Se på kortet
Trojičné námestie, Trnava, Slovakiet
Læs om byen
Trnava er en by, der ligger ved floden Trnávka i det vestlige Slovakiet. Byen udviklede sig som markedsby, fordi stedet lå på to større krydsende handelsveje, og Trnava opnåede i 1238 stadsret som den første by i det nuværende Slovakiet. I 1541 blev byen ærkebispesæde, hvilket naturligvis øgede dens vigtighed, og i 1635 åbnede Trnava Universitet. Både ærkebiskoppen og universitetet flyttede dog til hhv. Budapest og Esztergom i starten af 1800-tallet, og det bremsede udviklingen i Trnava, der senere oplevede en stor industrialisering.
I dag kan man nyde en hyggelig og velbevaret gammel bydel i Trnava. Bydelen defineres af de gamle bymure, der for en stor dels vedkommende stadig står i byens gader. Bag murene ligger pladsen Trojičné námestie som Trnavas centrum. Her kan man se tårnet Mestská veža, der blev opført som brandtårn og som udsigtstårn som en del af forsvaret mod eventuelle angreb fra de muslimske osmanner. På pladsen står Treenighedssøjlen, der blev rejst i barok stil i 1695.
Trnava er også kendt for byens mange kirker. En af de mest seværdige er Skt. Nikolaj Domkirke, der blev bygget 1380-1421, og som var ærkebispesæde gennem flere århundreder. Hertil kommer Johannes Døberen Katedral, der var den første større barokbygning, der blev opført i Slovakiet. Kirken blev opført fra 1629, og det er et imponerende værk udvendigt og indvendigt, hvor man kan se en overdådig udsmykning og et fornemt hovedalter fra 1640.
Man kan også blot tage en spadseretur rundt omkring i Trnavas gader, hvor der er mange fine borgerhuse, flere kirker, klostre og forskellige monumenter. Der er også to synagoger, som begge blev bygget i slutningen af 1800-tallet. Det kan også anbefales at gå en tur rundt langs de gamle bymure. Turen er omkring tre km lang, og i sin tid var der en voldgrav og fire byporte. Mod vest kan man se den store Bernolák-port og en stor park, hvor voldgraven tidligere lå.