Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Toulon er en af de større byer langs den franske Middelhavskyst, og området har været beboet af græske kolonister allerede fra 600-tallet f.Kr. Gennem tiden har byen udviklet sig kraftigt, og blev en del af Frankrig i 1486 sammen med regionen Provence. Otte år senere initierede kong Karl VIII anlægget af den flådehavn, der fortsat har hjemme i Toulon. I 1524 blev Toulons havn forstærket med byggeriet af fæstningen Tour Royale, og gennem 1500-tallet var der løbende kampe i og om byen.

Louis XIV ville gøre Frankrig til en magtfaktor på Middelhavet, og han lod militæringeniøren Vauban befæste Toulon og dens havn. Senere blev Toulon berømt for at være scene for Napoleons succesrige belejring i 1793, hvor han og Frankrig overvandt briterne. I midten af 1800-tallet blev befæstninger og dele af byen saneret og udbygget.

I dag kan man opleve en spændende gammel bydel med hyggelige gader, pladser, springvand og markeder, hvor man kan købe provencalske varer. Bydelen ligger mellem Toulons havn og Boulevard de Strasbourg, og her kan man bl.a. se byens katedral, Cathédrale de Notre-Dame-de-la-Seds, der blev opført fra år 1096.

Katedralen stod først færdig i 1700-tallet, og derfor er den arkitektonisk bygget i forskellige stilarter. Der er flere kunstværker i kirken som fx den barokke alteropsats. Tæt på katedralen kan man se byens gamle markedshal, Halles Municipales, der blev åbnet i fin art deco-stil i 1929. Hallen er i dag indrettet som gourmetsted med forskellige caféer og spisesteder.

I den nyere del af centrum kan man se Georges-Eugène Haussmanns nærmest parisiske byplanlægning omkring pladsen Place de la Liberté, der i sig selv blev udlagt i 1852 som en del af denne tids store sanering af byens centrum. På pladsen er der forskellige kendte bygninger som fx Grand Hotel fra 1870, der ligger på nordsiden af Place de la Liberté, og som i dag huser Théâtre Liberté.

På pladsen kan man også se Fontaine de la Féderation, der er et smukt springvand fra 1890. Man kan også se andre springvand på en spadseretur i Toulon. Mange springvand blev anlagt i slutningen af 1600-tallet og kan ses på bl.a. mindre pladser i den gamle bydel. Man kan også se byens opera, Opéra de Toulon, der blev opført som den største i landet uden for Paris og åbnet i 1862.

Man kan også gå en tur øst for centrum, hvor man kan se Porte d’Italie, der var en af de byporte, som Vauban etablerede, da han i 1678 påbegyndte befæstningen af Toulon. Man kan også besøge flere museer som fx Musée national de la Marine, der beskriver historien om den franske flåde i Toulon. Man kan lære mere om Toulons historie på bymuseet Musée du vieux Toulon et de sa région, og lidt syd for byens ligger fæstningstårnet Tour Royale fra 1514-1524 ved indsejlingen til Toulons havn.

Et andet velbesøgt udflugtsmål er bjerget Mont Faron, der dominerer landskabet omkring Toulon med en højde på 584 meter. Man kan komme til toppen med en svævebane, der giver en fantastisk udsigt over byen, havet og området omkring Toulon. Det samme får man naturligt nok, når man står på Mont Faron.

Ture fra byen

    Cathedral de la Major, Marseille

    Marseille

    Den sydfranske storby Marseilles historie og seværdigheder er koncentreret omkring byens gamle havn, der var et naturligt sted for græske kolonister, som anlagde deres første by i området netop her. Det var omkring år 600 f.Kr., og siden da har flere andre middelhavskulturer sat præg på byen. Den historie kan blandt andet opleves på museet MuCEM, der er etableret tæt på nogle af de store fæstningsværker ved havneindløbet.

    Fort Saint-Jean og Fort Saint-Nicolas ligger overfor hinanden som et symbol på den franske kongemagt, der etablerede anlæggene for at kunne kontrollere den rebelske by, der siden hen har lagt navn til den franske nationalsang; La Marseillaise.

    Marseille er også en by med spændende og smuk arkitektur. Byens domkirke fra 1800-tallet står smukt i nybyzantinsk inspiration ved siden af den gamle kirke, der blev opført 800 år tidligere i romansk stil. I nyere tid har den schweiziske arkitekt Le Courbusier sat sit præg på en af forstæderne til Marseille med sit design af La Cité Radieuse, der med nytænkning satte nye standarder for boliger.

    Læs mere om Marseille

     

    Aix-en-Provence, Frankrig

    Aix-en-Provence

    Aix-en-Provence er en by i det sydlige Frankrig, som emmer af provencalsk stemning. I de små gader falbyder den ene maleriske scene sig efter den anden. Gamle palæer og kirker, skyggen under de mange platantræer, hyggelige pladser og alle byens fontæner er blot nogle af de ting, man hurtigt lader sig imponere af. Aix-en-Provence er også kendt som maleren Paul Cázannes hjemby, og i mange gader i centrum kan man se nogle metalplader i fortovet, som alle er mærket med et stort "C". De viser vejen gennem byen, som Cézanne med hans værker kunne have gået.

    Gaden Le Cours Mirabeau er Aix-en-Provences pragtgade. Den blev anlagt i 1649, og man kan gå ad den i platantræernes skygge. Bygningerne langs Le Cours Mirabeau stammer hovedsageligt fra 1600-1700-tallene, og man kan bl.a. se palæerne Hôtel de Villars fra 1710, Hôtel Isoard de Vauvenargues fra 1710, Hôtel d'Arbaud-Jouques fra 1730 og Hôtel Forbin fra 1656. På gadens midte er der tre fontæner. Fra pladsen Place de la Rotunde er det La Fontaine de Neuf Canons fra 1691, La Fontaine d'Eau Chaude fra 1734 og La Fontaine du Roi René fra 1819. Det store springvand på Place de la Rotunde blev anlagt i 1860, og dets figurer symboliserer retfærdighed, landbrug og kunst.

    Læs mere om Aix-en-Provence

     

    Cannes, Frankrig

    Cannes

    Cannes er en berømt og mondæn badeby, der ligger på den franske riviera. Cannes er blandt andet kendt for byens filmfestival, men der er også meget andet at komme hertil for. Byens historie går tilbage til bosættelsen Aegitna i 100-tallet f.Kr., der opstod som en fiskerlandsby. Senere fik byen navnet Canua, hvorfra det nuværende Cannes kommer. Byen blev befæstet med en borg i 1035, og i slutningen af samme århundrede blev der etableret fæstningstårne på Îles de Lérins, som ligger i havet ud for Cannes.

    Cannes blev gennem århundreder styret af munke indtil cirka 1530, hvor byen blev uafhængig. Cannes udviklede sig i relativ fred, men gennem 1700-tallet forsøgte både England og Spanien af opnå kontrol med Îles de Lérins, men deres forsøg blev slået tilbage af Frankrig. I 1830erne byggede Henry Brougham en villa her, og hans indsats tiltrak folk fra det engelske aristokrati, som også opførte vinterresidenser. Det satte gang i Cannes’ turisme med etableringen af hoteller, kasinoer, veje og jernbaner, der gjorde byen populær og lettilgængelig. Gennem 1900-tallet fortsatte udviklingen med byggerier som Carlton og Le Majestic, og i 1946 blev byens filmfestival grundlagt.

    Læs mere om Cannes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev