Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Storbyen Zürich er på samme tid hyggelig, elegant og storslået med smukke og vidtstrakte naturomgivelser, der allerede starter midt inde i bykernen, som mange steder er en skøn labyrint af middelalderstræder.

Zürich har sine kirker med domkirken Großmünster, Sankt Peter med den store urskive og Fraumünster med Chagalls glaskunst i spidsen. Her er også en lang række museer med alt fra schweiziske ure til legetøj og international kunst.

Shopping er der masser af i Zürich. Hovedstrøget Bahnhofstraße og de mange smalle gyder og stræder, der ligger i kvartererne omkring floden Limmats centrale løb, er fremragende steder at gå på jagt efter de gode fund og spisesteder.

Når det gælder naturen, er Zürichsøen et oplagt udflugtsmål. Fra Bürkli Platz er der mange valgmuligheder af sejlture, der alle giver et fint kig på byens skyline med kirketårnene samt de omkringliggende bakker og bjerge. I horisonten mod syd ligger Alperne med de mange toppe.

Både Alperne og Zürich kan i klart vejr også beundres fra tårnet på Uetliberg eller efter en svævebanetur til toppen af Felsenegg; begge ligger i kort afstand fra Zürichs bymidte. En tur kan også gå til spændende byer som Luzern og Winterthur.

Topseværdigheder

    Grossmünster

    Großmünster

    Großmünster er en protestantisk domkirke i romansk stil. Den afløste en tidligere kirke, der var opført under de franske karolinger. Ifølge legenden opdagede Karl den Store på dette sted gravene for Felix og Regula, der er byens martyrer, og i den anledning grundlagde han klostret Großmünster.

    Dagens kirkebygning blev opført fra omkring år 1100, og den blev indviet omkring 1220. I 1520 blev Großmünster arnestedet for den schweizertyske reformation anført af Huldrych Zwingli og Heinrich Bullinger, som prædikede herfra.

    Großmünsters karakteristiske tårnafslutninger med afrundinger blev bygget på de eksisterende 1400-talstårne i perioden 1781-1787, og de danner nu et af de kendteste motiver i Zürichs skyline. Af seværdigheder kan man se den interessante romanske krypt, Reformationsmuseet/Reformationsmuseum, der er indrettet i det tilhørende kloster, og korets glasmosaikker, der blev udført i 1932 af den schweiziske kunstner Augusto Giacometti.

     

    Schweiz’ Nationalmuseum
    Schweizerisches Landesmuseum

    Det schweiziske nationalmuseum er smukt beliggende ved siden af Zürichs hovedbanegård mellem de to floder Sihl og Limmat. Museet blev opført i 1898 i historistisk stil af arkitekten Gustav Gull. Det karakteristiske tårn er en kopi af byporten i Baden og hører til blandt Zürichs vartegn. Samlet ligner museumskomplekset nærmest et slot, og inspirationen kommer da også fra franske renæssanceslotte.

    Landesmuseum rummer landets største samling af schweizisk kulturhistorie. Her er alt fra arkæologiske fund fra romertiden til genstande fra dagens Schweiz. Nord for museet ligger der i øvrigt et dejligt parkområde, der giver mulighed for en skøn spadseretur langs floden Limmat.

     

    Polybahn, Zürich

    Polybahn

    Funicularen Polybahn er et transportmiddel, der siden 1889 har forbundet det centrale område ved floden Limmat og Zürichs hovedbanegård med de højereliggende gader mod øst. En tur med Polybahn er 176 meter lang og tager omkring 100 sekunder. Man bliver transporteret 41 meter op i højden i de kabeltrukne vogne.

    Navnet Polybahn kommer fra den polytekniske højskole, der i dag hedder ETH Zürich. Den ligger ved toppen af banen og hed tidligere Eidgenössisches Polytechnikum. I de første otte år af banens levetid, var den drevet af vand. En ballasttank blev fyldt ved toppen af banen og tømt ved bunden. På den måde kunne de to forbundne vogne hive hinanden frem og tilbage.

