Se på kortet
Domtoren, Domplein, Utrecht, Holland
Læs om byen
Utrecht er en af Hollands største byer, og den ligger som en del af det befolkningsrige Randstad-område. Byens historie går tilbage til romerne, som i cirka år 50 anlagde et fort her, som blev kaldt Traiectum. Fortet fik også tilnavnet Ultra for at skelne det fra andre forter, og Ultra Traiectum blev med tiden til Utrecht. I 696 etablerede Sankt Willibrord et religiøst centrum på det forladte romerske fort med to kirker, og Willibrord blev Utrechts første biskop. Byen voksede, og i 1122 tildelte den tysk-romerske kejser Utrecht stadsret, og derved kunne borgerne bl.a. opføre en bymur.
Der blev opført mange byhuse af sten i tiden derefter, og domkirken blev opført fra 1254 i den blomstrende handelsby. Flodarmen af Rhinen gennem byen blev dog mindre sejltur, og det betød, at handelen flyttede til primært Amsterdam. Utrecht beholdt dog sin religiøse betydning. Senere blev Freden i Utrecht indgået i byen i 1713, og i de seneste århundreder er Utrecht vokset med industrialiseringen.
I dag er Utrecht er by med et stemningsfuldt centrum og mange seværdigheder. Man kan starte en rundtur i den overskuelige bymidte på Domplein, der er en plads, som bogstaveligt talt skærer gennem byens planlagte, men ufuldendte katedral. På den ene side ligger Domtoren, der med 112,5 meter er Hollands højeste kirketårn. Domtoren blev opført 1321-1382 og er et vartegn for Utrecht. På den anden side af pladsen ligger katedralen Domkerk, der engang var landets største kirke.
Domkerk blev opført fra 1254 til 1500-tallet, men i 1674 ødelagde en storm kirkeskibet, der aldrig er blevet genopbygget. Derfor står kirketårnet isoleret fra resten af domkirken. Der har flere gange været planer om at genopbygge kirken, men det er ikke sket, og i stedet kan man i Dompleins belægning se omridset af den historiske Domkerks omfang.
Tæt på Domkerk kan man se flere andre store kirker fra Utrechts lange historie som kirkeligt centrum. I gaderne kan man fx besøge Pieterskerk, der er en af byens ældste kirker. Pieterskerk blev opført fra 1039 med indvielse i 1048. Siden da er den ombygget flere gange, men man kan fortsat se en del fra den oprindelige romanske kirke. Janskerk er en anden af Utrechts centralt beliggende kirker. Den blev opført samtidigt med Pieterskerk, men står i dag med en væsentlig ombygning fra 1500-tallet, og derfor kan man se et romansk kirkeskib med et gotisk kor.
Man bør også se Sint-Willibrordkerk, der står som en af Hollands smukkeste kirker i 1800-tallets nygotiske stil. Kirken blev opført 1875-1877 og står med et fornemt kirkerum, hvor der bl.a. er imponerende glasmosaikvinduer. Oprindeligt lå der også en femte middelalderkirke i byen, Mariakerk, men den blev revet ned i 1800-tallet. På sydsiden af Mariaplaats kan man dog se noget af den gamle klostergård, der lå ved Mariakerk.
I Utrecht er der også meget anden at se end byens kirker. Kanalen Oudegracht løber gennem Utrechts centrum, og langs den er der nogle smukke kanalmiljøer. Man kan bl.a. se Oudegracht ved pladsen og broen Stadhuisbrug, der ligger foran Utrechts rådhus. Rådhuset blev opført i nyklassicisme med tempelfront i årene 1826-1830. I byen kan man også se nogle spændende bygninger fra nyere tid.
På pladsen Neude ligger byens gamle hovedpostkontor, der blev opført 1919-1924 i et af de fineste eksempler på ekspressionismen fra Amsterdamskolen, der arkitektonisk var et modsvar på historicismen. Den store indvendige sal er særligt imponerende. Mod sydøst i byen kan man se Rietveld Schröderhuis, der er et hus, som blev bygget i 1924 efter Gerrit Rietvelds design. Arkitekturen følger kunstbevægelsen De Stijl, der blev grundlagt i Holland i 1917. Huset er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.
I Utrecht er der også flere spændende museer. Ved siden af den katolske domkirke, Sint-Catharinakathedraal, kan man besøge Museum Catharijneconvent, der er et museum for religionshistorie og religiøs kunst. Her er mange fine ting fra middelalderen til i dag, som beskriver kristendommen i Holland. Man kan også se kunst på Centraal Museum Utrecht, der er et museum med en stor variation i samlingerne.
Her er værker af gamle mestre, moderne kunst, samtidskunst, design, mode m.v. I Utrecht finder man også Nederlands Spoorwegmuseum, der er Hollands jernbanemuseum. Museet blev grundlagt i 1927 og blev siden flyttet til den nedlagte banegård, Maliebaanstation, hvor man i naturlige omgivelser kan se mange eksempler på materiale fra landets jernbanehistorie.