Se på kortet
Ulitsa Suvorova, 20, Chernyakhovsk, Kaliningradskaya oblast', Rusland, 238150
Læs om byen
Tjernjakhovsk, der skrives Черняховск på russisk, er en by i den russiske eksklave Kaliningrad. Dens historie går tilbage til 1337, hvor riddere fra Den Tyske Orden grundlagde Insterburg på stedet, hvor der tidligere havde ligget preussiske fæstningsværker. Insterburg blev ødelagde flere gange, som det blandt andet skete grundet polske angreb i 1457.
I 1525 blev Insterburg en del af Preussen, der dengang var et hertugdømme. Preussen blev et kongerige i 1701, og i 1732 inviterede kong Wilhelm I protestantiske flygtninge fra Salzburg til at bosætte sig i Insterburg, der grundet pest havde mistet en del af sin befolkning. Senere blev byen en del af det russiske kejserrige og eksklaven Østpreussen, før området blev russisk efter 2. Verdenskrig.
Det var ved den lejlighed, at byen fik sit nuværende navn. Den blev opkaldt efter den russiske general Ivan Tjernjakhovskij, der havde kommandoen over tropperne, der som de første fra Sovjetunionen kom til det tyske Østpreussen. Siden da har byen været en del af først den russiske sovjetrepublik og siden Den Russiske Føderation.
Der er flere ting at se i Tjernjakhovsk, hvor en del bygninger stadig står fra byens tyske tid. Man kan se flere kirker som fx Sankt Michael Kirke/Свято-Михайловская церковь fra 1883 og Sankt Bruno Kirke/Храм Святого Бруно fra 1902.I byens centrum ligger også ruinen af Insterburgs gamle borg, og få kilometer fra byen kan man se Georgenburg Slot/Замок Георгенбург, der blev grundlagt i 1264 og derved tidligere end Tjernjakhovsk.
Der er naturligvis også noget at se i det moderne russiske bybillede, hvor Leninpladsen/Площадь Ленина er et godt sted at starte en spadseretur. På pladsen kan man se byens monument til den sovjetiske statsleder Lenin, og herfra kan man også se rytterstatuen af Barclay de Tolly, Памятник Барклаю де Толли, der var en russisk feltmarskal fra napoleonskrigene. Tæt herpå kan man besøge byen historiske museum, Музей истории Черняховска.