    Siden 1897 har Polybahn været elektrificeret. Indtil 1996 kørte de originale vogne, og da de blev udskiftet, blev de nye bygget i et udseende, der har tydelig historisk inspiration.

     

    Museum Rietberg

    Museum Rietberg udstiller en fornem samling af primært afrikanske, amerikanske og asiatiske kunstgenstande. Udstillingen er en oplevelse i ikke-europæisk kunst, og de mange fine effekter strækker sig tidsmæssigt fra hedengangne kulturer til tæt på vor tid.

    Museet ligger i det grønne område Rieterpark, hvor først Wesendonck- og siden Rieter-familien satte deres præg med byggeriet af villaer. Hovedbygningen hedder Villa Wesendonck, og den er fra 1857. Her boede Richard Wagner en overgang som gæst, og hans kærlighed til husets frue gav inspiration til hans værker Wesendonck-Lieder og Tristan & Isolde. Siden 1945 har stedet været ejet af byen Zürich, og den moderne hovedbygning, Smaragd, blev opført i 2007.

     

    Heidi Weber Haus, Zürich

    Heidi Weber Hus
    Heidi Weber Haus

    Den verdensberømte arkitekt Le Corbusier var en af de mest indflydelsesrige schweiziske arkitekter i 1900-tallet. Hans sidste værk og det eneste i hans hjemland er Heidi Weber Haus, der stod færdigt i 1967, hvilket var to år efter arkitektens død. Hele anlægget er fra Le Corbusiers hånd, og det kan derved ses som et stort kunstværk.

    Heidi Weber Haus blev opført i beton, glas og stål, og Le Corbusier anvendte ydre, farvede flader som en væsentlig del af designet. Navnet Heidi Weber kommer fra den kunstsamler og mæcen, der tog initiativet til opførelsen af udstillingsbygningen. I dag er huset fortsat et museum, Centre Le Corbusier, hvor der er fokus på arkitektens tanker og arbejde.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Zürich her.

Andre seværdigheder

    Bahnhofstrasse, Zürich

    Bahnhofstraße

    Gaden Bahnhofstraße er Zürichs fornemste indkøbsgade. Den forbinder pladserne Bahnhofplatz mod nord og Bürkli Platz mod syd. Hele den mere end en kilometer lange gade er fyldt med butikker, hvoraf mange af verdens eksklusive brands og forretninger er repræsenterede.

    Bahnhofstraße blev anlagt efter 1864, hvor Zürichs daværende forsvarsring med voldgrav blev sløjfet. Murens ydre voldgrav blev fyldt, og så var der plads til den brede gade.

     

    Vandkirken
    Wasserkirche

    Wasserkirche er en kirke, der blev bygget i midten af 1200-tallet. Den første kirke på stedet menes dog at stamme fra 900-tallet. Gennem mange århundreder lå kirken på en lille ø i floden Limmat, indtil øen blev bygget sammen med den østlige bydel i 1839, da Limmatquai blev anlagt.

    Kirken blev væsentligt ombygget i sidste halvdel af 1400-tallet, og selv om den i dag fungerer som kirkebygning, har det ikke altid været sådan. I 1634 blev kirken sekulariseret, og man indrettede byens første offentlige bibliotek i det store rum. I 1917 flyttede biblioteket, og i stedet blev bygningen indtil 1940 anvendt som magasin, indtil den efter en rekonstruktion igen kunne åbne som kirke.

    Mod nord ligger bygningen Helmhaus sammenbygget med Wasserkirche. Helmhaus stod i mange år som en træbygning, mens det nuværende stenhus stammer fra 1791.

     

    Rathaus, Zürich

    Zürich Rådhus
    Zürcher Rathaus

    Zürichs fornemme rådhusbygning blev bogstaveligt talt opført ude i selve Limmat-floden, og det er muligt at sejle under huset. Stilen er tysk renæssance, og byggeriet stod på i årene 1694-1698. Indtil bystatens Zürichs endeligt i 1798 var rådhuset sæde for styret i byen.

