Se på kortet
Zürich, Switzerland
Læs om byen
Storbyen Zürich er på samme tid hyggelig, elegant og storslået med smukke og vidtstrakte naturomgivelser, der allerede starter midt inde i bykernen, som mange steder er en skøn labyrint af middelalderstræder.
Zürich har sine kirker med domkirken Großmünster, Sankt Peter med den store urskive og Fraumünster med Chagalls glaskunst i spidsen. Her er også en lang række museer med alt fra schweiziske ure til legetøj og international kunst.
Shopping er der masser af i Zürich. Hovedstrøget Bahnhofstraße og de mange smalle gyder og stræder, der ligger i kvartererne omkring floden Limmats centrale løb, er fremragende steder at gå på jagt efter de gode fund og spisesteder.
Når det gælder naturen, er Zürichsøen et oplagt udflugtsmål. Fra Bürkli Platz er der mange valgmuligheder af sejlture, der alle giver et fint kig på byens skyline med kirketårnene samt de omkringliggende bakker og bjerge. I horisonten mod syd ligger Alperne med de mange toppe.
Både Alperne og Zürich kan i klart vejr også beundres fra tårnet på Uetliberg eller efter en svævebanetur til toppen af Felsenegg; begge ligger i kort afstand fra Zürichs bymidte. En tur kan også gå til spændende byer som Luzern og Winterthur.
Topseværdigheder
Großmünster
Großmünster er en protestantisk domkirke i romansk stil. Den afløste en tidligere kirke, der var opført under de franske karolinger. Ifølge legenden opdagede Karl den Store på dette sted gravene for Felix og Regula, der er byens martyrer, og i den anledning grundlagde han klostret Großmünster.
Dagens kirkebygning blev opført fra omkring år 1100, og den blev indviet omkring 1220. I 1520 blev Großmünster arnestedet for den schweizertyske reformation anført af Huldrych Zwingli og Heinrich Bullinger, som prædikede herfra.
Großmünsters karakteristiske tårnafslutninger med afrundinger blev bygget på de eksisterende 1400-talstårne i perioden 1781-1787, og de danner nu et af de kendteste motiver i Zürichs skyline. Af seværdigheder kan man se den interessante romanske krypt, Reformationsmuseet/Reformationsmuseum, der er indrettet i det tilhørende kloster, og korets glasmosaikker, der blev udført i 1932 af den schweiziske kunstner Augusto Giacometti.
Schweiz’ Nationalmuseum
Schweizerisches Landesmuseum
Det schweiziske nationalmuseum er smukt beliggende ved siden af Zürichs hovedbanegård mellem de to floder Sihl og Limmat. Museet blev opført i 1898 i historistisk stil af arkitekten Gustav Gull. Det karakteristiske tårn er en kopi af byporten i Baden og hører til blandt Zürichs vartegn. Samlet ligner museumskomplekset nærmest et slot, og inspirationen kommer da også fra franske renæssanceslotte.
Landesmuseum rummer landets største samling af schweizisk kulturhistorie. Her er alt fra arkæologiske fund fra romertiden til genstande fra dagens Schweiz. Nord for museet ligger der i øvrigt et dejligt parkområde, der giver mulighed for en skøn spadseretur langs floden Limmat.
Polybahn
Funicularen Polybahn er et transportmiddel, der siden 1889 har forbundet det centrale område ved floden Limmat og Zürichs hovedbanegård med de højereliggende gader mod øst. En tur med Polybahn er 176 meter lang og tager omkring 100 sekunder. Man bliver transporteret 41 meter op i højden i de kabeltrukne vogne.
Navnet Polybahn kommer fra den polytekniske højskole, der i dag hedder ETH Zürich. Den ligger ved toppen af banen og hed tidligere Eidgenössisches Polytechnikum. I de første otte år af banens levetid, var den drevet af vand. En ballasttank blev fyldt ved toppen af banen og tømt ved bunden. På den måde kunne de to forbundne vogne hive hinanden frem og tilbage.
Siden 1897 har Polybahn været elektrificeret. Indtil 1996 kørte de originale vogne, og da de blev udskiftet, blev de nye bygget i et udseende, der har tydelig historisk inspiration.
Museum Rietberg
Museum Rietberg udstiller en fornem samling af primært afrikanske, amerikanske og asiatiske kunstgenstande. Udstillingen er en oplevelse i ikke-europæisk kunst, og de mange fine effekter strækker sig tidsmæssigt fra hedengangne kulturer til tæt på vor tid.
Museet ligger i det grønne område Rieterpark, hvor først Wesendonck- og siden Rieter-familien satte deres præg med byggeriet af villaer. Hovedbygningen hedder Villa Wesendonck, og den er fra 1857. Her boede Richard Wagner en overgang som gæst, og hans kærlighed til husets frue gav inspiration til hans værker Wesendonck-Lieder og Tristan & Isolde. Siden 1945 har stedet været ejet af byen Zürich, og den moderne hovedbygning, Smaragd, blev opført i 2007.
Heidi Weber Hus
Heidi Weber Haus
Den verdensberømte arkitekt Le Corbusier var en af de mest indflydelsesrige schweiziske arkitekter i 1900-tallet. Hans sidste værk og det eneste i hans hjemland er Heidi Weber Haus, der stod færdigt i 1967, hvilket var to år efter arkitektens død. Hele anlægget er fra Le Corbusiers hånd, og det kan derved ses som et stort kunstværk.
Heidi Weber Haus blev opført i beton, glas og stål, og Le Corbusier anvendte ydre, farvede flader som en væsentlig del af designet. Navnet Heidi Weber kommer fra den kunstsamler og mæcen, der tog initiativet til opførelsen af udstillingsbygningen. I dag er huset fortsat et museum, Centre Le Corbusier, hvor der er fokus på arkitektens tanker og arbejde.