livland og Svenska Ingermanland formelt gjort til en russisk besiddelse. Det nuværende Estland er senere dannet af Svenska Estland og den nordlige del af Svenska Livland.

    Ruslands overtagelse af Tallinn medførte nye investeringer; fx lod Peter den Store Tallinns havn udbygge i årene 1714-1722, og et værft blev hurtigt etableret. Desuden blev bystyret og byens rettigheder endnu en gang opretholdt. Dette varede indtil 1800-tallet, hvor en større integration i det russiske rige begyndte. Tallinns magistrat blev nedlagt i 1889.

    I 1800-tallet blev der bygget fabrikker i byen, og i 1870 blev den baltiske jernbane anlagt; den forbandt Tallinn med imperiets hovedstad Sankt Petersborg. Økonomien og kulturen blomstrede. Blandt andet blev flere teatre opført, og mod slutningen af århundredet stig indbyggertallet fra 44.000 til 160.000 i 1881-1917.

     

    Sovjetunionen

    Den estiske bevægelse for lokalt styre begyndte for alvor med valget af den første estiske borgmester i Tallinn i 1906. I begyndelsen af 1918, da den russiske revolution også havde rystet de politiske strukturer i Tallinn, proklamerede Estland sin uafhængighed 24. februar og blev efterfølgende invaderet af Tyskland. Efter 1. Verdenskrigs afslutning blev krigen i stedet en krig for estisk selvstændighed fra Sovjetunionen, og med fredstraktaten i Tartu den 2. februar 1920 blev den uafhængige republik Estland udråbt med Tallinn som hovedstad.

    Manglen på adgang til det russiske marked fik negative konsekvenser for økonomien. Først i slutningen af 1930erne kom væksten tilbage, og få år senere brød 2. Verdenskrig ud. I 1940 annekterede Sovjetunionen den unge republik, som dermed blev til Den Estiske Sovjetrepublik. Da krigen bredte sig til Sovjetunionen i 1941, blev landet besat af Tyskland i årene 1941-1944. Under bombardementerne gik mange bygninger tabt; dog skete der kun relativt beskedne ødelæggelser i den gamle bydel.

    Da tyskerne var på retræte i 1944, annekterede Sovjetunionen atter Estland, som de følgende årtier blev integreret i den store union. Endnu en gang var det var Tallinn som hovedstad.

    Gennem den sovjetiske tid var de baltiske lande forholdsvis velstående, og det gjaldt også for Estland og Tallinn. Der skete fx et industrielt boom i byen i denne periode, som medførte en kraftig stigning i indbyggertallet til cirka 500.000.

    Kulturelt blev Tallinn en del af verdensbegivenheden, som De Olympiske Lege i 1980 var. Legene blev holdt i Moskva, mens de olympiske sejlsportskonkurrencer foregik på vandet fra området Pirita ved Tallinn. Store anlæg og byggerier blev gennemført til lejligheden.

     

    Tallinn i dag

    I august 1991 blev et uafhængigt Estland endnu en gang udråbt, hvorved Tallinn igen blev hovedstad i sit eget land. Den status gav nye muligheder, og gennem de seneste årtier er der igen investeret store beløb i udviklingen af byen, som har fået utallige moderne bygninger i glas og stål.

    Store arealer er blevet udviklet med nye forretningscentre, butikker, hoteller og andre bygninger, som giver en skarp og spændende kontrast til den gamle by, der står som den nærmest har gjort siden middelalderen.