    Siden 1803 har rådhuset været ejet af kantonen Zürich og anvendt af både kantonregeringen og kantonrådet til forskellige møder og samlinger. Byen Zürichs byråd bruger også stedet som mødesal, mens byen regeres fra det nærliggende Stadthaus (Stadthausquai 17).

    I 1252 blev den første bygning opført her. Den blev udvidet i 1397 til et repræsentativt mødested for byens styre. Det gamle rådhus var et symbol på Zürichs vækst og deraf følgende øgede betydning i Edsforbundet af schweiziske stater.

    Bystyret besluttede i 1693, at der skulle opføres et nyt rådhus, som blev det nuværende. Det skulle både være repræsentativt for Zürichs position og rumme en zwingliansk beskedenhed. Resultatet blev indviet med fyrværkeri 15.juni 1698. En af de udvendige detaljer i udsmykningen er Zürichs to forgyldte løver, der ses ved hovedindgangen mod øst. Man kan også se en række buster af historiske helte fra antikkens Grækenland og Rom samt fra Schweiz.

     

    Zürich Kunstmuseum
    Kunsthaus Zürich

    Dette kunstmuseum rummer en af Schweiz’ og Europas fornemste kunstsamlinger. Samlingen blev etableret af den lokale kunstforening, Zürcher Kunstgesellschaft, og museumsbygningen blev åbnet i 1910.

    Kunstmuseets permanente udstilling rummer en række fine værker og samlinger af europæiske malerier. På væggene kan man blandt andet se nederlandske og italienske barokværker, den største Edvard Munch-samling uden for Norge, værker af Picasso, Monet og en del værker af fx Alberto Giacometti og Marc Chagall. Der arrangeres også skiftende udstillinger med malerier og andre kunstformer på Kunsthaus Zürich.

     

    Kirche Sankt Peter, Zürich

    Sankt Peter Kirke
    Kirche Sankt Peter

    Kirche Sankt Peter er Zürichs ældste sognekirke med en historie, der går tilbage til 700-800-tallene. Den nuværende kirkebygning blev opført gennem flere århundreder på det sted, hvor der tidligere havde ligget et tempel til Jupiter. Ældst er koret fra 1200-tallet, hvor byens første uafhængige borgmester, Rudolf Brun, blev begravet i 1360.

    Kirken var tidligere tårnløs, men omkring år 1200 blev det første tårn bygget. Det var ikke højt, med i midten af 1400-tallet blev det gjort højere. Det specielle ved dette tårn er, at det formelt ikke er ejet af kirken, men at byen. Adgangstrappen til tårnet samt klokkerne er dog kirkens.

    Tidligere blev tårnet anvendt som udsigtstårn for brandvæsenet, idet det lå centralt om med god udsigt over hele den gamle by. På tårnet kan man se kirkens varemærke, der er den meget store urskive, som måler 8,7 meter i diameter. Størrelsen kan man fornemme på afstand, men også på vejen op i tårnet kan man ved selvsyn konstatere de store dimensioner ved fx at kigge på visernes størrelse.

     

    Schipfe

    Kvarteret Schipfe ligger langs floden Limmats vestbred nedenfor Lindenhof. Det er et af de ældste kvarterer i Zürich og menes beboet siden bronzealderen. I den tidlige middelalder byggede mange fiskere huse her, og fra 1400-tallet blev det kajplads for meget af trafikken på floden. I de følgende århundreder satte silkeindustrien og dampskibstrafikken præg på Schipfe.

    I dag har kvarteret et udseende, der i store træk går tilbage til 1600-1700-tallene. De fleste bygninger er ejet af byen Zürich, der i første halvdel af 1900-tallet renoverede kvarteret. I de stemningsfulde gader er der en del butikker og værksteder i gadeplan, mens det øvrige er lejligheder.

