Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tartu er Estlands næststørste by, og den ligger inde i landet ved floden Emajõgi. Med omkring 100.000 indbyggere er byen en del mindre end hovedstaden Tallinn, men Tartu bliver alligevel omtalt som landets intellektuelle hovedstad. Det skyldes, at flere vigtige institutioner ligger her; fx Tartu Universitet, der blev grundlagt som landets første i 1632.

Det var også i Tartu, at de traditionsrige estiske sangfestivaler så dagens lys første gang, hvilket skete i 1869. Der blev holdt fire sangfestivaler i byen, før arrangementerne flyttede til Tallinn. I Tartu kan man også se det første estisk-sprogede teater i landet, Vanemuine, som eksempel på, hvorfor byen har en særlig betydning for den estiske kultur.

Tartu er ligeledes sæde for Estlands nationalmuseum, der er indrettet i en interessant moderne bygning, som blev åbnet i 2016 for enden og nærmest som en integreret del af startbanen på en tidligere sovjetisk militærlufthavn. Nationalmuseet er et fremragende sted at opleve estisk kulturhistorie og folkekunst, og der er også en smuk park ved museet, som ligger ved palæet Raadi.

Man skal selvfølgelig også nyde i tur i gaderne i Tartus gamle bydel. Man kan starte på rådhuspladsen, Raekoje plats, hvor byens elegante rådhusbygning ligger. Tæt herpå ligger den smukke universitetsbygning i nyklassicisme og Johannes Døberen Kirke, der blev opført fra 1300-tallet. Man kan også gå en dejlig tur til ruinen af Tartus katolske domkirke, der blev ødelagt under reformationen i 1525.

Ture fra byen

    Ivangorod Borg

    Narva

    Narva er Estlands østligste by og en by, der i dag ligger på den estiske side af den estisk-russiske grænse. Sådan har det dog ikke altid været, idet området har skiftet hænder mange gange gennem historien. Som andre steder i Estland er der også dansk historie i Narva. Byens borg blev etableret under det danske styre i 1200-tallet, og omkring borgen voksede en landsby frem, som fik tildelt lybsk ret af kong Valdemar IV.

    Siden da har Narva bl.a. tilhørt den liviske orden, Sverige og Rusland, som alle satte sig præg på den strategisk velbeliggende by. Handlen blomstrede under Hansetiden, men efterfølgende var det særligt svenskerne, da byggede Narva. Næsten hele byen brændte i 1659, og herefter genopbyggede Sverige byen, og denne gang kun med stenhuse.

    Læs mere om Narva

     

    Kadriorg Castle, Tallinn

    Tallinn

    Den estiske hovedstad Tallinn er en enestående by i Europa med sit bevarede middelaldercentrum, hvor man føler en århundredgammel stemning blandt de mange bygninger, der er opført i ikke mindst 1400-1500-tallene, hvor handel bragte store rigdomme til byen.

    Bydelen bag Tallinns høje mure er et pragtfuld virvar af gader, stræder, gyder og pladser, hvor afstandene er små og oplevelserne store. Det er denne del af Tallinn, de fleste turister kommer hertil for at se, men områderne omkring middelalderbyen har også meget at byde på af nyere arkitektur.

    Tallinns gamle rådhus, Sankt Olav Kirke, der engang var verdens højeste bygning og de over to kilometer lange bymure, der heldigvis er bevaret fra en nu svunden tid, er nogle af de mange højdepunkter. Den russiske Alexander Nevskij Kirke og slotsområdet er også et must i byen.

    Læs mere om Tallinn

Tilmeld dig vores nyhedsbrev