     

    Polyterrasse, Zürich

    Polyterrasse

    Polyterrasse er en udsigtsterrasse, der ligger hævet over byen ved foden af Den Tekniske Højskole/ETH Zürichs store hovedbygning. Fra stedet er der en dejlig udsigt over Zürichs gamle by. Polyterrasse nås bedst fra centrum med kabelbanen Polybahn, der i sig selv er en spændende oplevelse.

     

    Urania-Sternwarte

    Zürichs første observatorium lå på toppen af et hus ved floden Limmat allerede i 1759, og ikke langt derfra åbnede det 51 meter høje Urania-Sternwarte i 1907. I observatoriet er der blandt andet et teleskop med 600 ganges forstørrelse, som i sin tid blev produceret af Carl Zeiss i tyske Jena.

    Der er offentlige visninger af observatoriet, hvorfra man kan se Månen, planeter og andre objekter i universet samt nyde udsigten over den gamle by i Zürich.

     

    Chinagarten, Zürich

    Kinahaven
    Chinagarten

    I 1993 åbnede haven Chinagarten i området Zürichhorn. Den var en gave fra den kinesiske by Kunming, der er venskabsby med Zürich. Gaven var en tak for den schweiziske assistance med at udvikle Kunmings drikkevandssystem.

    Haven ligger bag en mur, hvor kinesiske porte danner indgange. Indenfor har haven en dam og som det centrale element. Her er også en række bygninger som den kinesiske pavillon, Vandpalæet/Wasserpalais, og man kan også opleve opbyggede klipper og en traditionel beplantning i den fine have.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Zürich her.

Ture fra byen

    Zürichsee, Schweiz

    Zürich Sø
    Zürichsee

    Fra pladsen Bürkli Platz i det centrale Zürich kan man tage på forskellige udflugter på Zürichsee, der ligger som en smuk forlængelse af floden Limmats løb gennem byen. Der er rundturssejladser af varierende længde; blandt andet den afslappende, smukke og lange tur til Rapperswil i den modsatte ende af søen. På turen er der en del anløb af steder på begge sider af søen, og man kan også vælge blot at tage på en kort tur.

    Fra søen er der en meget fin udsigt til byerne og de grønne områder omkring vandet, og mod syd troner Alperne i horisonten. Den udsigt kan også opleves på bilfærgen mellem Meilen i øst og Horgen i vest, som kombineret med S-tog fra Zürich er en anden mulighed for en sejltur. På begge sider af søen kører S-toget hele vejen, så man kan også kombinere en del forskellige tog- og sejlture fra den centrale Zürich. Sejladsen mellem Horgen og Meilen startede i øvrigt med Schwan som den første færge i 1933.

     

    Felsenegg

    Felsenegg er et 804 meter højt bjerg sydvest for Zürich. Fra byen Adliswil ved bredden af Zürichsøen kommer man til toppen med svævebanen Luftseilbahn Adliswil-Felsenegg. Fra toppen er der en fin udsigt over dalen Sihltal og Zürichsøen mod øst, og mod syd ligger Alpernes hvide toppe.

    På Felsenegg er der mange muligheder for rekreation. Ved skovene og engene i området ligger der en restaurant helt på toppen, hvorfra der går flere vandreruter. En af de populære er Planetvejen/Planetenweg, som forbinder Felsenegg med Üetliberg mod nord. På ruten møder man Solsystemets planeter i en skalamodel på 1:1.000.000.000, hvorved de kolossale afstande i universet kan fornemmes.

     

    Üetliberg, Zürich

    Üetliberg

    Üetliberg er et 873 meter højt bjerg, der ligger umiddelbart sydvest for Zürich. Fra toppen er der en fornem udsigt over både den schweiziske storby og landskabet omkring Üetliberg. Zürichsøen ligger neden for bjerget, og i horisonten rejser de sneklædte Alper sig.

    På Üetliberg er der et udsigtstårn, hvorfra der er panoramaudsigt til landskaberne i alle retninger. Adgangen til bjergtoppen er ganske nem. Fra hovedbanegården i Zürich kører Üetlibergbahn til endestationen, der ligger på bjerget. Herfra er der kun en kort spadseretur helt op på toppen, hvor man også kommer forbi det 132 meter høje tv-tårn fra 1968.

     

    Winterthur

    Byen Winterthur er med omkring 100.000 indbyggere en af Schweiz’ større byer. Dens historie går tilbage til 1175, hvor den blev grundlagt af greven af Kyburg. Habsburgerne arvede byen i 1264, og i 1467 blev den solgt til bystyret i Zürich.

    Winterthurs hyggelige centrum domineres af lange strøggader og kvarteret omkring kirken Stadtkirche Winterthur (Kirchplatz). Herudover kan man se det smukke Stadthaus (Stadthausstraße) og de mange fine museer, byen er så kendt for. Her kan der særligt ses malerkunst.

    På museerne hænger mange store europæiske værker fra den sene middelalder til i dag. De mest kendte museer er Kunstmuseum Winterthur, Museum Oskar Reinhart am Römerholz, Museum Oskar Reinhart am Stadtgarten og Sammlung Hahnloser Villa Flora.

     

    Rheinfall, Schaffhausen

    Schaffhausen

    Byen Schaffhausen ligger ved floden Rhinen og blev grundlagt som omladeplads for transporter, der skulle passere det nærliggende vandfald, Rheinfall. I dag har byen en særdeles velbevaret gammel bydel, hvor man kan gå mange gode ture i de romantiske gader. Af særlig interesse er kirken Münsterkirche (Münsterplatz) fra 1000-tallet, der hører til blandt Schweiz’ smukkeste kirker. Hævet over Schaffhausen ligger byens vartegn, den runde borg, Festung Munot (Munotstieg), der blev opført fra 1500-tallet.

    Man kan også besøge Rheinfall, der er et af Europas mest imponerende vandfald. I den brusende flod Rhinen passerer 700 m3 vand i sekundet ad det 23 meter høje og 150 meter brede vandfald. Fra byen Neuhausen, der ligger på faldets nordlige side, er der en flot panoramaudsigt, og fra det smukt beliggende slot, Schloß Laufen, kan Rheinfalls styrke virkelig ses og mærkes. Der går en sti ned til floden, hvorfra man kan komme på tværs af vandmængderne eller til øen i midten af faldet, hvorfra der selvsagt er en spændende udsigt.

     

    Baden

    Byen Baden har gennem de sidste 2000 år været kendt for de varme termalbade, som romerne i sin tid startede med at anlægge. Vandet i byens termer er 47 grader varmt, og det helsegivende vand springer 19 steder i byen.

    Af andre oplevelser kan byens museer med fordel besøges. Museum Langmatt (Römerstraße 30) rummer en samling malerier af franske impressionister, og samtidig kan man se spændende boligindretning fra 1700- og 1800-tallene.

    Selve byen er hyggelig at gå rundt i, og ved at krydse floden Limmat ad den overdækkede træbro, Holzbrücke, får man et godt blik over byens gamle del. I broens østlige ende ligger det lille forsvarsslot Landvogteischloß, hvor bymuseet Historisches Museum Baden ligger. Her kan man blandt andet se udviklingen af termalbadene og badekulturen fra romertiden til i dag.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Globus

    Schweizergasse 11/Theaterstraße 12
    globus.ch

     

    Jelmoli

    Seidengasse 1
    jelmoli.ch

     

    Manor

    Bahnhofstraße 75
    manor.ch

     

    Indkøbsgader

    Bahnhofstraße, Langstraße, Löwenstraße, Storchengasse, Strehlgasse

Med børn

    Badeland

    Alpamare
    Gwattstraße 12, Pfäffikon
    alpamare.ch

     

    Sejltur på Zürichsøen

    Bürkli Platz
    zsg.ch

     

    Dyrepark

    Wildpark Langenberg
    Albisstraße 4
    wildpark.ch

     

    Zoologisk have

    Zoo Zürich
    Zürichbergstraße 221
    zoo.ch

     

    Legetøjsmuseum

    Züricher Spielzeug Museum
    Fortunagasse 15
    spielzeugmuseum.ch

Gode links
Historisk overblik

    Grundlæggelsen

    Der er fundet rester af beboelse omkring Zürichsøen fra yngre stenalder og bronzealderen. La Tène-kulturen var også repræsenteret, før de keltiske helvetiere kom til. Helvetierne havde bosat det meste af det nuværende schweiziske område, og på nordspidsen af Zürichsøen lå deres bosættelse på Lindenhof.

    Romerne kom til stedet, hvor de etablerede toldstationen Turicum for varer til og fra Italien. Området hørte fra år 90 til provinsen Germania Superior, og efter kejser Konstantins reform af imperiets grænser i 318, blev grænsen mellem Gallien og Italien lagt umiddelbart øst for Turicum, hvor garnisonen lå, og hvor der blandt andet var et Jupitertempel.

    Kristendommen kom til Turicum i 200-tallet med byens senere martyrer, Felix og Regula, der deserterede fra den romerske hær, og som ifølge legenden blev henrettet i 286 på det sted, hvor kirken Wasserkirche nu ligger.

    Den vestgermanske alemannerstamme bosatte sig i regionen fra 400-tallet, mens Turicums borg holdt stand indtil 600-tallet. I 600-tallet blev bosættelsen også nævnt første gang med et germansk navn, Ziurichi, som blev gengivet af en geograf fra Ravenna. Datidens alemannerleder Uotila gav i øvrigt navn til dagens Üetliberg.

     

    Byen vokser og handler

    Fra 746 kom alemannerne i Zürich til at høre under Frankerriget som provinsen Alemannia. En ny borg afløste senere romernes gamle forsvarsværk, og byen blev udvidet; blandt andet med klostret Fraumünster i 835. Frankerkongerne placerede i år 870 udøvelsen af deres magt i Zürich hos en rigsfoged. Byen blev desuden styrket gennem etableringen af en bymur i 900-tallet.

    De ældste, kendte mønter fra byen stammer fra 972, og i 1045 tildelte den tysk-romerske kejser Henrik III Fraumünster rettigheder til at holde markeder, slå mønter og opkræve afgifter. Med det blev klostret en vigtig faktor for udviklingen i byen.

    I 1000-1100-tallet skabte købmændene, der primært handlede med tekstilvarer baseret på uld og silke, en særdeles blomstrende økonomi. Rigdommen betød et begyndende fremskridt for selve byudviklingen, og da styreformen med en rigsfoged forsvandt med den sidste i slægten von Zähringens død i 1218, medførte det, at Zürich blev en fristad i det Tysk-Romerske Rige i 1218.

    Byen ekspanderede, og i 1230erne blev der anlagt en bymur omkring byens daværende areal på 38 hektarer. Voldgraven lå langs den senere Bahnhofstraße.

     

    Magten skifter

    I 1234 gjorde kejser Friedrich II Fraumünsters abbedisse til hertuginde med ret til at udpege Zürichs borgmester, og dermed toppede klostrets magt. Byens forskellige lav fik efter denne tid større magt gennem deres økonomiske udvikling af byen, og i 1336 besluttede Zürichs borgmester, Rudolf Brun, at lavene skulle overtage styret af byen. De beholdt delvist magten frem til 1800-tallet, og med nedlæggelsen af klostre i forbindelse med reformationen i 1500-tallet var denne magtfaktor væk.

    Rudolf Brun blev med den nye styreform den førsteborgmester, der ikke var udpeget af klostret. Senere blev han af det nye byråd udpeget til borgmester for livstid, hvilket bragte byen i opposition til dele af de østrigske habsburger. En konsekvens heraf blev, at Zürich i 1351 blev det femte medlem af den Schweiziske Føderation. Medlemskabet dannede baggrund for Zürichs status som kulturelt og intellektuelt center for et større område i stedet for blot at udvikle sig som bystat.

    I midten af 1400-tallet kom Zürich i kamp med de øvrige stater i konføderationen over territoriet Toggenburg, hvilket medførte, at byen blev smidt ud i 1440 for at blive genoptaget som medlem ti år senere. I sidste del af 1400-tallet øgede Zürich dog sit land betydeligt, da sejre over eller køb af Thurgau, Winterthur, Stein am Rhein og Eglisau mellem 1460 og 1496 betød en øget status i konføderationen.

    Som by var borgmester Hans Waldmanns ambition at gøre Zürich til et betydende centrum, og hans reformer gav også vækst og en position som den ledende stat i det schweiziske forbund.

     

    Fra 1500-tallet og reformationen

    Zürichs kulturelle rolle for hele landet blev tydelig i 1500-tallet, hvor den blev hovedby for den schweiziske bevægelse under reformationen. Den helt centrale person i landet var Zürichs religiøse leder, Huldrych Zwingli, der prædikede i Großmünster-domkirken fra 1519 indtil sin død på slagmarken i 1531.

    Med ophøret af katolske gudstjenester fra 1525, blev Zürich mødested for mange intellektuelle, og i den tid i Großmünster nød Zwingli også betydelig politisk magt. Reformationen havde medført en international strømning til byen. Dissidenter fra hele Europa satte nu sit kulturelle præg på byens udvikling.

    I 1549 blev den calvinistiske doktrin indført i stedet for Huldrychs Zwinglis, og det var begyndelsen til nedgangstider for byen, der ikke længere havde samme internationale appel som tidligere.

    I 1500-1600-tallene ændrede byens selvforståelse sig gennem styrets mere lukkede politik end førhen. Den udvidede forskansning rundt om byen fra 1642 var et manifest eksempel på dette, og i 1648 ændrede Zürich sin status fra rigsstad til republik med Genova og Venedig som forbilleder. På det tidspunkt var der omkring 9.000 indbyggere med privilegier og cirka 170.000 i alt i republikken.

     

    Silkehandel og Napoleonstid

    Silken var vigtig for Zürichs økonomi1700-tallet, og den rivaliserende Winthertur blev pålagt store afgifter. Det kom til forskellige oprør, som der med magt blev slået ned på. Med den franske revolution kom strømninger til Schweiz for indførelse af en mere liberal styreform.

    Den nye schweiziske forfatning i 1798 blev et vendepunkt. I den nye republik mistede Zürich både magt og territorium; regionerne Aargau, Thurgau og Linth blev mistet.

    Under de franske revolutionskrige udspillede to militære slag sig omkring Zürich i henholdsvis juni og september 1799. I juni blev franske tropper trængte tilbage af angribende østrigere, mens billedet var vendt i september. Nu var det Frankrigs tur til at angribe og overvinde en russisk-østrigsk hær.

    I årene 1803-1814 var Zürich sammen med fem andre regioner kantoner, hvor forbundsledelsen gik på omgang mellem kantonerne.

    I 1814 blev en ny forfatning vedtaget i kantonen. Den lagde magten hos de 10.000 borgere i selve byen Zürich på bekostning af de omkring 200.000 i landdistrikterne. I kantonens parlament havde byens repræsentanter absolut flertal. I 1830erne blev denne skæve repræsentation rettet op, og magtbalancen tippede til fordel til indbyggerne uden for selve Zürich.

     

    Hovedstad og ekspansion i økonomien

    1800-tallet også begyndelsen til Zürichs opgangstider, der var den første massive vækst siden 1500-tallet. De gamle forsvarsværker omkring byen blev sløjfet i 1830erne, og mange nye gader og kvarterer blev anlagt. Tiden var også jernbanens som det nye transportmiddel, og den første bane i Schweiz åbnede i 1847 og forbandt Zürich og Baden.

    1839-1840 og igen i 1845-1846 nød Zürich en status som føderal hovedstad. Kort efter, i 1848, blev Bern valgt som landets permanente hovedstad. Bern blev landets politiske centrum, men initiativer af ikke mindst jernbanemagnaten og administratoren Alfred Escher gjorde Zürich til landets økonomiske lokomotiv.

    Escher fik gennemført love og tiltag, der gav kraftig vækst i den finansielle sektor, turismen og i produktionen. Dermed var grundlaget skabet for Zürichs fremtidige og fortsatte status som internationalt centrum for bankvæsen og anden økonomisk virksomhed. I 1877 blev Zürichs børs etableret som den vigtigste i Schweiz.

    Zürich voksede, og i 1893 og igen i 1934 blev en del af området omkring Zürich indlemmet i det officielle byområde. I alt drejede det sig om 19 kommuner, der efterhånden havde udviklet sig til forstæder.

     

    Zürich i 1900-tallet

    Med Schweiz’ neutralitet under 1. Verdenskrig blev Zürich intellektuelt fristed, hvor flygtninge og anderledes tænkende søgte til; fx boede Lenin her en tid i 1916 under sine forberedelser til den Russiske Revolution.

    James Joyce kom til byen, hvor han skrev sit hovedværk Ulysses, og en række tilflyttede kunstnere dannede i 1916 bevægelsen ”Dada”, der senere etablerede den berømte Cabaret Voltaire.

    1920erne blev en stor vækstperiode i Zürich, hvor byen og dens forstæder blev kraftigt udbygget. I denne tid blev der opført mange bygninger i modernistisk arkitektur. Årtiet blev dog afsluttet i økonomisk krise som så mange andre steder i verden, og Zürich som industriby var hårdt ramt på produktionen og deraf følgende stigning i arbejdsløsheden.

    Fascismen i Italien og nazismen i Tyskland fik gennem 1930erne en del til at flytte fra disse lande til Schweiz, og mange kom til Zürich, hvis kulturliv med nye kræfter blev et af de førende i den tysktalende verden. I Zürich selv var der også både nazister og kommunister i denne tid, men partierne fik dels ikke tilslutning som i nabolandene og dels blev deres aktiviteter stoppet gennem lovgivning.

     

    2. Verdenskrig til i dag

    Umiddelbart efter 2. Verdenskrig, som Zürich og Schweiz rent fysisk var sluppet nådigt gennem, startede blandt andet store offentlige bygningsprogrammer, som igangsatte en ny økonomisk vækst. Boligbyggerier og vedtagelsen af investeringen i en stor lufthavn i forstaden Kloten var blandt de mest betydningsfulde investeringer.

    I 1946 kom byen på det storpolitiske verdenskort, da engelske Winston Churchill holdt sin berømte Europatale i Zürichs universitets aula. Talen var en vision om et forenet Europa.

    De følgende år udviklede Zürich sig hastigt til at blive et af verdens førende finansielle centre, og Zürichs børs er i dag en af verdens største, og byen er blandt de vigtigste markedspladser for verdens guldhandel. Det var flere årtier med vækst, den schweiziske storby oplevede og fortsat lukrerer på.

    I 1962 toppede byens befolkningstal med 445.000; dog bor der betydeligt flere i storbyområdet, hvor mere end kommunen Zürich regnes med. I denne tid blev der udviklet planer om en fuldt udbygget undergrundsbane, men denne blev vraget af befolkningen, og en af blot få byggede stationer er Tierspital, der i stedet en et stop på det sporvognsnet, der løbende er blevet investeret i.

    Byen er i dag meget velholdt, og der er investeret meget i fastholdelse af et bredt kulturudbud. Rent geografisk har byområdet bredt sig langs Zürichsøen og også mod andre kantoner.